Ce beneficii au prunele uscate

Articol documentat

Vrei să știi ce beneficii au prunele uscate? Atunci când cunoaștem proprietățile unui aliment, parcă îl apreciem mai mult și îl mâncăm cu mai multă încredere.

Toate alimentele naturale au proprietăți nutritive și terapeutice. Nu în mod întâmplător a zis medicul antichității Hippocrate că alimentele trebuie să ne fie și medicamente.

Prune uscate beneficii

Prune uscate beneficii: Freepik – www.freepik.com

Fructele proaspete se mănâncă la vremea lor, iar atunci când trece sezonul lor, putem consuma fructe uscate. Iarna este un astfel de anotimp, în care ne putem bucura de beneficiile fructelor uscate.

Ce conțin prunele uscate

Prunele uscate sunt deosebit de gustoase și hrănitoare. Se păstrează bine și pot fi găsite pe tot parcursul anului în magazine, iar în piețe mai cu seamă iarna.

În prunele uscate se găsesc cantități mari de fibre și potasiu. De regulă, fructele uscate sunt mai bogate în zahăr și calorii decât versiunile proaspete. De aceea este indicat să le consumăm cu moderație.

47,5 g de prune uscate (circa 5 bucăți) conțin:

115 calorii
30,5 g de carbohidrați
3,4 g de fibre
1,1 g de proteine
18 g de zahăr
0,2 g de grăsimi
0,9 mg de sodiu

Deși sunt bogate în carbohidrați, nu au un indice glicemic ridicat. Majoritatea caloriilor din prune provin din carbohidrați și sunt sub formă de zahăr. O singură prună are 3,6 g de zahăr, constituit în mare parte din glucoză, fructoză și sorbitol.

Grăsimile din prune sunt puține, dar sunt mononesaturate, adică sănătoase.

Prunele uscate sunt o sursă excelentă de carotenoide: alfa-caroten, beta-caroten, beta-criptoxantină, luteină și zeaxantină. Acești antioxidanți protejează ochii și sunt importanți pentru funcția nervilor.

În prunele uscate se găsesc doze mari de vitamina K – esențială pentru oase, coagularea sângelui și vindecarea rănilor, și cantități bune de calciu, fier și vitamina C.

Ce beneficii au prunele uscate

Prunele uscate sunt mai mult decât un leac pentru scaunele tari și dificile. Ele întăresc oasele, scad riscul cancerului de colon, ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Prune uscate pentru constipație

Prunele uscate sunt cunoscute îndeosebi pentru efectul lor laxativ, care se datorează fibrelor și sorbitolului. Mulți le folosesc ca remediu pentru constipație.

Conțin multă pectină – un tip de fibră solubilă care absoarbe apa din stomac și formează o substanță gelatinoasă în tractul digestiv. Astfel ea ajută la înmuierea și eliminarea scaunului.

Datorită faptului că facilitează evacuarea, prunele uscate ajută la prevenirea hemoroizilor și a durerilor provocate de aceștia.

O recenzie din 2014 a demonstrat că prunele uscate sunt mai eficiente decât tărâțele de psyllium regăsite în produsele pentru constipație.

Cu toate acestea, consumate în cantități mari, stimulează excesiv tranzitul și pot deranja stomacul.

Prunele uscate scad zahărul din sânge

Fibrele solubile din prunele uscate se leagă de colesterol și de zahăr, încetinind astfel absorbția lor în sânge. Astfel se explică de ce aceste fructe au un indice glicemic scăzut.

Prune uscate pentru colesterol

Efectul hipocolesterolemiant al prunelor uscate se datorează tot fibrelor solubile. Un studiu realizat la Universitatea din Queensland a arătat că 5-10 g de fibre solubile pe zi ajută la scăderea colesterolului total și a colesterolului LDL cu 5-11 procente.

Prune uscate pentru slăbit

Fructele uscate nu sunt de obicei recomandate în curele de slăbire, din cauza conținutului ridicat în zahăr și calorii. Cu toate acestea, prunele uscate scad apetitul.

Un studiu efectuat în 2014 la Universitatea din Liverpool a demonstrat că persoanele supraponderale care au mâncat prune uscate au slăbit cu 2 kilograme mai mult decât nonconsumatorii.

Citește și: Prunele uscate reduc kilogramele și subțiază talia (studiu)

Totodată, prunele uscate au contribuit la reducerea dimensiunii taliei cu 2,5 cm. Studiul a inclus atât femei, cât și bărbați. Femeile au primit 140 g de prune uscate pe zi, iar bărbații 171 de grame.

Mai mult decât atât, participanții care au primit prune au continuat să slăbească în săptămânile următoare, datorită efectului de scădere a apetitului.

Prune uscate previn cancerul de colon

Un studiu realizat de Universitatea „Texas A&M” sugerează că prunele uscate modifică bacteriile intestinale și contribuie la scăderea riscului de cancer de colon.

O altă cercetare, realizată pe șobolani, a arătat că prunele uscate incluse în dieta zilnică a animalelor au crescut nivelul de bacterii benefice din intestin și a scăzut concentrația unei bacterii asociate cu cancerul de colon (Firmicutes bacterium).

Totodată, șobolanii hrăniți cu prune uscate au avut mai puține leziuni canceroase la nivelul colonului.

Prune uscate pentru hipertensiune

Așa cum spunea mai sus, prunele uscate sunt bogate în potasiu. Acest electrolit joacă un rol important în controlul tensiunii arteriale.

Cercetările au arătat că după 2 luni de dietă cu suc de prune uscate și prune în sine, valorile tensiunii arteriale a scăzut semnificativ.

Citește și: Prunele uscate scad tensiunea arterială, protejează ficatul și oasele

Prune uscate pentru oase

Datorită conținutului bogat în calciu și compuși fenolici, prunele uscate susțin sănătatea oaselor.

În 2017, o recenzie pe mai multe studii, a arătat că prunele uscate crește densitatea masei osoase la femeile postemenopauzale cu risc de osteoporoză. Studiul a arătat că adaosul de 10 prune uscate pe zi în dieta femeilor care luau suplimente cu calciu/Vitamina D a crescut și mai mult densitatea osoasă.

Leacuri cu prune uscate

Prunele uscate trebuie spălate bine și apoi consumate. Pot fi servite ca atare, pot fi adăugate în iaurt, în salate, în cereale, aluaturi, deserturi sau chiar în tocănițe.

Fiertură de prune uscate

Decoctul de prune uscate este util în inflamația splinei. Lichidul se bea dimineața, iar prunele se consumă seara.

Macerat de prune uscate

Se pun 200 g de prune uscate la macerat în apă rece 3-4 ore. Se consumă seara, pentru remedierea constipației.

Atenție! La unele persoane prunele uscate pot cauza alergii, precum sindromul alergiei orale. Se manifestă prin arsuri sau senzație de furnicături la nivelul gurii și umflarea buzelor. Dacă aceste reacții alergice durează mai mult de câteva minute, sunați la numărul de urgență. Dacă apar mâncărimi, dificultăți respiratorii, greață, vărsături, amețeală sau ritm cardiac crescut, sunați imediat la 112.

Citește și: Bomboane din prune uscate – desert crud cu efect laxativ

Surse:

1. Barbie Cervoni, Richard Fogoros, 6 Health Benefits You May Not Know About, Prunes Nutrition Facts, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/prunes-nutrition-facts-calories-and-their-health-benefits-4114558
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Prunul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 51

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.