Am voie să mănânc pepene dacă am diabet?
Mulți diabetici au rezerve în ceea ce privește consumul de fructe, deoarece acestea sunt bogate în zahăr și pot crește nivelul glucozei din sânge.
Ce spun experții despre pepene?
Au voie diabeticii să consume pepene verde sau galben?
La prima vedere, pepenele și diabetul nu sunt o asociere potrivită.
Însă înainte de a exclude complet un aliment din dietă, chiar și atunci când ai diabet, trebuie să te documentezi cu privire la toți factorii implicați în ecuație.
Considerarea indicelui glicemic al unui aliment este un aspect esențial pentru evaluarea efectelor acestuia asupra glucozei din sânge.
Pepenele și diabetul
Diabeticii sunt sfătuiți să aibă un consum stabil de carbohidrați pe tot parcursul zilei și să se ferească de creșterile și scăderile bruște ale glicemiei.
Dietele bogate în legume și fructe ajută la prevenirea și gestionarea multor boli cronice, inclusiv a diabetului.
Cu toate acestea, fructele trebuie consumate în cantități reduse, deoarece conțin zaharuri naturale și carbohidrați.
Pepenele este el însuși o sursă bogată de zahăr și poate afecta nivelul glucozei din sânge dacă este consumat în cantități mari.
Moderația este întotdeauna cea mai bună cale, fie că suferi sau nu de diabet.
Nu doar conținutul de zahăr trebuie luat în calcul, ci și indicele glicemic al unui aliment.
Indicele glicemic arată viteza cu care zahărul din alimente pătrunde în fluxul sanguin.
Cu cât mai rapid ajunge zahărul în sânge, cu atât mai mare este riscul ca acesta să producă o creștere a glucozei.
Un număr mare indică o viteză mare, iar un număr o viteză redusă. Pepenele verde are un indice glicemic mare, în jur de 76.
Alimentele cu un indice de 70 și peste sunt considerate alimente cu indice glicemic crescut, pe care diabeticii trebuie să le evite sau să le consume cu moderație.
Citește și Lăptișorul de matcă – efecte bune în diabet (studii)
Ce beneficii are pepenele
Pepenele verde este alcătuit în mare parte din apă (90%). Conține antioxidanți puternici, precum licopen, diverse vitamine și minerale:
• vitamina A
• vitamina B1
• vitamina B6
• vitamina C
• potasiu
• magneziu
• fier
• calciu
Vitamina A susține funcția inimii, a rinichilor și a plămânilor, precum și vederea.
USDA susține că 286 g de pepene poate acoperi circa 10% din doza zilnică recomandată de vitamina A.
Vitamina C este un alt antioxidant important – pentru imunitate, prevenirea infecțiilor și a unor tipuri de cancer.
286 g de pepene acoperă circa 30,7% din doza zilnică de vitamina C pentru femei și 25,6% din doza pentru bărbați.
Datorită conținutului mare de apă, potasiu și magneziu, pepenele susține hidratarea corpului, îmbunătățește funcția rinichilor și circulația sangvină. 286 g de pepene oferă în jur de 320 mg de potasiu.
O recenzie publicată în anul 2019 a arătat că pepenele conține citrulină, un aminoacid benefic pentru tensiunea arterială și sănătatea metabolică.
Ce fructe poți mânca dacă ai diabet
Ca regulă generală, optați pentru acele fructe cu un conținut redus de carbohidrați, care au un indice glicemic mic.
Fructele cu cel mai mic efect asupra nivelului de zahăr din sânge sunt:
– merele
– perele
– fructele de pădure
– portocalele
Dacă aveți diabet, evitați sucurile de fructe, smoothie-urile și alte băuturi care conțin fructe sau sunt îndulcite cu zahăr.
Citește și Ce să mănânci și ce să nu mănânci dacă ai DIABET (farfuria ideală pentru diabetici)
Concluzii
Diabeticii pot mânca pepene, dar cu măsură. 154 g de pepene tăiat bucăți au același conținut de carbohidrați ca și o banană.
Dacă vreți să consumați pepene, luați în calcul și celelalte surse de carbohidrați pe care le consumați pe parcursul zilei.
Un alt sfat important este să consumați pepenele în cadrul unei mese care conține alimente bogate în grăsimi nesaturate, fibre și proteine.
Surse articol:
1. Bethany Cadman, Natalie Butler, Can people with diabetes eat watermelon? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319849.php
2. Organic Facts, Can Diabetics Eat Watermelon: https://www.organicfacts.net/diabetics-eat-watermelon.html