Un ou pe zi poate preveni accidentele vasculare cerebrale

Deși părerea majorității este că ouăle au un nivel crescut colesterol și nu sunt indicate în dieta persoanelor cu boli cardiovasculare, un studiu recent infirmă acest lucru.

Cercetarea sugerează că un ou pe zi ar putea reduce riscul afecțiunilor cardiace.

Un ou pe zi previne accidentele vasculare cerebrale: Freepik – www.freepik.com

Ouăle sunt extrem de sănătoase. Din păcate, ele au avut parte în ultima vreme de o reclamă negativă. Deși sunt bogate în colesterol, ouăle sunt totuși o sursă bună de proteine, vitamine, carotenoide și fosfolipide.

Pe lângă faptul că nu cresc riscul de evenimente cardiace grave, precum atac de cord sau accident vascular cerebral, ouăle au chiar efecte contrare. Cel puțin aceasta o arată un studiu publicat în „British Medical Journal” în anul 2013.

O cercetare și mai recentă, apărută în „American Journal of Clinical Nutrition” susține că o dietă bogată în ouă (12 ouă pe săptămână) nu influențează negativ riscul cardiovascular.

Oamenii de știință de la Universitatea Peking au mers și mai departe cu cercetările și au descoperit că un consum regulat de ouă poate crește protecția împotriva bolilor cardiovasculare. Rezultatele lor au fost publicate în jurnalul „Heart”.

Citește și: 10 CAUZE ale producerii unui ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Un număr foarte mare de persoane din întreaga lume suferă de un anumit tip de afecțiune cardiovasculară. Procentul este foarte ridicat în China.

În anul 2014 au fost înregistrate 837,300 de decese din cauze cerebro-vasculare între rezidenții din orașe și 1,023,400 de decese în mediul rural.

Cauzele cele mai frecvente ale decesului au fost accidentele vasculare cerebrale (hemoragice și ischemice) și bolile cardiace ischemice.

Profesorul Li și echipa sa au analizat datele a unui număr de 416,213 adulți, participanți la studiu între anul 2004 și 2008. La începutul cercetării, nici unul nu avea boli cardiovasculare, diabet sau cancer.

13% dintre ei consumau zilnic ouă, iar 9% consumau ouă rar sau deloc.

După o monotorizare de 8 ani, 83,977 dintre participanți au fost diagnosticați cu o boală cardiovasculară. Totodată, au avut loc 9,985 de decese din cauze cardiovasculare și 5,103 de evenimente coronariene majore.

Rezultatele au arătat că persoanele care consumau cu frecvență un ou pe zi au avut prezentat:

– un risc cu 26% mai mic de a suferi un accident vascular hemoragic

– un risc cu 28% mai mic de deces din cauza unui AVC hemoragic

– un risc cu 18% mai mic de deces din cauza unei boli cardiovasculare

Consumul zilnic de ouă (sau în jur de 5 ouă pe săptămână) a fost asociat cu un risc de 12% mai mic de boli de inimă ischemice, comparativ cu persoanele care consumau ouă rar (2 ouă pe săptămână) sau niciodată.

Întrucât acesta este un studiu observațional, nu se poate dovedi o relație cauzală între consumul de ouă și un risc mai mic de afecțiuni cardiovasculare. Dat fiind însă amploarea studiului, acest efect este foarte posibil.

Sursă: Maria Cohut, Jasmin Collier, One egg per day may keep stroke at bay, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321878.php#1

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.