Apa cu suc de lămâie – efecte secundare și riscuri posibile

Apa cu lămâie este un trend puternic în rândul consumatorilor de „idei sănătoase” și a celor care vor să slăbească.

Chiar și unii medici recomandă pacienților lor să bea apă cu lămâie dimineața, pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Apa cu lamaie – efecte secundare

Sucul de lămâie este fără îndoială unul din cele mai sănătoase ingrediente pe care le putem adăuga într-un pahar cu apă simplă. 

Sucul de lămâie proaspăt vine cu un aport valoros de vitamina C, potasiu și antioxidanți. Vitamina C mărește capacitatea corpului de a absorbi fierul din alimente.

Deși nu stimulează procesele de detoxifiere ale corpului, așa cum pretind unele diete false, apa cu lămâie poate avea unele beneficii. Pentru multe persoane, acest obicei constituie un mod simplu prin care pot consuma mai multă apă zilnic.

Citește și:

Studiile științifice confirmă beneficiile consumului de apă cu lămâie

Apa cu lămâie – efecte secundare

Există însă și riscuri la care se expun cei care folosesc apa cu lămâie ca dietă. Dacă bei multă apă cu lămâie cu scopul de a slăbi, te poți confrunta cu anumite probleme.

Îți poate strica dinții

Asociația Americană de Stomatologie avertizează că lămâia conține mult acid, iar expunerea excesivă la acesta poate duce la erodarea smalțului dentar și îngălbenirea dinților.

Nu este recomandat să sugeți direct felia de lămâie. Experții recomandă folosirea unui pai pentru consumul sucului sau a apei cu suc de lămâie, pentru a proteja dantura.

Nu beți suc concentrat de lămâie și nu adăugați zahăr în paharul de apă și suc de lămâie. Aceste obiceiuri duc la apariția cariilor.

Clătiți gura de fiecare dată după ce beți apă cu lămâie, pentru a preveni orice fel de probleme orale.

Poate deranja stomacul

Și în acest caz, aciditatea lămâii este de vină. Apa cu lămâie poate agrava simptomele de ulcer. Consumul cronic de suc de lămâie poate duce la apariția refluxului gastrointestinal, care se manifestă prin arsuri stomacale, greață și vărsături.

Unele persoane acuză dureri de stomac după ce beau suc de lămâie pe stomacul gol.

Un studiu apărut în anul 2007 în Journal of Environment Health a arătat că 70% din lămâile servite de restaurante conțin patogeni precum E. coli.

Pentru a preveni infecția cu bacteriile prezente în coajă, stoarceți sucul direct în pahar. Nu adăugați direct felia de lămâie în apă.

Agravează aftele bucale

Nu beți apă cu lămâie dacă aveți afte bucale. Acidul poate exacerba usturimea și durerile, iritând și mai mult cavitatea bucală.

Citește și:

Sucul de lămâie are efecte miraculoase pentru organismul nostru 

Poate declanșa dureri de cap

Unele studii au arătat că există o legătură între consumul de fructe citrice și declanșarea migrenelor. Dacă suferi des de dureri de cap sau migrene, poate că este bine să stai departe de sucul de lămâie.

Provoacă urinări frecvente

La unele persoane, apa cu lămâie are un efect diuretic, datorat conținutului de vitamina C. Din cauza creșterii producției de urină eliminată, există riscul deshidratării corpului.

Surse:

1. David Heitz and Carolyn Abate, Debra Rose Wilson, The Truth About the Lemon Water Detox, Healthline: https://www.healthline.com/health/lemon-water-detox-the-truth

2. Maggie Angst, 6 scary things that can happen if you drink too much lemon water, Insider: https://www.insider.com/can-you-drink-too-much-lemon-water-2018-7

3. Kay Uzoma, Side Effects of Drinking Too Much Lemon With Water, LIVE STRONG: https://www.livestrong.com/article/526958-side-effects-of-drinking-too-much-lemon-with-water/

4. Ravi Teja Tadimalla, 7 Possible Benefits Of Lemon Water Based On Scientific Evidence, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-lemon-water-for-skin-hair-and-health/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.