Ce beneficii are rodia?

Rodia este unul din cele mai sănătoase fructe de care ne putem bucura în sezonul rece. Studiile au asociat-o cu numeroase beneficii, motiv pentru care merită un loc de seamă în dieta noastră de iarnă.

Rodia (Punica granatum L.) este considerată un fruct unic, care crește în regiunile mediteraneene, Asia de Sud și Africa. Datează din antichitate, fiind menționată și în Vechiul Testament.

Practicienii medicinei indiene Ayurveda o foloseau pentru tratarea problemelor gastrointestinale, precum diaree, infecții cu paraziți, ulcere stomacale, dar și pentru diabetul zaharat.

În medicina greco-arabă este descrisă ca remediu pentru inflamații, reumatism și dureri în gât.

Beneficii demonstrate științific

Cercetările recente au arătat că are proprietăți farmacologice relevante din punct de vedere clinic. S-a remarcat îndeosebi prin acțiunile sale antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene.

Citește și:

Sucul de rodie reduce durerile, umflăturile și sensibilitatea articulațiilor

Studiile preclinice și clinice au investigat potențialul ei terapeutic și au demonstrat că rodia este utilă în numeroase afecțiuni:

• Inflamații

Rodia produce un efect antiinflamator prin inhibarea unor enzime pro-inflamatorii (ciclooxigenaza și lipoxigenaza). S-a dovedit utilă în special în inflamațiile gastrointestinale.

Studiile au arătat că extractul metanolic de rodie are o activitate anti-Helicobacter pylori importantă. Această bacterie este una din cauzele principale ale ulcerului peptic.

Rodia împiedică adeziunea bacteriei la mucoasa gastrică. Totodată, protejează tractul gastrointestinal la animalele cu ulcerații gastrice induse de aspirină și etanol. Acest efect se datorează conținutului de saponine, taninuri și flavonoide.

Studiile preclinice au arătat că un compus din rodie – delfinidină – atenuează semnalizarea inflamatorie provocată de artrita reumatoidă.

Extractul apos din coaja de rodie a atenuat inflamațiile de la nivel respirator (astm), îndeosebi inflamația pulmonară. Iar sucul de rodie a redus efectele dăunătoare ale fumului de țigară asupra celulelor alveolare umane.

Cancer

Nu doar sucul, ci și coaja și uleiul din sâmburi de rodie combat cancerul prin diverse mecanisme – împiedică proliferarea și invazia celulelor maligne și induc apoptoza (moartea programată a celulelor).

Extractul de rodie ajută la suprimarea cancerului de prostată, de sân, de colon, de vezică, de ficat (hepatocarcinom).

Citește și:

Rodia împiedică formarea și progresia cancerului prin cel puțin 6 mecanisme

Tulburări cardiovasculare

Studiile pe șoareci au arătat că rodia reduce dimensiunea plăcilor aterosclerotice și disfuncțiile endoteliale coronariene induse de hiperlipidemie, datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatoare.

Un studiu pe 13 pacienți hipertensivi a arătat că sucul natural de rodie (150 ml pe zi) a scăzut semnificativ tensiunea arterială diastolică și sistolică.

Citește și:

Sucul de rodie – cel mai bun curățitor al vaselor de sânge și prieten al hipertensivilor

Tulburări metabolice

Nivelul crescut de colesterol LDL mărește riscul bolilor cardiovasculare. Într-un studiu pe șoareci diabetici, 12.5 ml de suc de rodie pe zi (adăugat într-un litru de apă) a scăzut glucoza și greutatea corporală. Studiul a durat 4 luni.

Rodia scade colesterolul total, trigliceridele și biomarkerii inflamatori. Combate sindromul metabolic (obezitatea, dislipidemia, hipertensiunea arterială, diabetul), boala ficatului gras non-alcoolic.

Infecții

Numeroase studii au demonstrat activitatea antimicrobiană a rodiei. Extractul etanolic de rodie combate E. coli – o bacterie asociată cu diaree, colită hemoragică și sindromul hemolitic-uremic.

Extractul metanolic de rodie împiedică formarea biofilmelor în cazul mai multor patogeni puternici, precum Stafilococul auriu (inclusiv cel rezistent la meticilină) și Candida albicanis.

Totodată, acesta mărește eficiența unor antibiotice atunci când sunt folosite împreună împotriva tulpinilor de stafilococului auriu rezistent: cloramfenicol, gentamicină, ampicilină, tetraciclină și oxacilină.

Rodia a demonstrat de asemenea proprietăți antivirale. Studiile au arătat că aceasta combate virusul gripal, HIV, herpes simplex și andenovirusul. Este un agent antihelmintic eficient (infecții parazitare).

Tulburări ale sistemului nervos central

Acidul elagic din rodie a îmbunătățit memoria în studiile pe animale. Cercetătorii susțin că acest fruct încetinește rata degenerării neuronale în maladia Alzheimer.

Alte boli în care rodia a demonstrat beneficii:

– accidentul cerebral ischemic

– scleroza multiplă

– infertilitate masculină

– carii dentale

– boli paradontale

– stomatită

Sursă: Sally Elnawasany (November 5th 2018). Clinical Applications of Pomegranate, Breeding and Health Benefits of Fruit and Nut Crops, Jaya R. Soneji and Madhugiri Nageswara-Rao, IntechOpen, DOI: 10.5772/intechopen.75962. Available from: https://www.intechopen.com/books/breeding-and-health-benefits-of-fruit-and-nut-crops/clinical-applications-of-pomegranate

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.