Cura cu fragi pentru colesterol, hipertensiune, răceală, diabet
Fragul (Fragaria vesca) este numit de americani „căpșuna carpatină”. Această plantă crește nu doar în Europa, ci și în nordul Asiei și Americii.
Fragii sunt „căpșuni sălbatice”. Au o dimensiune mai mică decât căpșunile, dar sunt mult mai aromați. Atât fructele, cât și celelalte părți ale plantei sunt folosite în medicina tradițională.
Cuprins
Fragul în medicina populară
Frunzele tinere se culeg în perioada de înflorire, adică în intervalul aprilie-mai, iar fructele începând cu finalul lunii iunie și până în toamnă. Rădăcinile se recoltează toamna.
Frunzele și rădăcinile de frag erau utilizate în medicina populară sub formă de ceai, pentru îmbunătățirea funcției hepatice și biliare și pentru inflamațiile intestinale.
Fructele erau folosite în gută și alte afecțiuni în care ajută efectul lor diuretic.
Botanistul suedez Carl Linnaeus spunea că fructele de frag sunt cel mai bun leac pentru gută, nisip și pietre la rinichi. Mărturisește că el însuși s-a tratat de gută prin consumul unor cantități mari de fragi an de an.
La rândul său, preotul și naturopatul german Sebastian Kneipp recomanda ceaiul din fragi pentru răcelile din timpul verii, pentru afecțiunile ficatului și ca mijloc de prevenire a calculilor renali.
Au fost folosiți și în scop cosmetic, pentru tonifierea pielii, reducerea aspectului ridurilor, estomparea pistruilor și calmarea arsurilor solare.
Citește și: Ceaiul de fragi (frunze și fructe) ajută la scăderea tensiunii și glicemiei și la eliminarea calculilor
Leacuri cu fragi
Medicina modernă a confirmat multe din utilizările populare ale fragilor. În special în ceea ce privește bolile de rinichi, guta, artrita și inflamațiile gâtului.
Consumul de fragi îmbunătățește digestia și întărește organismul. La fel ca și căpșunile, fragii conțin un compus similar aspirinei.
Colesterol crescut
Persoanele care au colesterolul mărit, pot profita de sezonul fragilor, făcând o cură vindecătoare de 2 săptămâni cu aceste fructe. Se pot consuma câte 500 de grame de fragi proaspeți pe zi.
Cura poate consta din mai multe tipuri de fructe de pădure. De pildă, o zi se pot mânca fragi, o zi coacăze, o zi afine etc.
Citește și – Colesterolul “rău”, redus prin consumul de căpșuni (studiu)
Ateroscleroză
Fiind utili împotriva hipercolesterolemiei, fragii pot ajuta și la prevenirea aterosclerozei. Dacă vreți să vă curățați arterele, faceți o cură îndelungată cu câte 300 g de fragi pe zi.
Aceste fructe nu doar curăță vasele de sânge, ci le redau și elasticitatea.
Hipertensiune arterială
Hipertensivii nu trebuie să rateze sezonul fructelor de pădure. Pe tot parcursul verii se pot consuma fragi, coacăze, păducel, măceșe.
Aceste fructe au proprietăți antioxidante puternice și beneficii importante pentru sistemul cardiovascular.
Fructele se vor consuma în stare proaspătă. În afara sezonului se poate face ceai din fructe de pădure.
Diabet
Diabeticii pot consuma căpșuni și fragi, deoarece conțin levuloză, un tip de zahăr natural care nu afectează nivelul glicemiei.
Și frunzele de frag sunt utile în diabet, datorită efectului de reglare a nivelului de zahăr din sânge.
Se recomandă maceratul din fructe și frunze de frag, preparat cu apă caldă.
Citește și – Cura cu căpșuni – o binefacere “dumnezeiască”, inclusiv pentru diabetici
Răceală, febră
Răcelile nu ne ocolesc nici în perioada verii. În această situație puteți apela la ceaiul din fructe și fragi. Se recomandă câte 1 cană de ceai cu miere, administrată din oră în oră. Cura poate dura 1 zi, timp în care nu se consumă nimic altceva.
Paraziți intestinali
Pentru eliminarea oxiurilor și a teniei, se poate face o cură de 1 săptămână cu fragi proaspeți. Între orele 6-7 dimineața se administrează 500 g de fragi și până la ora 12 nu se mai consumă altceva.
Este indicat ca seara să se ia câte 1 linguriță de tinctură de pelin și de tinctură de cimbru, administrată în puțină apă.
Astenie
Fragii au efecte tonice și pot ajuta la combaterea stărilor de astenie, oboseală și slăbiciune. Se recomandată consumul a 100-200 de grame de fragi, de 2-3 ori pe zi.
Cancer
Pentru creșterea apetitului, eliminarea toxinelor și stimularea funcției glandelor endocrine, se pot consuma câte 300-500 ml de suc de fragi pe zi.
Tartru dentar
Cu siguranță ați auzit despre căpșuni că fac dantura albă și frumoasă. Ei bine, și despre fragi se spune același lucru. Aceste fructe conțin anumiți acizi care au capacitatea de a dizolva tartarul dentar.
Se zdrobesc 2-3 fragi și se pun pe periuța de dinți. Se freacă bine dinții cu depuneri de tartru.
Pentru eficiență maximă, fragii trebuie consumați dimineața, pe stomacul gol, sau cu 30 de minute înainte de masă.
Se spală sub un jet de apă rece, fără le strivi. Păstrați fragii la frigider și mâncați-i în termen de 5 zile maxim.
Dacă apar amețeli, urinare și scaune frecvente în timpul curei cu fragi, acestea pot fi semnele detoxifierii corpului.
Pentru a obține sucul de fragi, fructele de zdrobesc cu dosul unei linguri de lemn și apoi pulpa se strecoară prin tifon (sau se poate consuma cu tot cu pulpă).
Sucul se administrează în maxim 24 de ore.
Ceaiul din fragi se prepară dintr-o linguriță de fructe uscate și măcinate (pudră), frunze uscate de fragi și 250 ml de apă. Se lasă la infuzat peste noapte.
Surse articol:
1. Formula As, Fructele roşii de pădure – FRAGII şi COACĂZELE: http://arhiva.formula-as.ro/2019/1377/medicina-naturii-44/fructele-rosii-de-padure-fragii-si-coacazele-25523
2. Herbal Supplement Resource, Wild Strawberry Benefits and Uses: https://www.herbal-supplement-resource.com/wild-strawberry-benefits.html