Mâncați pâine de secară! Secara nu a fost și nu poate fi modificată genetic – prof. Ovidiu Bojor

Articol documentat

Secara, spune academicianul Ovidiu Bojor, este mult superioară grâului și altor cereale. În primul rând, superioritatea ei se datorează faptului că este curată. Secara nu a fost și nici nu poate fi modificată genetic, susține academicianul.

Iată un motiv întemeiat să alegem pâinea de secară în locul pâinii din grâu atunci când mergem la magazin.

Grâul modificat conține mult gluten

Din cauză că este modificat genetic, bobul de grâu are o compoziție nutrițională mult mai mică decât înainte. Mai rău decât atât, acest grâu modificat conține foarte mult gluten. Acesta este motivul pentru care s-au înmulțit cazurile de intoleranță la gluten. 

„Lăcomia de a avea producții mari este întotdeauna în detrimentul calității. Mai bine puțin și bun, decât mult și rău”.

Ce conține secara

Bobul de secară seamănă cu bobul de grâu, dar este mai lung, mai subțire și are o culoare care poate varia de la gălbui și maro la gri-verzui.

Un aspect extrem de important:

În cazul secarei, separarea germenului și tărâței de endosperm (coaja exterioară) este foarte dificilă de realizat. De aceea, făina de secară reține, în urma procedeelor de rafinare, o cantitate mult mai mare de nutrienți decât făina de grâu.

Iată ce găsim în 100 de grame de secară, potrivit Nutrition Value.org:

Carbohidrați:

338 de calorii
54% din doza zilnică recomandată (DZR) de fibre
28% din DZR de carbohidrați

Proteine și aminoacizi:

21% din DZR de proteine
39% din DZR de triptofan
28% din DZR de treonină
25% din DZR de fenilalanină
21% din DZR de leucină
17% din DZR de valină
15% din DZR de izoleucină
15% din DZR de metionină
14% din DZR de lizină
11% din DZR de tirozină

Vitamine:

29% din DZR de vitamina B5
27% din DZR de vitamina B3
26% din DZR de vitamina B1
23% din DZR de vitamina B6
19% din DZR de vitamina B2
5% din DZR de vitamina K
4% din DZR de vitamina E

Minerale:

112% din DZR de mangan
47% din DZR de fosfor
41% din DZR de cupru
28% din DZR de magneziu
25% din DZR de seleniu
24% din DZR de zinc
15% din DZR de fier
11% din DZR de potasiu

De ce secara este superioară grâului?

Iată câteva beneficii comparative între secară și grâu, enunțate de Whole Grains Council:

Secara reduce greutatea corporală, comparativ cu grâul

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Sueda au realizat un experimente pe șoareci, pe care i-au hrănit timp de 22 de săptămâni cu o dietă pe bază de grâu sau de secară.

Rezultatele – publicate în jurnalul „Nutrition”, au arătat că dieta cu secară a avut efect metabolice diferite față de dieta cu grâu.

Mai precis, la animalele care au primit secară integrală s-a constat o scădere a greutății corporale, o reducere a nivelului de colesterol total și o îmbunătățire ușoară a sensibilității la insulină.

Secara îmbunătățește glucoza din sânge

Aceeași cercetători menționați mai sus au efectuat un studiu pe 12 persoane sănătoase, care au primit mic-dejunuri din făină de secară diferită – secară integrală, tărâțe de secară sau făină din endosperm.

Rețetele au fost de asemenea preparate prin metode diferite (coacere, fierbere etc).

Pâinea din endospermul de secară și din făina integrală de secară au fost cele mai eficiente în controlul zahărului din sânge și reglarea apetitului.

Aceste rezultate sunt foarte importante pentru persoanele care suferă de diabet și obezitate, deoarece alimentele care produc un răspuns mic la insulină și suprimă foamea pot fi extrem de utile.

