Ce BENEFICII are consumul de HUMMUS?

Hummus este una din cele mai populare mâncăruri din Orientul Mijlociu și în dieta Mediteraneană. În America, câteva milioane de oameni consumă hummus în mod regulat. Această rețetă a devenit foarte căutată și la noi.

Nu doar gustos, ci și foarte sănătos, hummus oferă toate beneficiile năutului. Conține cantități generoase de proteine, fibre și grăsimi.

Ce beneficii are hummus

Hummus se obține din boabe fierte de năut, pasate și amestecate cu tahini (o pastă din semințe de susan prăjit), ulei de măsline, suc de lămâie, sare și usturoi.

Este servit ca aperitiv, cu pită sau lipie, sau cu fâșii de legume (morcovi, castraveți, apio). Unele persoane îl folosesc ca înlocuitor pentru maioneză și alte sosuri la sandvișuri și salate.

Există numeroase garnituri care se pot folosi la hummus, precum ulei de măsline, pătrunjel, paprika, sumac, măsline, murături, roșii etc.

Citește și HUMMUS cu PĂTRUNJEL (rețetă cu beneficii)

Ce conține hummus?

Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii (USDA) susține că 2 linguri de hummus conține:

– 2 g de proteine
– 5 g de grăsimi
– 60 de calorii
– 3 g de carbohidrați
– 80 mg de sodiu
– 1 g de fibre

Hummus nu conține colesterol, nici zahăr. Este o sursă bună de fier și vitamina C.

Ce beneficii are hummus?

Năutul este ingredientul de bază din hummus, responsabil pentru majoritatea beneficiilor acestui preparat. Însă fiecare din celelalte ingrediente regăsite în hummus au propriile lor proprietăți nutritive și curative.

• Năutul. Boabele de năut sunt bogate în proteine și fibre, de aceea sunt folosite deseori ca înlocuitor pentru proteinele animale. Năutul conține cantități bune de calciu, magneziu, potasiu, zinc și mangan, vitamina K și colină.

Citește și NĂUTUL – un aliment bogat în proteine care satură, indicat în regimul diabeticilor, hipertensivilor și celor supraponderali

• Usturoiul. Această plantă condimentară conține alicină, un compus cu proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Consumul de usturoi a fost asociat cu combaterea hipertensiunii arteriale, a cheagurilor de sânge, a infecțiilor și a anumitor tipuri de cancer.

• Ulei de măsline. Bogat în grăsimi sănătoase și antioxidanți, uleiul de măsline susține sistemul cardiovascular, previne accidentele vasculare cerebrale, reduce inflamația și ajută în artrita reumatoidă. Totodată, combate maladia Alzheimer.

• Tahini. Susanul, ingredientul din care se obține această pastă, este o sursă excelentă de calciu, fosfor, zinc, cupru și fibre.

• Sucul de lămâie. Lămâia poate fi considerată o adevărată oază de sănătate. Ne oferă cantități generoase de vitamina C și d-limonen, un antioxidant care protejează inima și ne ferește de anemie, cancer și pietre la rinichi.

Deși este foarte sănătos, hummus trebuie consumat cu moderație, mai ales cel din comerț, care poate conține multă sare și anumiți aditivi. Evitați sortimentele care conțin coloranți, conservanți, potențatori de gust și alte E-uri.

Citește și HUMMUS cu DOVLEAC – rețetă de sezon cu beneficii

O porție de hummus înseamnă 2 linguri – o cantitate mult mai mică decât cea consumată de majoritatea oamenilor.

Hummus-ul preparat în casă este mult mai sănătos. Puteți adăuga numeroase garnituri care pot adăuga și mai multe beneficii preparatului final, precum:

• Piper negru – pentru efecte antioxidante și antiinflamatoare
• Turmeric – pentru reducerea inflamațiilor
• Oregano – pentru combaterea infecțiilor
• Ardei gras – pentru vitaminele A, C și B5.

Sursă: Chandra Johnson-Greene, Is Hummus Healthy? University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/is-hummus-healthy/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.