Cei care depășesc 13 grame de SARE pe zi au un risc dublu de INSUFICIENȚĂ CARDIACĂ

Un studiu recent realizat de cercetătorii finlandezi a arătat că persoanele care consumă peste 13.7 g de sare pe zi au un risc de două ori mai mare să facă insuficiență cardiacă, comparativ cu cei care au un aport sub 6.8 grame de sare pe zi.

Rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului European de Cardiologie care a avut loc în Barcelona. O primă măsură de prevenire a fost luată de Fundația Inimii (Heart Foundation) din Australia, care în urma acestui studiu a emis o avertizare către australieni în acest sens.

Excesul de sare si bolile de inima

Legătura dintre sare și insuficiența cardiacă

Studiul finlandez a implicat un număr de circa 4.000 de adulți și a durat 12 ani. Autorii au descoperit că la un aport de peste 13.7 g de sare pe zi, riscul de insuficiență cardiacă se dublează, comparativ cu un aport zilnic de 6.8 g de sare.

Cercetarea a arătat că majoritatea australienilor consumă în jur de 9 grame de sare pe zi. Această cantitate este destul de mare, dat fiind că a fost asociată cu un risc de insuficiență cardiacă de 40%, comparativ cu doza de 6.8 g de sare pe zi sau mai puțin.

Citește și Insuficiență Cardiacă – Simptome și Tratamente Naturiste

Acest studiu nu demonstrează că aportul excesiv de sare provoacă insuficiența cardiacă, ci doar că există o asociere puternică între ele. Nu se cunosc cu precizie cauzele acestei legături. Însă directorul general al Fundației Inimii din Australia, profesorul John Kelly susține că acest studiu se adaugă la dovezile obținute anterior cu privire la legătura dintre consumul excesiv de sare și boli cardiovasculare și constituie încă un motiv în plus să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm într-o zi.

Ceea ce este îngrijorător, a spus acesta, este că riscul de insuficiență cardiacă a crescut în urma consumului de sare fără să fie influențat de nivelul tensiunii arteriale a participanților.

Insuficiența cardiacă este una din cauzele decesului cardiovascular. În Australia mor peste 3.000 de persoane din cauza acestei boli, iar numărul lor se află într-o continuă creștere (cu 29% din 2006).

Excesul de sare crește și riscul altor boli

Potrivit unui raport publicat în anul 2017 în „Advances in Experimental Medicine and Biology”, aportul de sare este considerat un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral și alte patologii cardiovasculare.

Pe de altă parte, limitarea consumul de sare a fost asociat cu o scădere a tensiunii arteriale (mai cu seamă la hipertensivi și într-o măsură mai mică la normo-tensivi). Se estimează că circa 50-60% dintre hipertensivi sunt sensibili la sare. Cauzele implică atât factori genetici, cât și vârsta înaintată, sau prezența unor boli metabolice sau a obezității.

Preferința pentru alimente sărate mărește și incidența cancerului de stomac, a obezității și a bolilor de rinichi.

Citește și Cercetătorii au descoperit o nouă CAUZĂ a BALONĂRII: consumul excesiv de SARE

Câtă sare trebuie să consumăm pe zi?

În cele mai multe țări din lume, consumul alimentar de sare se ridică la circa 9-12 g pe zi, cantități care depășesc nivelul de <5 g pe zi recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Heart Foundation recomandă australienilor să păstreze aportul de sare sub 6 grame pe zi = echivalentul a unei lingurițe de sare. Persoanele cu hipertensiune arterială sau cu risc de boli cardiace trebuie să taie și mai mult rația, la 4 g de sare pe zi (circa ½ linguriță).

Odată cu reducerea consumului de sare trebuie mărit aportul de potasiu, prin adăugarea mai multor legume și fructe în dietă. Acest mineral poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la hipertensivi.

Surse:

1. Heart Foundation.org.au, New study reveals more reasons to ditch the salt: https://www.heartfoundation.org.au/news/new-study-reveals-more-reasons-to-ditch-the-salt
2. Rust P, Ekmekcioglu C, Impact of Salt Intake on the Pathogenesis and Treatment of Hypertension, Advances in Experimental Medicine and Biology. 2017;956:61-84: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27757935

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.