Ce au voie să bea copiii mici și când poți să le dai apă – sfaturi de la experți

Părinții din ziua de azi sunt mult mai precauți cu privire la ceea ce au voie sau nu să le dea copiilor să mănânce și să bea.

Un subiect care a rămas multă vreme deschis este legat de băuturile permise bebelușilor și copiilor mici. De pildă, multe mame se întreabă dacă bebelușii pot bea ceai, de care ceai și în ce cantități.

Ce trebuie sa bea copilul mic

Ce ar trebui să bea copiii cât sunt mici?

Câteva organizații de sănătate din lume au emis un set de recomandări cu privire la ce ar trebui să bea copiii când sunt mici.

Dintre toate băuturile pe care ar trebui să le consume copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani, specialiștii încurajează consumul de:

– lapte matern sau formula de lapte praf
– laptele de vacă simplu
– apa

Cât despre băuturile îndulcite – o categorie din care fac parte majoritatea tipurilor de lapte vegetal, experții recomandă evitarea lor.

Reguli emise de experți

Dr. Stephen Daniels, șeful Departamentului de Pediatrie de la Școala de Medicină de la Universitatea din Colorado a condus un grup de experți de la Academy of Nutrition and Dietetics, American Academy of Pediatric Dentristry, American Academy of Pediatrics și American Heart Association.

Regulile create de aceștia arată în felul următor:

De la naștere la 6 luni, bebelușii au nevoie doar de lapte (matern sau formulă de lapte praf).

– Când poți să-i dai apă copilului să bea? Bebelușii pot primi câteva sorbituri de apă începând de la 6 luni. Nou-născuții și sugarii nu au nevoie de apă, deoarece practic, dieta lor (laptele) este în totalitate lichidă. Părinții trebuie să le ofere copiilor de 6-12 luni o cantitate mică de apă pe măsură ce introduc în dieta lor alimente solide, pentru a-i ajuta să se familiarizeze cu gustul.

Copiii mai mici de 1 an nu trebuie să bea deloc sucuri de fructe (nici cele care conțin 100% fruct). Dacă sunt expuși de mici la alimente și băuturi foarte îndulcite, vor ajunge să caute și să aștepte doar acel gust dulce pe măsură ce cresc mari.

– Copiii de 12-24 de luni nu trebuie să bea mai mult de 120 ml de suc natural pe zi

– Părinții trebuie să introducă în alimentația copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de luni lapte integral și apă simplă; copiii cu alergie la lapte sau cu intoleranță la lactoză pot consuma lapte de soia neîndulcit și fortificate; este permis puțin suc natural (cu 100% fruct), dar mai sănătoase sunt fructele întregi, proaspete.

Pentru categoria de 2-5 ani, băuturile preferate sunt laptele și apa. Părinții trebuie să evite să dea copiilor lapte aromat sau îndulcit, formule pentru copii mici, băuturi hipocalorice, îndulcite cu zahăr și lapte vegetal (de migdale, de orz sau de ovăz).

Dr. Daniels spune că pentru un copil normal, care nu suferă de intoleranță la laptele de vacă sau nu are nici un tip de alergie, cea mai bună băutură este laptele de vacă.

Familiile care au o dietă vegetariană sau vegană, pot consuma lapte vegetal, însă trebuie să știe că aceste sortimente au un conținut nutrițional mult mai mic decât laptele de vacă. Totodată, au una adaos nedorit de zahăr, calorii și conservanți.

Dr. Maria-Pierre St-Onge, profesor de medicină nutrițională la Centrul de Medicină Columbia din New York spune că laptele vegetal este mai sărac în proteine și calciu și nu este suficient de hrănitor pentru copiii în creștere. Nu există suficiente studii care să arate dacp aceste tipuri de lapte sunt sigure pentru bebeluși sau copiii, sau dacă se vor dezvolta și vor crește bine doar cu ele.

Sursă: American Heart Association News, What should your baby or child be drinking? Health groups now agree, Heart.org: https://www.heart.org/en/news/2019/09/18/what-should-your-baby-or-child-be-drinking-health-groups-now-agree

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.