Restricția CALORICĂ moderată reduce factorii de risc CARDIO-METABOLICI și crește speranța de VIAȚĂ

Rezultatele unui studiu numit „Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy” a arătat că reducerea aportului de calorii pe o perioadă de 2 ani a îmbunătățit semnificativ factorii de risc cardio-metabolici la adulți cu vârstă medie, fără obezitate.

Este primul studiu clinic care a investigat efectele restricției calorice pe o durată de 2 ani, și a arătat o creștere a duratei de viață și a nivelului de sănătate.

Restrictia aalorica beneficii

Studiul a fost unul randomizat, controlat, susținut de National Institute on Aging și National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease.

Peste 200 de persoane tinere și de vârstă medie, cu greutate normală sau supraponderală moderată au fost împărțite în 2 grupuri. Un grup (experimental) a urmat o dietă săracă în calorii, iar celălalt grup a urmat dieta obișnuită, fără modificări.

După 2 ani, participanții din grupul experimental au avut o scădere de 12% a aportului de calorii și au menținut, în medie, o scădere de 10% a greutății corporale.

Comparativ cu grupul de control, grupul care a urmat o dietă restrictivă din punct de vedere caloric a avut reduceri multiple semnificative a factorilor de risc cardiac și metabolic, precum circumferința taliei, tensiunea arterială, colesterolul HDL, trigliceridele, sensibilitatea la insulină, glucoza a jeun, proteina C reactivă (un marker al inflamației sistemice asociat cu numeroase boli cronice și afecțiuni degenerative cauzate de vârstă).

Restricția calorică a îmbunătățit factorii de risc ai dezvoltării bolilor cardiovasculare aterosclerotice și ai deceselor asociate.

Reducerea aportului de calorii cu 15%, pe o durată de 2 ani, a încetinit metabolismul și procesul de îmbătrânire. Limitarea consumului de calorii a redus stresul oxidativ sistemic, și a oferit mai multă protecție împotriva afecțiunilor asociate cu vârsta, precum Alzheimer și Parkinson, cancer sau diabet.

Restricționarea numărului de calorii consumate poate încetini metabolismul bazal și dacă subprodușii metabolismului accelerează procesele de îmbătrânire, înseamnă că restricția calorică pe durată mare de timp poate prelungi viața, prevenind numeroase boli cronice. 

Participanții din grupul cu un aport redus de calorii au pierdut circa 9 kg, deși nu au urmat o dietă specială în acest sens, iar scăderea în greutate nu a fost obiectivul studiului. Nu au fost raportate efecte adverse, precum anemie, pierdere osoasă excesivă sau tulburări menstruale. De altfel, rezultatele au fost doar pozitive. Restricția calorică a îmbunătățit calitatea vieții și dispoziția.

Aceste rezultate indică faptul că strategiile alimentare și dieta poate avea efecte pozitive notabile asupra sănătății și longevității. Chiar și persoanele sănătoase și slabe pot beneficia de pe urma unui regim cu calorii mai puține.

Cercetătorii spun că până în prezent, nu există nici un agent farmacologic care să producă efecte atât de profunde pe un spectru atât de variat de factori de risc cardiometabolici.

Surse:

1. Science Daily, Calorie restriction trial in humans suggests benefits for age-related disease: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180322141008.htm
2. Nutraceuticals World, Moderate Calorie Restriction Can Reduce Heart & Metabolic Risk Factors: https://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2019-07-12/moderate-calorie-restriction-can-reduce-heart-metabolic-risk-factors/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.