Cel mai bun mic-dejun pentru cardiaci și diabetici

Unul din cele mai importante alimente pe care persoanele cu boli de inimă sau diabet le pot include mai des în dieta lor este ovăzul.

Această cereală are beneficii la nivel cardiovascular și poate, totodată, ajuta la o mai bună gestionare a nivelului de zahăr din sânge.

Cel mai bun mic dejun pentru cardiaci si diabetici: Dashu83 – www.freepik.com

Oricine poate obține beneficii de pe urma consumului de ovăz, însă cei cu diabet de tip 2 au motive în plus să îl includă mai des în dietă.

Un bol cu terci de ovăz, nuci și fructe de pădure pare a fi masa de dimineață ideală pentru un diabetic.

Ovăzul – cea mai bună cereală pentru diabetici

Experții de la Harvard spun că ovăzul este o sursă excelentă de fibre solubile. Acestea țin sub control glucoza din sânge și mențin greutatea corporală. Conține totodată minerale importante, precum magneziu, potasiu, calciu și fier.

Studiile au arătat că ovăzul îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade riscul bolilor cardiovasculare și reduce nivelul colesterolului.

La fel ca celelalte cereale, este bogat în carbohidrați. Însă este sigur pentru diabetici deoarece are un indice glicemic redus. Acest lucru înseamnă că se digeră și se metabolizează mai lent și nu crește brusc zahărul din sânge.

Citește și:

Ce să mănânci și ce să nu mănânci dacă ai diabet (farfuria ideală pentru diabetici)

80 g de terci de ovăz conține 30 g de carbohidrați, dintre care 4 g sunt fibre. Cea mai importantă fibră din ovăz este beta-glucan. Aceasta are o rată lentă de absorbție și încetinește eliberarea glucozei în intestinul subțire.

National Library of Medicine a transmis că persoanele cu diabet de tip 2 care au consumat ovăz și tărâțe de ovăz timp de 6 săptămâni au avut parte de o reducere semnificativă a zahărului din sânge și a insulinei.

Ovăzul mai are o proprietate importantă: reduce inflamația excesivă din corp, prezentă la persoanele cu diabet de tip 2. Acest tip de inflamație poate afecta organele, afectând inima și creierul.

Principalul compus din ovăz care poate combate inflamația din diabet asociată cu progresul bolii și complicații, se numește avenantramidă.

Un studiu realizat pe 22 de persoane cu diabet de tip 2 a demonstrat că subiecții care au consumat ovăz timp de 2 luni au avut un nivel redus al inflamațiilor.

Dietele bogate în ovăz reduc microparticulele din trombocite care contribuie la creșterea zahărului din sânge și apariția inflamațiilor. Studiul a fost realizat pe diabetici care au o dietă echilibrată, fac mișcare fizică regulată și au în general un stil de viață sănătos.

Persoanele care consumă regulat ovăz au de asemenea un risc mai mic de boli cardiovasculare. Nivelurile crescute de zahăr din sânge pot afecta nervii și vasele de sânge conectate la inimă.

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Mic-dejun cu ovăz și fructe

O recenzie publicată în jurnalul Nutrients a arătat că un mic-dejun pe bază de ovăz este mai sănătos decât pâinea albă. Fibrele din ovăz contribuie la reglarea glucozei sangvine și totodată la reducerea colesterolului LDL și total.

Citește și: 

Pâine dietetică, pentru diabetici și cardiaci

Cu ce puteți îndulci terciul de ovăz? Cu fructe proaspete – fructele de pădure sunt cele mai bune alegeri, în timp ce fructele uscate sunt contraindicate.

Nucile și migdalele sunt bogate în fibre și proteine și pot fi consumate în doze moderate de diabetici.

Nutriționiștii recomandă de asemenea semințele de in măcinate, datorită conținutului de Omega-3. Evitați ovăzul din comerț îndulcit cu zahăr, aspartam, zaharină sau alți îndulcitori sintetici.

Doza zilnică recomandată de fibre

National Institutes of Health recomandă 38 g de fibre pe zi pentru bărbați și 25 g de fibre pe zi pentru femei. În cazul diabeticilor, unii recomandă o cantitate mai mare. Un articol publicat în Journal of Education and Health Promotion a arătat că o doză zilnică de 40 g de fibre are beneficii mai mari.

Ca regulă de bază, este bine ca pacienții cu diabet să consume cel puțin 10 g de fibre per porția de mâncare. Acestea trebuie să provină din ovăz sau alte cereale integrale, fructe, legume și leguminoase.

Când cumpărați produse pe bază de ovăz, asigurați-vă că acesta a fost cât mai puțin procesat. Nu cumpărați ovăz semi-preparat, deoarece acesta are un index glicemic mai mare.

Sursă: Kristeen Cherney, Lynn Grieger, The Best Oatmeal for Type 2 Diabetes, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/best-oatmeal-type-2-diabetes/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.