Pâinea de secară este mai satisfăcătoare decât pâinea din grâu

Un studiu apărut în anul 2009 în „Nutrition Journal” a demonstrat că pâinea de secară bogată în tărâțe are cel mai puternic efect de inducere a sațietății.

Cercetătorii au hrănit 16 persoane cu pâine de secară și pâine de grâu. După 8 ore, participanții au fost rugați să clasifice nivelul de foame, sațietate și dorința de a mânca.

Paine de secara

Paine de secara

Comparativ cu pâinea din grâu, pâinea de secară a redus senzația de foame și apetitul până după-amiază.

Citește și: Pâine pufoasă de secară – rețetă bună pentru slăbit

Terciul de secară ține saț dacă este servit la micul-dejun

Cercetătorii suedezi de la Universitatea de Științe Agricole din Uppsala au comparat cerealele integrale cu cerealele rafinate în ceea ce privește gradul de sațietate oferit.

Subiecții au primit fie terci de secară, fie pâine din făină rafinată de grâu la micul-dejun. La prânz o parte au primit paste de grâu integrale, iar alții paste de grâu rafinat.

Toate aceste variante au furnizat o cantitate de energie (calorii) egală. Rezultatele au arătat însă că terciul de secară a produs cel mai îndelungat efect de sațietate, de până la 8 ore după consum, comparativ cu pâinea albă de grâu.

Secara reduce inflamația la persoanele cu sindrom metabolic

Într-un studiu efectuat la Universitatea din Kuopio din Finlanda, 47 de adulți cu sindrom metabolic au fost împărțiți în 2 grupuri.

Dieta unui grup a constat din ovăz, pâine din grâu și cartofi (cu un răspuns la insulină crescut după masă).

Iar dieta celuilalt grup a conținut pâine și paste din secară (cu un răspuns la insulină redus după masă).

Studiul a durat 12 săptămâni. Autorii au observat că grupul care a mâncat secară a avut un nivel mai mic de inflamații comparativ cu grupul care a primit ovăz, grâu și cartofi.

Inflamația se află la baza multor boli, inclusiv a diabetului de tip 2 și a obezității.

Secara influențează pozitiv anumite gene cu risc

Unii sunt de părere că te poți naște cu o predispoziție genetică la anumite boli. Cercetătorii au descoperit că aceste gene pot fi pornite sau întrerupte.

Chiar dacă ești predispus la un atac de cord, dieta și stilul de viață pe care le urmezi te pot feri de un astfel de eveniment.

În cadrul aceluiași studiu menționat mai sus, oamenii de știință de la Universitatea din Kuopio au descoperit că dieta pe bază de secară poate întrerupe 71 de gene, inclusiv gene implicate în semnalizarea deficitară a insulinei. Dieta pe bază de ovăz, grâu și cartofi întrerupe 62 de gene, dintre care gene asociate cu stresul și supra-acționarea sistemului imun.

Citește și: Fulgi de secară – proprietăţi, beneficii şi remedii

Alte beneficii ale consumului de secară

Potrivit Organic Facts, cele mai impresionante beneficii ale acestei cereale sunt:

– scăderea în greutate
– îmbunătățirea funcției sistemului digestiv
– prevenirea pietrelor la bilă
– reducerea riscului de diabet
– scăderea tensiunii arteriale
– protejarea sănătății inimii
– reducerea riscului de cancer
– prevenirea astmului în copilărie

Surse bibliografice:

1. Nutrition Value.org, Rye grain: https://www.nutritionvalue.org/Rye_grain_nutritional_value.html
2. Nectar Silvian, Domnul Academician Ovidiu Bojor prezinta meiul si secara: https://www.youtube.com/watch?v=amNYjAFXJmI
3. Whole Grains Council, Health Benefits of Rye: https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whole-grains-101-orphan-pages-found/health-benefits-rye
4. John Staughton, 8 Surprising Benefits Of Rye, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/rye.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.