Dieta Okinawa – secretele oamenilor care trăiesc 100 de ani

Articol documentat

Dieta Okinawa este foarte cunoscută în lume. Acest regim alimentar este considerat unul din cele mai simple și totodată apropiate de natură. Este asociată cu populațiile cele mai longevive de pe glob.

Te invităm să descoperi caracteristicile de bază ale dietei Okinawa, beneficiile, avantajele și secretele ei.

Ce este dieta Okinawa?

Okinawa este denumirea unei insule din Japonia, un loc în care trăiesc cei mai longevivi oameni din lume. Această dietă a primit numele insulei deoarece este inspirată din alimentația localnicilor.

Studiile au arătat că în populația Okinawa trăiesc de 5 ori mai mulți centenari decât în alte zone ale lumii. Longevitatea lor extraordinară se datorează mai multor factori:

– restricția calorică
– calitatea alimentelor
– genele
– gradul de mișcare fizică

În ce constă dieta Okinawa

Regimul alimentar Okinawa este compus din:

» 9% proteine
» 85% carbohidrați

Primele studii pe îmbătrânire realizate pe animale au arătat că

După cum putem vedea, aportul de proteine este foarte mic. Însă acest raport dintre proteine și carbohidrați din dieta Okinawa este similar cu raportul cel mai optim pentru creșterea speranței de viață descoperit în studiile pe îmbătrânire realizate pe animale.

Recenziile au arătat că dietele sărace în proteine și bogate în carbohidrați sunt asociate cu:

cea mai mare rată de longevitate
cea mai bună sănătate în ultima parte a vieții
o sănătate cardio-metabolică bună
o funcție imunitară bună

În schimb, dietele sărace în proteine dar bogate în grăsimi au fost asociate cu mai multe dezavantaje.

Ce se mănâncă în dieta Okinawa

În medie, un locuitor al insulei nu consumă mai mult de 1 calorie per gram de mâncare. Indicele său mediu de masă corporală este 20. Iar vârsta lui medie de viață este de 100 de ani. Mai mult decât atât, anii lui de viață sunt sănătoși și productivi.

Comparativ cu japonezii din alte regiuni, dieta locuitorilor din Okinawa conține cu 20% mai puține calorii.

Unii sunt de părere că longevitatea locuitorilor din Okinawa se datorează materialului lor genetic. Studiile recente au arătat însă că hrana pe care ei o consumă este secretul durabilității lor excepționale.

Cele mai consumate alimente din dieta Okinawa sunt:

legumele rădăcinoase (în special cartofi dulci)
legumele de culoare verde, galbenă și portocalie
produsele din soia
cerealele

Fructele, carnea slabă, fructele de mare, carnea slabă, plantele medicinale, condimentele, ceaiurile și alcoolul sunt servite cu moderație.

Aceste alimente sunt foarte bogate în antioxidanți:

vitamina C
vitamina A
beta-caroten
luteină
xantine
calciu
fier
potasiu
zinc

Citește și: 5 alimente care ne prelungesc viața

Regimul lor alimentar este sărac în zahăr și grăsimi. Comparativ cu dieta unui japonez „obișnuit”, dieta lor conține 75% cereale (nerafinate) și doar 25% zahăr.

Limitarea consumului de grăsimi a fost asociat cu prevenirea bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale.

Centenarii din Okinawa consumă cantități mici de pește, leguminoase, castravete amar și alte legume sărace în calorii.

Dieta okinawa alimente

Dieta okinawa alimente

Nu vei găsi aproape deloc alimentele tradiționale de la noi, precum ouă, lapte, iaurt sau brânzeturi.

Peștele le asigură un aport consistent și consecvent de Omega-3 (acid alfa-linoleic, acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic).

Acești oameni mănâncă multă soia, mai cu seamă sub formă de tofu. Soia este o sursă foarte bună de proteine, fibre, taninuri și fitosteroli. Toți acești nutrienți le asigură o protecție crescută împotriva bolilor de inimă și a cancerelor de colon și de prostată.

