Alimente indicate și contraindicate după o extracție dentară

Extracția unui dinte sau a unei măsele face parte din intervențiile chirurgicale minore. Cu toate acestea, pacientul trebuie să fie consiliat de medicul stomatolog cu privire la ce are voie și ce nu are voie să mănânce sau să facă după operație.

Dieta post-operatorie trebuie să conțină alimente moi, care nu necesită masticație prelungită. În prima zi sunt recomandate preparatele lichide. Începând cu a doua zi, se pot introduce alimente semi-lichide.

Alimente indicate si contraindicate dupa extractie dentara: Pressfoto – www.freepik.com

Se recomandă evitarea alimentelor tari, condimentate sau acide, care pot irita gingiile.

Cele mai dureroase și dificile sunt extracțiile molarilor de minte. Aceste măsele nu complet din gingie, erup parțial sau cresc în unghiuri strâmbe. În astfel de cazuri, acești molari trebuie scoși. Ei pot duce la carii, infecții și inflamații în jurul țesutului moale.

Inflamația molarului de minte (măsea de minte umflată) se numește, în limba medical, pericoronarită.

Ce poți să mănânci după o extracție de măsea de minte

Contrar așteptărilor, nu este indicat să folosiți paiul pentru a bea sau consuma mâncărurile după o extracție dentară. Sugerea paiului poate duce la apariția osteitei alveolare.

Alți factori de risc ai acestei afecțiuni sunt fumatul, administrarea de anticoncepționale orale sau anticoagulante, igiena orală precară, un istoric de infecții dentare sau gingivale.

Alimente indicate după extracția unei măsele de minte

• Înghețată. Dacă este vară, înghețata poate fi utilă deoarece este rece și moale și ajută la reducerea inflamației. Cu toate acestea, fiindcă este dulce, nu trebuie consumată în primele 2 zile după extracție. Nu alegeți înghețată cu alune sau alte ingrediente crocante.

• Supe reci. Atât supele lichide, cât și supele-cremă pot fi consumate post-operator. Ele pot fi reci sau la temperatura camerei. Sunt bogate în nutrienți și ajută procesul de recuperare.

• Smoothie-uri. Fructele proaspete pot fi mai ușor de consumat dacă sunt pasate în blender. Sucul cremos rezultat se numește „smoothie”.

• Omletă. Și aceasta trebuie să fie rece sau la temperatura camerei. Este suficient de moale, bogată în proteine și sățioasă.

• Terci de ovăz, cereale fierte. Un bol cu terci de ovăz este ideal pentru masa de dimineață. Folosiți fulgi de ovăz fini, deoarece aceștia fierb mai bine și veți obține un terci mai moale. La fel de bun este și grișul, dar preparat fără lactate animale.

Ce alimente NU trebuie să mănânci după o extracție dentară

Pe primul loc se află alimentele picante. Acestea pot afecta gingia operată, cauzând usturime, arsuri și iritații care împiedică vindecarea rănii.

Așadar, renunțați la sosurile picante și chipsuri cel puțin o săptămână după extracție. Și alimentele acide pot irita cavitatea bucală post-operator.

Citește și:

Umflătură la măsea – cauze și soluții

Evitați gustările crocante în prima săptămână după extracție. Pe lângă faptul că trebuie mestecate mult timp, bucăți din ele se pot bloca în locul gol rămas în urma extracției.

Alte alimente contraindicate sunt lactatele, care conțin lactoză, ce poate influența negativ procesul de formare a cheagului de sânge necesar pentru vindecarea gingiei. Se pot consuma în schimb lactate vegetale (lapte de migdale, de soia, de cocos, de ovăz, de orez etc).

Pacientul se poate spăla pe dinți a doua zi după operație, folosind o periuță moale.

Surse:

1. What foods can I eat after wisdom tooth extraction? Cathleen Crichton-Stuart, Debra Rose Wilson, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321300.php

2. Expertul SaoVita, Ce mananci dupa o extractie dentara? https://www.sanovita.ro/blog/ce-mananci-dupa-o-extractie-dentara/

3. Amy Freeman, What To Eat After Tooth Extraction, Colgate: https://www.colgate.com/en-us/oral-health/basics/nutrition-and-oral-health/what-to-eat-after-tooth-extraction-0416

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.