2 DIETE le pot feri pe femeile cu DIABET de un ATAC de CORD sau alte complicații cardiace

Două din cele mai bine diete pe care le pot aborda persoanele cu afecțiuni metabolice sau cardiovasculare sunt dieta Mediteraneană și dieta DASH.

Un studiu recent a arătat că aceste 2 diete și alte regimuri alimentare similare le pot ajuta pe femeile cu diabet de tip 2 să prevină complicații cardiovasculare grave, precum atac de cord sau accident vascular cerebral.

Diabetul si bolile de inima: everydayhealth.com

Citește și DIABETUL necontrolat poate afecta orice ORGAN din corp – complicații care pot fi evitate

Federația Asociațiilor Diabeticilor din România susține că în România, incidența diabetului depășește procentul de 11%. Această boală afectează persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani. În America, 66% dintre diabetici au un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă, iar 16% din ei don cauza unui accident vascular cerebral.

Diete pentru femeile cu diabet după menopauză

Studiul de față a inclus peste 5.800 de femei postmenopauzale cu diabet. La începutul proiectului nici una din femei nu sufere de o boală cardiovasculară.

Cercetătorii au analizate datele din chestionarele alimentare completate de femei. Au urmărit îndeosebi 4 tipuri de modele alimentare:

– o alternativă la dieta mediteraneană, adaptată la „gustul” dietei occidentale
– dieta DASH
– dieta recomandată de Asociația Americană a Diabetului
– dieta Paleolitică

Primele 3 tipuri de regimuri alimentare sunt axate pe un consum mare de legume, fructe, nuci și semințe, leguminoase, cereale integrale și puține lactate, și pe un consum redus de zaharuri și carne roșie procesată.

Dieta Paleolitică este bazată mai mult pe carne, fructe, nuci, verdețuri și legume, și mai puțin pe cereale, lactate, alcool și dulciuri.

Citește și DIABETUL la FEMEI – simptome unice și complicații

Femeile au fost monotorizate pe o perioadă de circa 12 ani. Rezultatele au arătat că 11% dintre participante au dezvoltat boli de inimă, iar un procent de 6% au experimentat un accident vascular cerebral.

Femeile care au urmat dieta DASH au avut un risc cu 31% mai mic de a suferi de probleme cardiovasculare. Femeile care au urmat o alimentație inspirată de dieta Mediteraneană și de recomandările Asociației Americane a Diabetului au avut un risc cardiovascular cu 29% mai mic și respectiv cu 23% mai mic. Nu a existat nici o legătură între dieta Paleo și riscul de afecțiuni cardiace.

Aceste rezultate susțin recomandările curente pentru persoanele cu diabet de tip 2 în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății inimii. Nu doar diabeticii pot beneficia de aceste modele de dietă, ci întreaga populație.

American College of Cardiology și American Heart Association recomandă oamenilor în general o dietă care să cuprindă mai multe legume, fructe, leguminoase, nuci, cereale integrale, carne slabă și pește, și mai puține grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, sare, carbohidrați rafinați, carne procesată și băuturi dulci.

Citește și Ce să mănânci și ce să nu mănânci dacă ai DIABET (farfuria ideală pentru diabetici)

La ce vârstă apare riscul de complicații la diabetici

Nivelul de zahăr din sânge crescut care nu este ținut sub control poate pune presiune pe sistem cardiovascular, mărind astfel riscul de evenimente cardiace grave. Un studiu recent, publicat în jurnalul „Circulation” a arătat că vârsta la care debutează diabetul de tip 2 contează foarte mult în ceea ce privește riscul de boli cardiace și de deces.

Rezultatele au arătat că persoanele care au fost diagnosticate cu diabet sub 40 de ani au un risc de 2-3 ori mai mare de a muri din cauza unei probleme cardiace (atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială) și de 4-5 ori mai mare de a suferi de boli coronariene sau insuficiență cardiacă. Femeile sunt mai afectate în acest sens decât bărbații.

Riscul de complicații cardiovasculare este mai mare la persoanele care fac diabet când sunt tinere, deoarece nivelurile lor de zahăr din sânge sunt mai instabile decât la persoanele care se îmbolnăvesc de diabet la 75-80 de ani.

Incidența diabetului continuă să crească alarmant în rândul persoanelor tinere. În ultimele 2 decenii, diabetul de tip 2 a început să apară mai des înainte de vârsta de 30 de ani, copiii fiind de asemenea mai mult afectați. 

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Surse:
1. MDS Manual Consumer Viewer, AHA News: These Diets Helped Women With Diabetes Cut Heart Attack, Stroke Risk, Health Day News: https://www.msdmanuals.com/home/news/external/2019/09/19/18/40/aha-news-these-diets-helped-women-with-diabetes-cut-heart-attack,-stroke-risk
2. FADR.ro, Diabetul în România: http://fadr.ro/diabetul-in-romania
3. Becky Upham, A Type 2 Diabetes Diagnosis Before Age 40 Raises Heart Disease Risk, Study Finds, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diagnosis-before-raises-heart-disease-risk/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.