Ardeiul iute scade riscul de deces

Un studiu recent a arătat că persoanele care consumă ardei iute în mod regulat au un risc mai mic de deces, comparativ cu non-consumatorii.

Condimentele au beneficii surprinzător de mari pentru organismul uman. Persoanele care nu au contraindicații ar trebui să le includă mai des în alimentație.

Citește și: Mirodeniile fac mâncărurile „antioxidante”

Ardeiul iute scade riscul de deces: Freepik – www.freepik.com

Ardeiul iute este în mod deosebit apreciat pentru conținutul de capsaicină. Acest compus este responsabil pentru gustul picant al ardeiului, dar și pentru mulțimea beneficiilor sale. A fost izolat pentru prima dată în anul 1816, după care a început să fie folosit ca remediu homeopatic pentru dureri.

Primul raport cu privire la efectele sale analgezice a fost publicat în jurul anului 1850.

Boli în care ardeiul iute acționează pozitiv

Dacă utilizările terapeutice ale ardeiului iute au fost bazate până de curând doar pe dovezi empirice, recenziile recente pe capsaicină au arătat că această substanță este eficientă într-un număr mare de afecțiuni:

• dureri neuropatice non-diabetice
• nevralgie post-herpetică
• osteoartrită
• durere musculoscheletală cronică
• sindromul de durere postmasectomică
• sindromul gurii arzânde
• vezică hiperactivă
• gastropatie
• greață și vărsături post-operatorii
• prurit
• durere în gât post-operatorie
• mucozita indusă de chimioterapie sau radioterapie

Totodată, capsaicina îmbunătățește sensibilitatea la reflexul de a tuși la pacienții cu un istoric de disfagie și alte tulburări de înghițire.

Unele cercetări sugerează că ea ar putea fi utilă și în combaterea durerii neuropatice, a artritei, a tulburărilor gastrointestinale și inclusiv a cancerului.

Cercetătorii de la Mediterranean Neurological Institute din Italia au identificat două studii ample care au urmărit impactul pe care consumul regulat de ardei iute îl are asupra stării generale de sănătate și a mortalității.

Unul din studii a avut loc în SUA, iar celălalt în China. Rezultatele ambelor cercetări au asociat consumul regulat de ardei iute cu un risc redus de mortalitate.

Studiul de față a avut ca scop confirmarea acestor rezultate, pe o populație europeană. Cercetătorii au analizat biomarkerii bolilor cardiovasculare și nivelul lipidelor din sânge.

Citește și: O cană cu CEAI de ARDEI IUTE pune în câteva minute pe picioare un pacient cu ATAC de CORD

Au colectat datele de la 22,811 de bărbați și femei din Italia, cu vârsta peste 35 de ani, care au fost monotorizați pe o perioadă de 8 ani. În acest interval au avut loc 1,236 de decese.

Participanții au completat un chestionar cu informații despre obiceiurile lor alimentare în anul de dinainte de a fi înrolați în studiu, inclusiv cu întrebări despre consumul de chili. 24,3% dintre ei au consumat chili de 4-5 ori pe săptămână, iar 33,7% au consumat chili rar sau deloc.

După ce au exclus alți factori de risc, precum istoricul medical, nivelul de activitate fizică, consumul de alcool și tutun sau informațiile socio-economice, cercetătorii au descoperit că consumul regulat de chili, de 4 sau mai multe ori pe săptămână, a fost asociat cu un risc de mortalitate din orice cauză cu 23% mai mic.

Citește și: ARDEIUL IUTE – utilizări terapeutice recomandate de Ovidiu Bojor

Un alt rezultat important a fost acela că riscul de deces din cauze cardiovasculare a fost cu 34% mai mic la consumatorii de chili. Efectul cel mai pronunțat a fost observat în cazul deceselor cerebro-vasculare și ischemice.

Nu a contat cât de sănătos au mâncat participanții în general. La toți participanții, chili a avut un efect protector împotriva decesului, chiar și la cei cu o dietă mai puțin sănătoasă.

Surse:

1. Paula Field, Tim Newman, Could hot chili peppers reduce mortality risk? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327324.php#1

2. StatPearls, Capsaicin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459168/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.