Contraindicații la scorțișoară – tot ce trebuie să știi

Pe cât este de dulce și aromată, pe atât este de delicată în ceea ce privește utilizarea ei în scop medicinal. Te invităm să afli din acest articol ce contraindicații are scorțișoara.

La fel de important este să știi ce tip de scorțișoară să alegi din comerț, pentru a nu avea parte de efecte secundare nedorite.

Contraindicatii la scortisoara

Contraindicatii la scortisoara: Racool studio – www.freepik.com

Ce beneficii are scorțișoara

Scorțișoara este una din cele mai populare mirodenii din lume. Este folosită în industria alimentară, industria cosmetică și medicina naturistă.

Are efecte antiseptice, carminative și astringente. A fost utilizată în medicina tradițională împotriva tusei, artritei, microbilor, fungilor, inflamațiilor, durerilor și a problemelor dentare.

Studiile recente sugerează că scorțișoara poate preveni sau întârzia apariția diabetului, a cancerului de colon și a sângerărilor.

Un studiu din 2019, publicat în „International Journal of Food Sciences and Nutrition”, a arătat că scorțișoara afectează pozitiv anumiți parametri sangvini.

Autorii au folosit 3-6 g de scorțișoară și au testat efectele ei asupra nivelurilor de glucoză și al indicelui de masă corporală. Studiul a inclus 41 de persoane adulte sănătoase.

Citește și: Scorțișoara – un medicament natural puternic contra bolilor, confirmat de studii

Un alt studiu, apărut în anul 2016 în „Iranian Journal of Basic Medical Sciences” sugerează de asemenea că scorțișoara (Cinnamomum verum) și compușii săi protejează organismul împotriva sindromului metabolic (SM).

Mai precis, scorțișoara poate reduce complicațiile sindromului metabolic, morbiditatea și mortalitatea cauzate de această tulburare.

Sindromul metabolic este un complex de boli care include obezitatea, hipertensiunea arterială, hiperglicemia, dislipidemia și rezistența la insulină.

Autorii sunt de părere că scorțișoara poate combate SM prin scăderea tensiunii arteriale, a glucozei plasmatice și a obezității, dar și prin ameliorarea dislipidemiei.

Citește și: 1/2 linguriță scorțișoară pe zi reduce colesterolul, trigliceridele și glicemia

În alte cercetări, scorțișoara s-a dovedit utilă în diaree, crampe musculare, infecții, gripă, scleroză multiplă, HIV și Alzheimer.

Contraindicații la scorțișoară

Primul sfat pe care ți-l dăm este să eviți scorțișoara chinezească, pe care o găsești în magazinele alimentare. Se numește „Cassia” și conține cantități mari de cumarină. Această substanță poate induce toxicitate la nivelul ficatului dacă este administrată în doze mari.

Dacă vrei să folosești scorțișoara în scop profilactic sau terapeutic, te sfătuim să optezi pentru scorțișoara indiană, care se numește „Ceylon”. Aceasta conține cantități mai mici de cumarină. O găsești de regulă la magazinele naturiste.

Scorțișoara – efecte secundare

Efectele secundare apar atunci când scorțișoara este administrată în doze mari:

– reacții alergii
– înrăutățirea bolilor de ficat (scorțișoara „Cassia”)
– creșterea riscului de cancer și tumori (scorțișoara „Cassia”)
– deteriorarea ADN-ului în timp (studii pe animale)
– afte bucale
– scăderea glicemiei sub limita normală (amețeală, oboseală, leșin)
– probleme respiratorii (tuse, iritații, dificultăți respiratorii), mai ales la persoanele cu astm

Scorțișoara nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic. Acest lucru este mai cu seamă valabil în cazul diabetului.

Scorțișoara – interacțiuni cu medicamente

Dacă este consumată în cantități mici-moderate, nu interferează cu medicamentele. Însă în doze mari poate cauza probleme la persoanele care iau medicamente pentru diabet, boli de inimă sau boli de ficat. Ea poate crește efectele medicamentelor sau intensifica efectele lor secundare.

Dacă iei paracetamol, statine sau alte pastile cu efect negativ asupra ficatului, consumul excesiv de scorțișoară poate vătăma și mai mult celula hepatică.

NU lua niciodată pulbere de scorțișoară ca atare, deoarece te poți sufoca sau poți suferi iritații la nivelul gâtului și plămânilor. Plămânii nu pot descompune fibrele din scorțișoară. Pudra se amestecă mai întâi cu apă sau alt lichid.

Cât de multă scorțișoară poți consuma?

Scorțișoara Cassia nu trebuie consumată în doze mai mari de ½ linguriță pe zi. Scorțișoara Ceylon are un grad mai bun de tolerablitate, însă nici aceasta nu trebuie administrată excesiv.

Cel mai bine este să o folosești în doze culinare.

Bibliografie:

1. Nildem Kizilaslan and Nihal Zekiye Erdem, The Effect of Different Amounts of Cinnamon Consumption on Blood Glucose in Healthy Adult Individuals, International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2019; 2019: 4138534: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6425402/
2. Hamid Mollazadeh and Hossein Hosseinzadeh, Cinnamon effects on metabolic syndrome: a review based on its mechanisms, Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2016 Dec; 19(12): 1258–1270. doi: 10.22038/ijbms.2016.7906: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5220230/
3. Ryan Raman, 6 Side Effects of Too Much Cinnamon, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-cinnamon#1
4. National Center for Complementary and Integrative Health, Cinnamon: https://nccih.nih.gov/health/cinnamon

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.