Sparanghelul – medicament pentru cei cu rinichii leneși, boli de ficat și de inimă 

Articol documentat

Sparanghelul a devenit faimos în perioada pandemiei de Coronavirus, în urma scandalului cu românii plecați la cules în Germania. Mulți îl consideră un aliment de fițe.

Puțini dintre noi știm însă că această „legumă-verdeață” – cum o numește botanistul francez Maurice Mességué, are o valoare terapeutică deosebită.

Sparanghelul apare în scrierile medicilor și învățaților antici, precum Galen, Pliniu cel Bătrân sau Dioscoride. Încă din acea vreme era apreciat ca remediu pentru bolile ficatului și rinichilor.

Profil nutrițional 

Sparanghelul este foarte bogat în apă. Conține proteine, lipide, glucide, vitamine din complexul B, fitohormoni, celuloză, enzime și diverse minerale:

  • calciu
  • magneziu
  • fosfor
  • fier
  • zinc
  • siliciu
  • sulf
  • iod
  • cupru

Ce proprietăți are sparanghelul

Acest aliment este, în esență, un diuretic puternic. Din acest motiv este recomandat în numeroase afecțiuni, îndeosebi renale și vezicale.

  • depurativ
  • drenator hepatic
  • drenator renal
  • drenator intestinal
  • drenator pulmonar
  • drenator tegumentar
  • remineralizant
  • laxativ
  • sedativ
  • fluidifiant sanguin

Fitoterapeutul Maurice Mességué îl recomandă persoanelor care depun efort intelectual. Susține că este mai eficient în calmarea palpitațiilor decât multe medicamente.

În una din cărțile sale, autorul citează următoarele calități terapeutice și profilactice ale sparanghelului:

  • curățarea ficatului de toxine
  • purificarea rinichilor
  • curățarea intestinelor
  • eliminarea substanțelor nocive din plămâni
  • curățarea pielii
  • subțierea sângelui
  • reducerea nivelului de zahăr din urină
  • combaterea constipației
  • calmarea nervilor

În ce boli ajută sparanghelul

Luând în considerare proprietățile enumerate mai sus, realizăm că sparanghelul poate ajuta într-un spectru larg de boli.

Consumul acestui aliment poate aduce beneficii în următoarele situații:

  • astenie fizică și psihică
  • anemie
  • demineralizare
  • convalescență
  • insuficiență hepatică și renală
  • colici renale
  • colici gastrointestinale
  • pietre la rinichi
  • artrită
  • gută
  • reumatism
  • bronșită
  • sânge îngroșat din cauza toxinelor, grăsimilor sau a vârstei înaintate
  • palpitații
  • diabet
  • excitare nervoasă
  • dermatoză
Cum se consuma sparanghelul

Cum se consuma sparanghelul: Jcomp – www.freepik.com

Cum se consumă/gătește sparanghelul

Sparanghelul nu trebuie curățat. Se spală bine și se rupe partea lemnoasă, care este prea tare pentru a putea fi consumată. 

Îl puteți tăia sau folosi întreg. Se poate pune la salate, crud. Ori se călește în tigaie cu ulei, ceapă, usturoi și alte mirodenii. Îl puteți fierbe sau adăuga în omlete, tocănițe.

Este bun ca și garnitură pentru orez, piure, somon fript sau alte preparate. Cel mai des se prepară la aburi sau pe grătar.

Citește și: Legume și verdețuri de leac – Părintele Iov de la Neamț

Cum să folosești sparanghelul în scop medicinal

Sparanghelul se poate utiliza și ca leac pentru bolile menționate mai sus. Putem face din el suc, sirop, ceai sau tinctură.

Suc de sparanghel

Se taie mărunt și se dă prin storcător. Dacă nu aveți un storcător în casă, se dă pe răzătoare sau printr-un robot, după care se stoarce zeama.

Se consumă câte 1-2 pahare de suc de sparanghel pe zi.

Ceai de sparanghel

Se taie câteva tije de sparanghel și se pune o mână la fiert cu 1 litru de apă. Se lasă 30 de minute să fiarbă, apoi se strecoară. Se administrează câte 2 căni de ceai de sparanghel pe zi.

Sirop de sparanghel

Se prepară din suc de sparanghel (1 parte) și zahăr (2 părți). Se pune la fiert pe baie de aburi până scade și atinge consistența dorită.

Se consumă câte 2 lingurițe de sirop de sparanghel pe zi, una dimineața și una seara. Are efecte calmante la nivelul sistemului nervos și reduce stările de excitare excesivă.

Tinctură de sparanghel

Se prepară din rădăcina de sparanghel (1 parte) și alcool de 90 de grade (3 părți). Se lasă la macerat 14 zile, agitând recipientul zilnic.

Se iau câte 5-10 picături de tinctură de sparanghel pe zi. Ajută în caz de colici stomacale sau renale.

Băi cu ceai de sparanghel

Se pune o mână de lăstari verzi mărunțit la fiert cu 1 litru de apă. Ceaiul obținut se folosește la băi de mâini și de picioare. Ajută în palpitații și insuficiență hepatică. Băile se fac seara și trebuie să dureze în jur de 8 minute.

Citește și: Sparanghel – beneficii, proprietăți și rețete

Contraindicații la sparanghel

Atenție, preparatele pe bază de sparanghel nu sunt indicate persoanelor care suferă de boli de rinichi grave, precum infecții renale recente sau forme acute de reumatism articular (pușee). 

Sursă articol: Maurice Mességué, Sparanghelul, Verdețuri – Medicamente compensate 90%, Editura Venus, București, 1999, pp. 25-31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.