Nu mâncarea, ci BĂUTURILE cu adaos de ZAHĂR ne ÎNGRAȘĂ!

Adaosul de zahăr în dieta modernă reprezintă unul din cei mai mari factori de risc ai obezității.

Un studiu recent, realizat pe șoareci, a dezvăluit un element inedit, și anume că impactul zahărului asupra greutății corporale depinde de forma lui: lichidă sau solidă.

Sucurile cresc riscul de obezitate si diabet

Rezultatele au arătat că adaosul de zahăr care este asociat cu obezitatea provine în mare parte de băuturile îndulcite cu zahăr.

În cazul în care rezultatele s-ar aplica și la subiecți umani, consumul de sucuri și băuturi carbogazoase ar putea ridica motive serioase de îngrijorare. Asta pentru că un procent foarte mare de tineri și copii beau sucuri din comerț aproape zilnic.

Citește și SUCURILE din comerț ne pot scurta viața cu 5 ani (studiu)

Studiul de față a fost realizat de oameni de știință din UK și China pe șoareci. Aceștia au adăugat zahăr în mâncarea și în băutura animalelor. Experimentul a durat 2 luni. La ambele grupuri, adaosul de zahăr a constituit 73% din caloriile ingerate zilnic.

Dr. John R. Speakman, profesor de științe biologice și de mediu de la Universitatea din Aberdeen spune că consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este un factor de risc bine-cunoscut în dezvoltarea obezității. Însă au vrut să vadă dacă forma zahărului are un impact diferit asupra greutății corporale.

În acest scop, au urmărit greutatea corporală, grăsimea corporală, aportul de calorii și consumul de energie al animalelor. Au măsurat de asemenea nivelul de glucoză și răspunsul la insulină pentru a vedea cât de mare este riscul de diabet, nu doar de obezitate.

Rezultatele au arătat că șoarecii care au băut apă îndulcită cu zaharoză lichidă au avut cel mai mare aport de calorii. Totodată, aceștia au luat mai mult în greutate și au avut o grăsime corporală mai mare.

În mod opus, șoarecii care au primit aceeași doză de zaharoză în alimente, erau mai slabi și aveau un metabolism mai sănătos.

Citește și Rețete de SUCURI naturale vitaminizante și revigorante, pe care le pot bea și copiii

Animalele cu o grăsime corporală mai mare cauzată de consumul de zaharoză lichidă au dezvoltat și o toleranță scăzută la glucoză și sensibilitate la insulină. Aceștia 2 markeri indică un risc crescut de diabet.

Cu toate acestea, riscul de diabet nu a fost corelat direct cu consumul de zaharoză lichidă, ci cu grăsimea corporală mare.

Autorii au concluzionat că expunerea la zaharoza lichidă înseamnă un aport de energie mai mare decât expunerea la zaharoza din alimente solide.

Sursă: Catharine Paddock, Isabel Godfrey, Drinks, not food, with added sugar promote weight gain, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326686.php#1

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.