Ce ar trebui să mănânci dacă suferi de psoriazis
Potrivit datelor statistice recente, există circa 125 de milioane de persoane cu psoriazis în lume. În România, numărul de cazuri se ridică la 400.000.
Psoriazis este o boală cronică, necontagioasă, ce afectează pielea. În timp, ea poate vătăma și alte organe.
Rolul alimentației în bolile cronice este unanim recunoscut de specialiști. Dieta nu poate fi considerată un tratament în sine sau în înlocuitor al medicamentelor prescrise de doctori.
Însă ea poate ajuta la reducerea simptomelor sau obținerea unui control mai bun asupra lor.
Cuprins
Dieta recomandată în psoriazis
În ceea ce privește psoriazisul, este bine să știm ce alimente, obiceiuri alimentare și nutrienți afectează pozitiv evoluția bolii.
• Antioxidanți
Alimentele bogate în antioxidanți au efecte benefice în toate afecțiunile, iar la cei sănătoși, au rol protector împotriva bolilor.
Dacă te numeri printre cele câteva sute de mii de români cu psoriazis, este bine să introduci mai multe alimente bogate în antioxidanți în meniurile zilnice. Mai cu seamă pentru că bolnavii de psoriazis prezintă un status antioxidant redus.
Principalii antioxidanți pe care trebuie să îi ai în atenție sunt vitamina C, vitamina E, beta-carotenul, seleniul și zincul. Aceștia protejează celulele și țesuturile de daunele radicalilor liberi.
În lipsa unei apărări antioxidante puternice, stresul oxidativ poate duce la inflamațiile pielii și agravarea simptomelor de psoriazis.
Citește și: PSORIAZIS – remedii naturiste
Un studiu realizat de cercetătorii italieni a arătat că persoanele care consumă morcov, fructe proaspete și legume verzi în cantități mari au un risc mai mic de psoriazis.
Aceste alimente conțin antioxidanții enumerați mai sus în cantități bune.
• Acid folic
Un alt nutrient necesar pentru dieta suferinzilor de psoriazis este acidul folic. La fel ca în cazul antioxidanților, nivelul de acid folic este mai scăzut la această categorie de persoane.
Cercetătorii sunt de părere că deficitul de acid folic apare din cauză că celulele de piele care se regenerează extrem de rapid folosesc mai mult acid folic.
Acest nutrient se găsește în spanac, conopidă, broccoli, aspragus, salata romană, linte și pătrunjel.
• Zinc
Cercetările sugerează că o creștere a aportului de zinc ar putea atenua simptomele de psoriazis. Mai precis, acest nutrient ar putea îmbunătăți leziunile după doar 30 de zile.
Efectele sunt și mai pronunțate după 2-3 luni de tratament cu zinc, în sensul că sunt reduse semnificativ și mâncărimile sau descuamarea pielii.
Surse alimentare bune de zinc sunt carnea roșie, carnea de pasăre, nuci, leguminoase și cereale integrale.
• Quercetină
Quercetina se găsește în dozele cele mai mari în ceapă, mere, leuștean, broccoli, struguri roșii, citrice, cireșe, ceai și fructe de pădure. Datorită acțiunii sale antiinflamatoare, poate fi benefică în psoriazis.
• Curcumină
Curcumina este compusul activ din turmeric, pigmentul care îi dă acestuia culoarea galbenă specifică. Chinezii folosesc turmericul în numeroase afecțiuni datorită proprietăților sale antiinflamatoare puternice.
Unele studii sugerează că turmericul ar putea inclusiv ameliora simptomele de psoriazis și a altor boli autoimune.
Citește și: Turmericul poate ajuta la vindecarea tiroiditei autoimune și a psoriazisului
• Omega-3
Acizii grași esențiali Omega-3 sunt apreciați pentru efectele lor antiinflamatoare. Pot fi utili și în psoriazis. Găsim Omega-3 în nuci, semințe de in, soia, peștele gras (somon, hering, macrou, sardine, cod).
La fel de important este să reducem aportul de Omega-6. Consumați în cantități mai mari decât Omega-3, aceștia produc substanțe pro-inflamatorii (prostaglandine) și pot agrava simptomele de psoriazis.
Alimentele vehiculate în dieta de tip occidental conțin mai mult Omega-6 decât Omega-3, adică mai multe uleiuri rafinate.
Identificarea alimentelor alergenice
La unele persoane cu psoriazis, alimentele alergenice pot agrava simptomele. Se poate încerca o dietă eliminatorie, pentru a identifica acele alimente care declanșează reacții alergice, cauzează intoleranță și înrăutățesc simptomele de psoriazis.
Este important ca acest lucru să se realizeze sub îndrumarea medicului.
Evitarea alimentelor bogate în zahăr
La fel ca în alte boli cronice, este foarte importantă limitarea consumului de zahăr și produse cu un indice glicemic mare.
Citește și: Psoriazis – Tratament Naturist Maria Treben
Mai ales la femei, consumul ridicat de cartofi, pâine albă, orez alb și alte produse glicemice duce la creșterea nivelului proteinei C-reactive și implicit a inflamației interne.
Zahărul promovează și multiplicarea candidei, o infecție fungică asociată cu psoriazisul.
Surse:
1. Heal with Food, Psorazis Diet: https://www.healwithfood.org/psoriasis/diet.php#ixzz5mbQF5jBB
2. România Pozitivă, ZIUA MONDIALA A PSORIAZISULUI – Peste 2% din populatia Romaniei sufera de psoriazis: https://www.romaniapozitiva.ro/romania-internationala/ziua-mondiala-a-psoriazisului-peste-2-din-populatia-romaniei-sufera-de-psoriazis/