ALIMENTE care previn formarea PIETRELOR la BILĂ

Fie că ai deja pietre la bilă, fie ai un risc crescut de calculoză biliară, este bine să știi care sunt cele mai bune alimente pe care trebuie să le consumi.

O dietă sănătoasă poate avea atât rol profilactic, cât și terapeutic în anumite cazuri, inclusiv în calculoza biliară.

Alimente care previn pietrele la bila:  Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Înainte să enumerăm alimentele cu cel mai bun efect împotriva calculilor biliari, trebuie să spunem câteva ceva și despre nutrienții pe care trebuie să îi includem și pe care trebuie să îi excludem din dietă.

Ce trebuie să mănânci și ce să eviți dacă ai pietre la bilă 

În primul rând, este important să urmăm o dietă cu un indice glicemic redus.

Acest lucru înseamnă să reducem consumul de alimente bogate în carbohidrați simpli. Aceștia cresc repede glucoza din sânge și producția de insulină.

Citește și: Remedii naturiste pentru PIETRE la BILĂ

Alimentele cu un indice glicemic mic scad riscul de diabet, dar și de atacuri cauzate de pietrele la bilă.

Iată ce trebuie să mănânci: legume non-amidonoase și leguminoase. Evită cartofii și carbohidrații rafinați.

La fel de important este să limitezi consumul de carne, deoarece un aport prea mare de proteine poate crește riscul de pietre la bilă. În schimb, proteinele din plante (nuci, semințe, soia) conțin mai multă arginină decât licină și pot preveni formarea calculilor.

Un studiu desfășurat între anii 1980 și 2000, care a inclus un număr mare de femei, a arătat că proteinele vegetale scad riscul formării pietrelor la bilă.

Creșterea aportului de magneziu este un sfat foarte important. Potrivit unui studiu amplu, publicat în „American Journal of Gastroenterology”, bărbații cu cel mai mare consum de magneziu (din alimente sau suplimente) aveau un risc cu 30% mai mic de a dezvolta pietre la bilă.

Și dietele bogate în fibre pot ajuta la prevenirea calculozei biliare. Un studiu pe 69.000 de femei, care a durat 16 ani, a arătat că aportul cel mai mare de fibre a fost asociat cu o scădere de 13% a riscul de calculi biliari.

Fibrele se găsesc în fructe, legume, cereale integrale și leguminoase.

Un ultim sfat: reducerea aportului de calorii și de grăsimi saturate.

Citește și: Rețete naturiste pentru LITIAZA BILIARĂ (pietre la bilă)

Alimente pentru prevenirea pietrelor la bilă

Iată care sunt acele alimente pe care trebuie să le consumi mai des dacă ai sau ai putea avea pietre la bilă:

• Nuci. O doză minimă de 32 g de nuci pe săptămână poate reduce riscul de pietre la bilă cu 25.

• Hrișcă. Conține cantități mari de lecitină, un compus care descompune grăsimile și colesterolul și previne formarea pietrelor la bilă.

• Merele. Bogate în pectină, aceste fructe împiedică dezvoltarea calculilor biliari. Pectina se găsește mai ales în coaja merelor. Iar cele mai bune varietăți sunt cele verzi.

Ceapa. Un studiu pe șoareci, publicat în anul 2008 în „British Journal of Nutrition”, a arătat că ceapa (și usturoiul) scade incidența calculozei biliare cu 40%.

Surse:

1. Heal with Food, Gallbladder Diet Plan: 6 Tips for Preventing Gallstone Attacks: https://www.healwithfood.org/gallstones/diet.php

2. Heal with Food, Good Foods for Preventing Gallstones: https://www.healwithfood.org/gallstones/foods.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.