10 alimente care reduc riscul de DECES din cauza BOLILOR CARDIACE și a DIABETULUI

Alimentația sănătoasă poate fi cea mai bună strategie de prevenire a bolilor cardiovasculare și metabolice. Un studiu publicat în jurnalul JAMA a evidențiat 10 alimente și nutrienți care au un impact asupra ratei mortalității prin aceste afecțiuni.

Un aspect interesant pe care acest studiu l-a scos la iveală este că un consum prea mic sau prea mare de aceste 10 alimente sau nutrienți a fost asociat cu un procent de peste 45% de decese din cauza bolilor de inimă, a accidentelor vasculare și a diabetului de tip 2.

Alimente care reduc riscul bolilor cardiace si metabolice

10 alimente asociate cu 45% din decesele cardiovasculare

În anul 2012 au fost înregistrate 702,308 de decese în SUA. Cercetătorii au estimat că 45,4% din acestea au fost asociate cu un aport sub-optimal de următoarele alimente și nutrienți:

• Nuci și semințe (8.5%)
• Omega-3 din produse marine (7.8%)
• Legume (7.6%)
• Fructe (7.5%)
• Cereale integrale (5,9%)
• Grăsimi polinesaturate în locul grăsimilor saturate sau carbohidrați (2.3%)

Consumate în exces, următoarele alimente au fost asociate cu 45% din decesele cardiovasculare:

– Sodiu (9.5%)
– Carne procesată (8.2%)
– Băuturi îndulcite cu zahăr (7.4%)
– Carne roșie neprocesată (0,4%)

Studiul nu a fost unul cauză-efect și de aceea nu poate dovedi că modificarea aportului acestor alimente și nutrienți ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Alimente pe care trebuie să le consumăm în cantități mai mari

• Nuci și semințe: 30 g pe zi – le puteți consuma la gustarea de la amiază sau le puteți adăuga în salate sau în bolul cu cereale.

• Produse marine: 340 g pe săptămână – în cursul săptămânii puteți consuma sandvișuri cu ton sau sardine, pește copt în cuptor sau pe gril cu legume.

Legume: 5 porții pe zi (1 porție înseamnă 1 cană de legume crude sau ½ cană de legume gătite) – consumați legumele pe cât se poate în stare crudă, sau fierbeți-le la aburi.

Fructe: 4 porții pe zi (1 porție înseamnă 1 fruct proaspăt mediu) – mâncați fructe la fiecare masă sau între mese; și fructele congelate sunt bune.

• Cereale integrale: 4 porții pe zi (1 porție înseamnă 1 felie de pâine integrală sau ½ cană de cereale integrale gătite); le puteți consuma sub formă de terci, le puteți adăuga în mâine sau găti în loc de orez (mei, quinoa, hrișcă).

• Grăsimi polinesaturate: înlocuiți cel puțin 11% din caloriile din grăsimile saturate sau carbohidrați cu calorii din grăsimi polinesaturate (echivalentul a 2 linguri de ulei sănătos pentru o persoană care consumă 1.800 de calorii pe zi); consumați ulei de măsline sau de rapiță în loc de unt.

Reduceți consumul acestor alimente/nutrienți:

• Sodiu: sub 2.000 mg pe zi
• Produse din carne procesată: 0 g pe zi
• Sucuri și alte băuturi îndulcite cu zahăr: 0 ml pe zi
• Carne roșie: sub 113 g pe zi

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘9162, 7034, 3167, 10936′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Katherine D. McManus, 10 foods that may impact your risk of dying from heart disease, stroke, and type 2 diabetes, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/10-foods-that-may-impact-your-risk-of-dying-from-heart-disease-stroke-and-type-2-diabetes-2019100717965

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.