Ceapa poate preveni obezitatea și îmbunătăți funcția ficatului

Ceapa este unul din cele mai sănătoase alimente. Unul din compușii săi, responsabil pentru o mare parte din beneficiile sale remarcabile, este quercetina.

Potrivit unui studiu recent, publicat în 2019 în jurnalul „Nutrients”, ceapa bogată în quercetină ar putea preveni obezitatea și îmbunătăți funcția ficatului.

Cercetătorii japonezi au realizat un studiu randomizat, dublu-orb și controlat placebo, prin care au dorit să vadă ce efect are quercetina asupra grăsimii viscerale.

Cercetarea a inclus 70 de japonezi sănătoși, care au fost împărțiți în 2 grupuri.

Un grup a primit 9 g de pudră de ceapă (bogată în quercetină), iar celălalt grup a primit un placebo. Studiul a durat 12 săptămâni.

Rezultatele studiilor anterioare arătaseră deja că acest compus din ceapă ajută la reducerea grăsimii viscerale.

Autorii studiului de față au folosit interviuri, teste hematologice și biologice, măsurători ale compoziției corporale și ale semnelor vitale, precum și chestionare, la începutul studiului, în săptămâna a 4-a, a -8-a și a 12-a.

Citește și: CEAPA – un antiinflamator natural care reduce durerile, combate osteoporoza, cancerul și bolile cardiovasculare

Grăsimea abdominală a fost măsurată cu ajutorului unui tomograf computerizat, care a fost realizat la sfârșitul studiului.

Cercetătorii au concluzionat că consumul de ceapă cu un conținut bogat în quercetină ar putea fi util în prevenirea obezității, dar și în stimularea funcțiilor hepatice.

În 2015, alți cercetători japonezi au investigat efectul extractului de coji de ceapă – la rândul lor bogate în quercetină asupra apărării antioxidante la femei obeze.

Autorii notează că această substanță din ceapă a demonstrat în trecut efecte anti-colesterol și antitrombotice, și capacitatea de a mări sensibilitatea la insulină.

Extractul de coajă de ceapă a demonstrat efecte antioxidante. Totodată, a redus circumferința taliei și a șoldului.

Stresul oxidativ este un factor important în dezvoltarea inflamației cronice și implicit în apariția bolilor cronice, precum diabet, cancer, tulburări vasculare sau îmbătrânire prematură.

Quercetina are faima unui antioxidant cu proprietăți multiple. Este apreciată ca agent antiinflamator, cardioprotector, anti-alergic și anti-obezitate.

Citește și: Alimentele bogate în quercetină reduc ALERGIILE

A fost studiată pentru efectele sale benefice în obezitate, astmul alergic, bolile neurologice, diabet, afecțiunile cardiovasculare și atopice.

Se găsește în ceapă (mai ales în ceapa roșie), în strugurii negri, în nectarine, în zmeură, în broccoli, în ceaiul negru și în vinul roșu.

Surse:

1. Nishimura M, Muro T, Kobori M3, Nishihira J, Effect of Daily Ingestion of Quercetin-Rich Onion Powder for 12 Weeks on Visceral Fat: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Study, Nutrients. 2019 Dec 28;12(1). pii: E91. doi: 10.3390/nu12010091: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31905615

2. Kim KA1, Yim JE2, Antioxidative Activity of Onion Peel Extract in Obese Women: A Randomized, Double-blind, Placebo Controlled Study, Journal of Cancer Prevention, 01 Sep 2015, 20(3):202-207, DOI: 10.15430/JCP.2015.20.3.202 PMID: 26473159 PMCID: PMC4597809: https://europepmc.org/article/PMC/4597809

3. Hande Gül Ulusoy, Nevin Sanlier, A minireview of quercetin: from its metabolism to possible mechanisms of its biological activities, Critical Reviews in Food, Science and Nutrition, Published online: 04 Nov 2019: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2019.1683810?src=recsys&journalCode=bfsn20

4. Lauren Martin and Anne Thiel, QUERCETIN IN FOOD AS COMPARED TO SUPPLEMENTATION, Integrative Therapeutics: https://www.integrativepro.com/Resources/Integrative-Blog/2017/Quercetin-Food-Compared-Supplementation

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.