Reglarea nivelului de zahăr din sânge poate preveni oboseala
Nu doar diabeticii au probleme cu glicemia. Dieta actuală, de tip american, este deseori învinovățită pentru perturbarea nivelului de zahăr din sânge.
Consumul excesiv de carbohidrați rafinați și zahăr este asociat cu afectarea metabolismului zahărului din sânge.
Pentru a preveni oboseala, este important să ținem cont de indicele glicemic al alimentelor pe care le consumăm.
Citește și: Cura cu POLEN redă FORȚA fizică, reduce OBOSEALA psihică și limpezește mintea
Cuprins
Indicele glicemic și încărcătura glicemică a alimentelor
Indicele glicemic este un instrument numeric care măsoară cât de mult un carbohidrat crește nivelul zahărului din sânge. Numerele mari indică un răspuns glicemic crescut.
Stabilizarea nivelului de zahăr din sânge poate însemna astfel combaterea stărilor de moleșeală și lipsă de energie.
Dieta de tip vestică este foarte bogată în carbohidrați albi și zahăr. Aceștia au un indice glicemic mare și provoacă scăderi bruște ale glicemiei și implicit a energiei corpului.
Este important să evităm consumul excesiv de aliment cu un indice glicemic peste 70. Dieta trebuie alcătuită îndeosebi din alimente cu un indice glicemic în jur de 55 sau mai mic.
În egală măsură, trebuie să ținem cont de încărcătura glicemică a unui aliment. De pildă, pepenele verde are un IG mare, de 80, însă fiindcă nu conține carbohidrați, încărcătura sa glicemică este redusă.
Alimente cu o încărcătură glicemică de 10 sau mai mică:
• fasole, soia, linte
• morcovi, mazăre, mere, grepfrut, pepene verde și alte alimente bogate în fibre
• cereale cu 100% tărâțe (adică cereale integrale)
• caju și arahide
• suc de roșii
• lapte
Leguminoasele au o încărcătură glicemică de 3 ori mai mică decât piureul instant. Din acest motiv, ele nu vor crește foarte mult valoarea zahărului din sânge.
Alimente cu o încărcătură glicemică de 11-19:
– paste integrale
– ovăz
– rondele de orez
– orz și bulgur
– sucuri de fructe fără adaos de zahăr
– orez brun
– cartofi dulci
– biscuiți Graham
Citește și: ALIMENTE bogate în MAGNEZIU care înlătură OBOSEALA
Alimente cu o încărcătură glicemică de 20 sau mai mare:
– băuturi bogate în zahăr
– bomboane
– sucuri de fructe îndulcite
– cuș-cuș
– orez alb
– paste albe
– cartofi prăjiți, cartofi copți
– cereale sărace în fibre (cu adaos de zahăr)
– macaroane cu brânză
– pizza
– stafide și curmale
Alimentele cu o încărcătură glicemică de 20 de sau mai mare trebuie evitate.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4270, 3823, 3377, 6464′ button=’Cumpără aici’]
Reglarea zahărului din sânge
Reglarea glucozei sangvine se poate realiza prin scăderea încărcăturii glicemice in dietă. În acest sens, trebuie să țineți seama de câteva principii de bază:
– Mâncați regulat
– Evitați făina rafinată și zahărul alb, precum și alimentele făcute din acestea.
– Optați pentru carbohidrați complecși, pe care îi găsim în leguminoase (fasole, linte), în fructe și în majoritatea legumelor.
Citește și: Cele mai bune CEAIURI pentru reducerea simptomelor de OBOSEALĂ și STRES – ANXIETATE, PALPITAȚII, INSOMNIE
– Consumați proteine și grăsimi sănătoase.
– Evitați produsele alimentare intens procesate, precum și băuturile răcoritoare; acestea au atât un indice glicemic mare, cât și o încărcătură glicemică crescută.
Surse:
1. Diana Rodriguez, Christine Wilmsen Craig, The Lowdown on Glycemic Load:, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/101/nutrition-basics/the-glycemic-load.aspx
2. Daisy Coyle, A Beginner’s Guide to the Low-Glycemic Diet, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/low-glycemic-diet