Siropul de mure este bun pentru durerile în gât și plămâni
√ Articol documentat
Murele se numără printre cele mai savuroase fructe de pădure. De la mur, în scop terapeutic se folosesc atât fructele, cât și frunzele.
Dr. Marc Bosquet scrie în una din cărțile sale că siropul de mure este bun pentru durerile în gât și afecțiunile pulmonare.
Cuprins
Murele – proprietăți și beneficii
Murele au proprietăți depurative, prin care ajută la curățarea sângelui de toxine. Datorită conținutului bogat în nutrienți, hrănesc, tonifică și întineresc organismul.
Sunt benefice în anemie, dispepsie, constipație, retenție urinară și pietre la rinichi.
La fel ca alte fructe de pădure, murele sunt bogate în vitamina C. 250 g de mure crude acoperă 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Este importantă pentru producția colagenului, formarea oaselor, a țesutului conjunctiv și a vaselor de sânge.
Vitamina C este implicată și în absorbția fierului și accelerarea procesului de vindecare a rănilor. Mai mult, vitamina C combate daunele radicalilor liberi și scurtează durata unei răceli.
Murele sunt de asemenea bogate în fibre, care ajută la eliminarea excesului de colesterol, controlul sațietății și a zahărului din sânge.
Studiile au corelat consumul insuficient de fibre cu probleme digestive, precum balonare, constipație și dureri stomacale.
Totodată, aportul redus de fibre crește riscul de boli cardiovasculare.
În mure se găsește o cantitate bună de vitamina K. Aceasta are un rol important în metabolismul osos și coagularea sângelui.
Deficitul de vitamina K poate conduce la subțierea oaselor și fracturi. Și manganul din mure susține sănătatea oaselor.
Nu în ultimul rând, consumul de fructe de pădure ajută la păstrarea funcțiilor cognitive. Murele pot preveni tulburările de memorie asociate cu îmbătrânirea. Efectele lor neuroprotectoare se datorează antioxidanților.
Acești compuși reduc inflamația creierului și declinul cognitiv corelat cu vârsta înaintată.
Citește și – E vremea murelor! Fructele care ne apără de cancer și îmbătrânirea prematură a creierului
Un beneficiu mai puțin cunoscut al murelor este acela de a combate anumite bacterii care provoacă afecțiuni orale. Extractul de mure are efecte antiinflamatoare și antibacteriene și poate preveni bolile gingivale și cariile dentare.
Sirop de mure pentru dureri în gât – rețetă
Dr. Marc Bosquet propune o rețetă simplă de sirop de mure. Se storc suficiente mure coapte, până se colectează 500 de mililitri. Sucul de mure se pune într-o cratiță.
Se adaugă 800 de grame de zahăr și se fierb 20 de minute la foc redus. Se lasă la răcit, apoi se transferă în sticle și se păstrează în frigider.
Dacă doriți o rețetă de sirop de mure fără zahăr, încercați acest Sirop de mure cu miere, fără fierbere
Ceai din frunze de mur
Un alt remediu care poate fi util în durerile în gât este ceaiul din frunze de mur.
Se folosesc 40 g de frunze de mur la fiert la 1 litru de apă. Ceaiul obținut ajută și în caz de urină în sânge.
Din frunzele de mur se poate obține și un ceai care poate fi utilizat la băile de șezut pentru tratarea hemoroizilor. Se fierb 2 mâini de frunze în 2 litri de apă timp de 10 minute. Ceaiul se strecoară și se adaugă în apa de baie.
Acțiunea astringentă a frunzelor le recomandă și în afecțiunile orale, precum:
- inflamații gingivale
- afte bucale
- amigdalită
- faringită
- angină
- nevralgii dentare
În aceste cazuri se va folosi ceaiul din frunze sau muguri de mur. Cu ceaiul strecurat, îndulcit cu puțină miere, se fac clătiri ale gurii sau gargarisme, de mai multe ori pe zi.
Frunzele de mur ajut de asemenea în:
- diaree
- dizenterie
- diabet
- gută
- reumatism
- leucoree
Citește și – Tartă cu mure, fără coacere și fără zahăr
Surse articol:
1. Marc Bosquet, Mure, 500 de Rețete pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 67-68
2. Annette McDermott, Natalie Butler, Blackberries: Health Benefits and Nutrition Information, Healthline: https://www.healthline.com/health/benefits-of-blackberries