Dieta după 40 de ani – sfaturi dr. Ovidiu Bojor

Fenomenul îmbătrânirii nu poate fi oprit prin nici un fel de artificii. Însă un stil de viață sănătos poate încetini acest proces. Descoperă în acest articol ce înseamnă dieta după 40 de ani și ce ar trebui să mănânci pentru a te menține în formă.

Nu este suficient să mâncăm sănătos pentru a ne mări speranța de viață. Este important de asemenea să mâncăm în funcție de vârstă.

Dieta dupa 40 de ani

Dieta dupa 40 de ani: Timolina – www.freepik.com

Schimbări în organismul care îmbătrânește

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul se schimbă. Trebuie să recunoaștem că nu mai suntem la fel ca în tinerețe. Iată care sunt principalele modificări care apar în corp:

– masa musculară începe să scadă

– metabolismul încetinește

– pielea începe să se subțieze

– stomacul produce mai puțin acid

Un organism care produce mai puțin acid gastric va avea o rată mai mică de absorbție a nutrienților, în special a fierului, magneziului, calciului și vitaminei B12. Iată unul din motivele pentru care vârstnicii sunt mai des diagnosticați cu deficite nutriționale.

Se întâmplă însă un paradox. De la o anumită vârstă, corpul are nevoie de mai puține calorii, dar aceasta pe fondul unui aport de nutrienți constant.

Prelungirea tinereții prin alimentație

Îmbătrânirea ne poate afecta semnificativ calitatea vieții dacă nu știm să trăim corect. Este dovedit științific că organismul în prag de îmbătrânire nu se mai poate regenera la fel de bine ca în tinerețe. Deși continuă să producă celule noi, ele nu mai au aceleași capacități.

Academicianul Ovidiu Bojor a fost preocupat de acest aspect al conservării tinereții organismului. El este de părere că anumite alimente pot ajuta la întinerirea acestor celule noi care se reproduc la bătrânețe.

Regimul de viață lungă

Astfel, pentru a ne proteja de efectele îmbătrânirii, este indicat să consumăm alimente bogate în acizi nucleici, precum:

– germeni de grâu, fulgi de ovăz

– pâine integrală

– ciuperci

alege marine

– fasole, mazăre, linte, soia

– spanac, andive

miere de albine

– lactate

– ouă

Aceste alimente conturează un regim alimentar lacto-vegetarian. Este de altfel un regim practicat de dr. George Oshawa (dr. Nyioiti Sakayrzawa) din Japonia. Acesta îl numea un regim de viață lungă.

Dieta după 40 de ani

În Japonia, persoanele în vârstă ar trebui să își axeze dieta pe următorii piloni principali:

• 60% cereale integrale (nedecorticate sau cu tot cu coajă)

• 30% legume, fructe și semințe

• 10% lapte, ouă și carne

Profesorul Ovidiu Bojor spune că acest tip de alimentație poate ajuta la prevenirea bolilor la persoanele care au trecut de pragul de 40 de ani.

După cum putem vedea, dieta după 40 de ani trebuie să conțină mai puțină carne și mai multe alimente vegetale. Carnea ar trebui provină, pe cât se poate, din peștele de apă dulce.

Iată un alt paradox: deși se cere mai puțin carne, aportul de proteine trebuie să crească. Asta deoarece pe măsură ce îmbătrânește, corpul începe să piardă din masa musculară (sarcopenia) și din rezistență. De aceea vârstnicii sunt mai predispuși la fracturi și probleme cu oasele.

Citește și: Uleiul de cătină încetinește îmbătrânirea pielii și a corpului

Un studiu a arătat că persoanele vârstnice cu cel mai mare aport zilnic de proteine au pierdut cu 40% mai puțin din masa musculară decât cei care au mâncat foarte puține proteine.

Surse bune de proteine vegetale sunt leguminoasele. Dar, așa cum spunea și academicianul Ovidiu Bojor, carnea poate fi înlocuită cu pește.

Nutrienți necesari după vârsta de 40 de ani

Alți nutrienți de care persoanele vârstnice au nevoie:

– vitamina D

vitamina B12

– omega-3

calciu

magneziu

fier

– potasiu

Hidratarea optimă este la fel de importantă. Corpul pierde mai multă apă prin urină și transpirație la o vârstă înaintată. Așadar, este bine să refacem zilnic rezervele de apă ale corpului.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘4573, 5194, 7884, 3042 ‘ button=’Cumpără aici’]

Dacă ți-a plăcut articolul nostru și ai găsit aceste informațiile folositoare, împărtășește-le și prietenilor tăi!

Bibliografie:

1. Ryan Raman, How Your Nutritional Needs Change as You Age, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-needs-and-aging#section1

2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Cap. IX, Sănătate prin Semințe, Legume, și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 193

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.