Categorii de alimente în dieta Okinawa

Câțiva medici, autori ai cărții „The Okinawa Diet Plan” împart alimentele în 4 categorii speciale, în funcție de densitatea lor calorică:

1. Categoria de alimente „pană”

Din această categorie fac parte alimentele care conțin 0,8 sau mai puține calorii per gram de mâncare. Iată câteva exemple:

fructe citrice
spanac
castravete

Nu există restricții la consumul acestui tip de alimente. Pot fi consumate mai multe porții pe zi.

2. Categoria alimentelor „ușoare”

Densitatea calorică a alimentelor din această grupă este cuprinsă între 0,8 și 1,5 calorii pe gram de mâncare. Iată câteva exemple:

banane
cartofi

Acestea se consumă cu moderație.

3. Categoria alimentelor cu greutate „medie”

Aceste alimente conțin între 1.5 și 3 calorii per gram de mâncare:

cereale integrale
leguminoase
carne slabă

Porțiile sunt mai atent monotorizate în cazul acestor alimente.

4. Categoria alimentelor „grele”

Alimentele incluse în această categorie conțin între 3 și 9 calorii per gram de produs alimentar, sau între 300 și 900 de calorii per 100 de grame de mâncare. Este vorba de:

uleiuri
grăsimi
nuci
semințe
carne roșie

Din aceste alimente se mănâncă sporadic.

Dieta Okinawa - tot ce trebuie sa stii

Dieta Okinawa – tot ce trebuie sa stii: Timolina – www.freepik.com

Restricția calorică mărește speranța de viață

Un prim studiu realizat pe legătura dintre nutriție și îmbătrânire a fost realizat în anul 1935. Autorul principal, McCay, a demonstrat că accesul limitat la mâncare duce la o creștere semnificativă a duratei de viață.

Este ceea ce nutriționiștii numesc astăzi „restricție calorică”. Această strategie, aflată la baza tuturor dietelor actuale de slăbit, este considerată cea mai bună armă pentru întârzierea îmbătrânirii și mărirea speranței de viață.

Citește și: Mâncați până când sunteți 80% sătui – o metodă japoneză

Restricția calorică nu este pentru toată lumea. Însă comunitățile care o practică de mult timp (15 ani), precum rezidenții insulei Okinawa, au arătat în mod constant o incidență scăzută a bolilor aterosclerotice și factori de risc ai îmbătrânirii mai mici. Cu toate acestea, densitatea lor minerală osoasă este redusă.

Studiile umane preliminare sugerează că multe din beneficiile văzute la animale – în special riscurile cardiometabolice reduse – sunt de asemenea valabile la oameni.

Dieta Okinawa are de asemenea un o încărcătură glicemică redusă. Este marcată de mai puține inflamații, un stres oxidativ mai mic și un potențial ridicat de modulare a căilor biologice asociate cu îmbătrânirea.

În concluzie, acest regim alimentar poate reduce riscul bolilor cronice asociate cu vârsta, promovând totodată o stare prelungită de tinerețe și o îmbătrânire sănătoasă

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să îl distribui și prietenilor tăi!

Citește și: Ceaiul longevității. Ingredientul-cheie: turmericul!

Surse bibliografice:

1. David G. Le Couteur, Samantha Solon-Biet, Devin Wahl, Victoria C. Cogger, Bradley J. Willcox, D. Craig Willcox, David Raubenheimer, and Stephen J. Simpson, New Horizons: Dietary protein, ageing and the Okinawan ratio, Age Ageing. 2016 Jul; 45(4): 443–447. Published online 2016 Apr 28. doi: 10.1093/ageing/afw069: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4916345/
2. Willcox DC, Scapagnini G, Willcox BJ, Healthy aging diets other than the Mediterranean: a focus on the Okinawan diet, Mech Ageing Dev. 2014 Mar-Apr;136-137:148-62. doi: 10.1016/j.mad.2014.01.002. Epub 2014 Jan 21: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24462788
3. Nutrition and You, Okinawa diet: https://www.nutrition-and-you.com/okinawa-diet.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.