Restricția CALORICĂ poate duce la slăbirea OASELOR – atenție la curele de slăbire drastice!

Ai auzit că pentru a slăbi trebuie să creezi un deficit de calorii și să faci mai multă mișcare fizică. Această informație este întru totul adevărată, dar nu completă.

Dacă vrei să ții o dietă de slăbit, cel mai bine este să mergi la nutriționist și să soliciți un regim personalizat. În funcție de vârsta, înălțimea, greutatea, bolile pe care le ai, nivelul de activitate pe care îl practici și mulți alți factori, nutriționistul va stabili deficitul caloric adecvat pentru tine.

Deficitul de calorii poate afecta oasele: Medical News Today

Dacă te apuci singuri de dietă, riști să dezvolți anumite probleme. Un studiu recent, realizat pe șoareci, a arătat că o dietă restrictivă din punct de vedere caloric, mai ales în asociere cu exerciții fizice, poate reduce dimensiunea oaselor și rezistența lor.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în „Journal of Bone and Mineral Research”. Autorii au fost surprinși să facă această descoperire. Studiile anterioare pe șoareci arătaseră că exercițiile fizice practicate în contextul unei diete cu un aport normal de calorii au beneficii importante asupra oaselor.

Dr. Maya Styner, unul din autorii principali ai studiului de față, a declarat că acest lucru nu este la fel de adevărat când o persoană reduce semnificativ numărul caloriilor consumate.

Riscul de osteoporoză la femei

Oasele, la fel ca alte țesuturi ale corpului, sunt vii, înzestrate cu capacitatea de a se auto-regenera. Oasele vechi sunt înlocuite permanent de oase noi. Rata de formare a osului este mai mare în perioada copilăriei și a adolescenței. Ea începe să scadă după 30 de ani.

Citește și Remedii pentru OSTEOPOROZA la femei și bărbați

Sănătatea oaselor poate fi păstrată printr-un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fumat, fără alcool prea mult, prin mișcarea fizică regulată și un aport adecvat de calciu și vitamina D.

Oasele sunt predispuse la osteoporoză atunci când procesul de formare a osului scade, iar cel de înlăturare crește. Femeile vârstnice (65 de ani) sunt mai afectate (25%) decât bărbații (5%), deoarece oasele lor sunt mai mici și mai subțiri. Ele au un risc mai mare de osteoporoză și fracturi când ajung la menopauză, deoarece nivelul hormonului care protejează osul, estrogenul, începe să scadă iremediabil.

Nu subestimați rolul caloriilor 

Dr. Styner spune că aportul de calorii și programul de exerciții fizice pot avea un impact major asupra rezistenței oaselor și a riscului de rupturi sau fracturi la femei. Ele trebuie să fie atente la dieta lor și să evite curele de slăbire extremiste sau foarte severe.

Slăbirea oaselor a avut loc atunci când șoarecii au consumat cu 30% mai puține calorii decât în mod normal. Deși au scăzut în greutate, oasele lor au fost afectate, atât la nivelul calității, cât și a cantității lor.

Șoarecii care au urmat dieta hipocalorică au primit suplimente cu minerale și vitamine. Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să constate că nu lipsa nutrienților din dietă a dus la pierderea de masă osoasă, ci doar restricția calorică.

Citește și Numărul de CALORII necesare zilnic la femei și bărbați, în funcție de vârstă și nivelul de ACTIVITATE fizică

Este important să reținem din acest studiu că inclusiv dietele de slăbit hipocalorice care sunt bogate în nutrienți pot avea consecințe negative asupra oaselor, mai ales dacă persoana în cauză face și exerciții fizice intense pentru a-și optimiza rezultatele. Totodată, reținem că și caloriile au rolul lor în dieta noastră și că trebuie să îi asigurăm corpului un consum adecvat.

Sursă: Catharine Paddock, Jasmin Collier, Calorie restriction plus exercise can make bones more fragile, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326344.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.