Sfaturi de alimentație pentru supraviețuitorii de cancer
Cei mai mulți dintre supraviețuitorii de cancer nu știu la ce să se aștepte după tratament. Chiar dacă ai câștigat lupta cu boala, trebuie să iei măsuri de îngrijire și pe mai departe.
De pildă, va trebui să mergi la controale periodice, stabilite de medic în funcție de tipul de cancer și de tratamentul administrat.
De regulă, pacienții care s-au vindecat de cancer trebuie să meargă o dată la 3-4 luni la medic pentru investigații. Cel puțin în primii 2-3 ani.
Această monotorizare este importantă pentru prevenirea metastazelor sau a recidivelor. La prima vizită pacientul poate solicita medicului un program de viață adecvat, precum și un regim alimentar sănătos.
Cuprins
Principii alimentare pentru supraviețuitorii de cancer
Procesul de recuperare după cancer este anevoios și solicitant. În primul an, pacientul resimte încă efectele negative ale tratamentelor invazive. Se simte slăbit, epuizat și lipsit de viață.
Mulți dintre supraviețuitorii de cancer sunt subponderali sau au probleme de alimentație.
O dietă sănătoasă îl va ajuta cu siguranță să își revină mai repede și să își recâștige starea de bine. Totodată, alimentația sănătoasă este cheia prevenirii bolilor cronice, precum diabet, boli cardiovasculare sau chiar cancer.
Citește și Cele 10 REGULI de prevenire a CANCERULUI
Cei care au un apetit scăzut, se pot concentra doar pe alimentele care le plăceau foarte mult înainte de a se îmbolnăvi. Gustul preparatelor poate fi îmbunătățit prin diferite mirodenii.
Există și un număr de pacienți care se îngrașă după ce trec printr-un cancer. Regula de bază în cazul lor este stabilirea unor mese mici și dese pe parcursul zilei și evitarea mâncărurilor copioase.
• Mâncați legume, fructe, cereale integrale și proteine zilnic
Acestea sunt principalele categorii de alimente esențiale pentru un convalescent după cancer.
Alimentele vegetale sunt bogate în compuși cu proprietăți anticancerigene, antioxidante și antiinflamatoare. Ele trebuie consumate în fiecare zi, în combinații cât mai diverse.
Citește și Cum să-ți construiești un mic-dejun ANTICANCERIGEN
Iată câteva sfaturi utile:
– Umpleți jumătate din farfurie cu legume și fructe (preferabil legume non-amidonoase, precum morcovi, broccoli, castraveți, roșii, ardei grași, ceapă și usturoi)
– Umpleți un sfert de farfurie cu cereale integrale (ovăz, orz, grâu integral, quinoa, hrișcă)
– Umpleți celălalt sfert de farfurie cu proteine (pește, linte, fasole, năut, mazăre, ouă, lactate degresate, carne de pui sau alt tip de carne slabă)
Evitați alimentele care au fost procesate
Mule din produsele „alimentare” din comerț conțin compuși asociați cu un risc de cancer.
Cele mai periculoase sunt băuturile îndulcite cu zahăr, dulciurile, snacks-urile și alimentele bogate în sodiu, grăsimi și calorii și sărace în nutrienți.
Dacă vreți să mâncați un astfel de produs, limitați-vă la o cantitate mică, servită ocazional (de poftă).
Iată lista celor mai nocive produse alimentare procesate:
– băuturile răcoritoare, cafeaua și ceaiurile îndulcite, limonada și sucurile din fructe
– chips-urile și alte gustări ambalate
– cartofii pai
– supele instant (și alte mâncăruri instant)
– alimentele prăjite în mult ulei
– cerealele îndulcite
– bomboanele
– înghețata
– plăcintele, torturile, gogoșile, fursecurile din comerț
Limitați consumul de carne roșie
Carnea roșie (porc, vită, miel, gâscă) și carnea procesară trebuie servite în cantități mici (500 g pe săptămână), sau cât mai rar posibil. Carnea trebuie gătită bine.
Evitați pe cât posibil crenvuștii, baconul, șunca, cârnații, mezelurile și alte produse din carne procesată. Serviți-le doar la ocazii speciale.
Nu consumați alcool!
Doza maximă admisă de alcool pentru femei este o băutură pe zi, iar pentru femei de 2 băuturi pe zi. Însă pentru prevenirea cancerului, cel mai bine este să evitați complet consumul de alcool.
O băutură poate însemna:
– 341 ml de bere sau cidru (de 5% alcool)
– 142 ml de vin (12% alcool)
– 43 ml de votcă, whisky, rom, gin și alte băuturi spirtoase (cu 40% alcool)
Nu uitați să faceți mișcare fizică. Spotul ajută la creșterea tonusului muscular, la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea riscul uirecidivării cancerului.
Surse:
1. Healh Link BC, Healthy Eating Guidelines For Cancer Survivors: https://www.healthlinkbc.ca/healthy-eating/cancer-survivors
2. 10CN, Viața după cancer, Instiutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca: http://www.iocn.ro/Document_Files/Ghiduri-%C5%9Fi-Bro%C5%9Furi/00000856/0pbt5_Brosura_etapa%20de%20supravietuire.pdf