Ce și cum să mâncați când plecați în călătorie – sfaturi pentru drum de la dr. Mihaela Bilic

Călătoriile, de orice tip, au acest efect perturbator al ritmului obișnuit de acasă, cel puțin în ceea ce privește programul alimentar.

Este important să încercăm pe cât posibil să respectăm aceleași obiceiuri alimentare și să evităm servirea meselor la ore nepotrivite și gustările nesănătoase.

Ce sa mancati cand sunteti in calatorie

Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă să ne limităm la mâncăruri pe care le consumăm de obicei și să nu facem schimbări prea mari în alimentația noastră atunci când ajungem în locuri noi, cu mâncăruri necunoscute.

Sfaturi practice pentru drum

• Dacă vi se face foame cât timp stați în aeroport sau în gară, puteți lua un sandviș cât mai simplu (fără multe sosuri și adaosuri), pe care să îl consumați alături de un iaurt. La final mâncați și un măr, ca să aveți o masă cât de cât nutritivă.

Este o alegere mult mai bună decât să săriți complet peste micul-dejun, să mâncați covrigei, sticksuri și alte gustări nesănătoase sau să așteptați prânzul.

• Când ne aflăm în călătorie, riscul de deshidratare și constipație este mult mai mare, din cauza multor ore petrecute pe drum și a programului neregulat al meselor.

Dr. Mihaela Bilic recomandă creșterea aportului de apă și lichide, pentru a preîntâmpina aceste probleme neplăcute.

• Este important să nu mâncați mai rar de o dată la 5 ore, indiferent de programul meselor impus de tipul călătoriei sau excursiei.

Dacă cina este la o oră târzie, serviți o supă sau o salată la ora 18:00, pentru a mânca prea mult la cina stabilită. Evitați, dacă se poate, garniturile cu amidon (precum cartofii), pâinea și desertul.

• Dacă hotelul sau locul în care sunteți cazați are inclus micul-dejun, optați pentru ouă, șuncă slabă, iaurt, pâine și cafea.

Aceste alimente pot asigura energia de care aveți nevoie în ziua respectivă. Evitați mezelurile și brânzeturile asortate, sosurile, cornurile și alte produse de patiserie.

• Dacă vă opriți pe drum la o terasă, vă puteți limita la un pahar de vin sau o limonadă, fără să alegeți și ronțăielile care vin de obicei la pachet.

Dacă mergeți la cofetărie, cereți doar 2 cupe de înghețată, fără sosuri și alte topping-uri, un ceai, o cafea sau un suc dietetic cu gheață și lămâie.

• Evitați să cumpărați alune, biscuiți, covrigei, vată de zahăr, popcorn, gogoși cu ciocolată, bomboane, porumb și alte produse vândute de negustorii ambulanți. Limitați-vă doar la mesele principale, sănătoase.

• Este indicat să aveți tot timpul la voi o sticlă cu apă, deoarece există riscul să confundăm nevoia de apă (datorată deshidratării) cu foamea.

Evitați restaurantele și localurile special construite pentru turiști. Acestea practică prețuri mai mici, dar mâncarea poate fi mai slabă din punct de vedere calitativ (multe grăsimi și ingrediente banale în porții mari).

Sursă: Dr. Mihaela Bilic, Sfaturi practice pentru drum, Sănătatea are Gust – Ghid de slăbit, Editura Curtea Veche Publishing, București, 2015, p. 72

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.