9 Alimente pe care nu trebuie să le mănânci pe stomacul gol
Există anumite reguli alimentare de care trebuie să ținem seama atunci când ne așezăm la masă. De pildă, alimentele nu pot fi combinate oricum, sau consumate după bunul plac.
Unele produse alimentare pot afecta stomacul dacă le mâncăm pe stomacul gol.
Nutriționistul clinic Rupali Datta recomandă un repaus digestiv adecvat, care începe se seara și se încheie a doua zi. Nu este bine să mâncăm imediat după ce ne trezim, ci trebuie să așteptăm cel puțin 2 ore până la micul-dejun.
Cuprins
Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol
La fel de important este să nu mâncăm primul aliment care ne pică în mână și să fugim la serviciu.
Iată ce alimente nu trebuie consumate pe stomacul gol:
1. Produsele de patiserie
Uneori, este mai simplu ca în goana spre locul de muncă sau spre școală, să cumpărăm câțiva covrigi, un corn cu ciocolată sau alte produse de patiserie. Acestea conțin drojdie și grăsimi saturate, care pot irita mucoasa stomacală.
Nu trebuie să le consumăm nici ca înlocuitor pentru o masă adevărată, nici după o perioadă lungă de timp în care nu am mâncat nimic.
2. Băuturile carbogazoase
Sucurile nu trebuie consumate pe nemâncate, mai ales de mai multe ori pe zi, deoarece ele pot provoca balonare, sau chiar ceva mai rău. Aciditatea excesivă din corp ne poate predispune la numeroase boli, inclusiv la cancer.
Nici apa minerală carbogazoasă nu este indicată pe stomacul gol.
3. Roșiile
Roșiile au un nivel crescut de aciditate (conțin acid tanic) și pot irita stomacul, mai ales la persoanele care au probleme esofagiane sau ulcer. Ele trebuie să evite de asemenea consumul de fructe citrice pe stomacul gol.
4. Alimentele picante
Usturoiul, ardeiul iute, ghimbirul și alte condimente sau mâncăruri picante pot provoca reacții acidice, crampe sau chiar indigestie.
5. Alimentele și băuturile reci
Un pahar cu apă caldă dimineața stimulează digestia. Dacă însă vom bea ceva rece, procesele digestive vor fi lente și greoaie pe parcursul zilei.
6. Cruditățile
Legumele crude sunt foarte sănătoase și bogate în nutrienți, însă ele nu pot fi consumate oricând. Salatele sunt bogate în fibre și acestea pot pune presiune pe un stomac gol. Cruditățile pot provoca dureri abdominale sau flatulență dacă sunt mâncate pe stomacul gol.
7. Dulciurile
Zahărul este unul din alimentele promotoare de acid. Mai mult, el poate perturba echilibrul dintre acid și alcalin din corp. Când consumăm zahăr pe stomacul gol, corpul nu poate secreta suficientă insulină pentru menținerea unui nivel normal în sânge.
Dacă aveți deja hiperglicemie sau diabet, evitați produsele zaharoase, mai ales pe stomacul gol.
8. Iaurtul
Deși este un aliment foarte sănătos și hrănitor, bogat în bacterii bune, acidul lactic pe care îl conține devine ineficient din cauza acidității crescute dintr-un stomac gol.
Aciditatea gastrică excesivă va distruge acidul lactic. De aceea este indicat ca iaurtul să fie servit ca gustare între mese, la 1-2 ore după masă.
9. Pere
În pere se găsesc fibre crude, care pot leza membranele mucoase delicate a stomacului. Pentru a evita durerile stomacale, asociați perele cu cereale.
Surse:
1. Buzz Noble, Seven Foods You Should Never Have On An Empty Stomach: http://www.buzznoble.com/seven-foods-never-empty-stomach/8/?utm_source=taboola&utm_medium=ndtv&utm_campaign=food_2309_desktop_world
2. Food NDTV, 7 Foods You Should Never Have On An Empty Stomach: https://food.ndtv.com/food-drinks/7-foods-you-should-never-have-on-an-empty-stomach-1683749