Pepenele ajută la eliminarea pietrelor și protejează rinichii

Pepenele verde (Citrullus lanatus) este înzestrat cu numeroase proprietăți benefice sănătății: antioxidante, antiinflamatoare, analgezice, anti-diabetice, anti-ulceroase, hepato-protectoare și diuretice.

Cercetătorii îl consideră un aliment funcțional, care poate oferi beneficii suplimentare pe lângă aportul de nutrienți.

Pepenele protejeaza rinichii

Consumul de pepene poate reduce factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, fiind îndeosebi util persoanelor cu dislipidemie (niveluri crescute de colesterol în sânge).

Un studiu recent, publicat în anul 2018 în jurnalul Biomedicine & Pharmacotherapy a arătat că pepenele prezintă activități diuretice importante pentru sănătatea rinichilor.

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale din Pakistan au evaluat efectele diuretice și anti-urolitiază a pepenelui în experimente in vivo și in vitro.

Datorită capacității sale de a purifica urina, pepenele exercită un efect protector la nivel renal.

Studiul de față a fost realizat pe șobolani cu urotiliază. La aceștia, extractul de pulpă de pepene a redus numărul cristalelor din oxalați de calciu atât din urină, cât și din rinichi.

Totodată, pepenele a crescut pH-ul urinar și producția de urină și a prevenit scăderea în greutate.

Analizele serice au arătat o scădere a nivelurilor de uree și de creatinină. Testele de urină a demonstrat că extractul de pulpă de pepene a restabilit nivelurile alterate de calciu, oxalat, citrat și fosfat.

Autorii acestui studiu susțin că activitatea anti-urolitiază a pepenelui se datorează conținutului de steroizi și alcani.

Este nevoie de mai multe studii pentru izolarea și identificarea compușilor activi din pepene. Acest studiu confirmă însă utilizarea tradițională a pepenelui ca remediu diuretic și protector renal.

Miezul pepenelui verde este compus în proporție de 95% din apă. Conține de asemenea potasiu, calciu, fosfor, vitamina A și vitamina C. 100 g de miez conține 12 kilocalorii.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă pepenele persoanelor cu pietre la rinichi și vezică urinară și gută (hiperuricemie). Se fac cure în sezon cu câte 1-2 kg de pepene pe zi.

Și semințele de pepene (verde și galben) conțin o enzime cu efect litotritic, fiind utile în litiază renală și biliară.

Cu toate acestea, studiul citat mai sus a testat efectele semințelor de pepene în acest sens, însă fără rezultate.

Surse bibliografice:

1. Omolola R. Oyenihi, Blessing A. Afolabi,a Ayodeji B. Oyenihi, Olusegun J. Ogunmokun, and Oluwafemi O. Oguntibejuc, Hepato- and neuro-protective effects of watermelon juice on acute ethanol-induced oxidative stress in rats, Toxicology Reports. 2016; 3: 288–294: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5615783/
2. Massa, Silva, Costa, Persuhn, Barbosa, Gonçalves, Supplementation with Watermelon Extract Reduces Total Cholesterol and LDL Cholesterol in Adults with Dyslipidemia under the Influence of the MTHFR C677T Polymorphism, Journal of the American College of Nutrition. 2016 Aug;35(6):514-520. Epub 2016 Mar 2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26934084
3. Siddiqui WA, Shahzad M, Shabbir A, Ahmad A, Evaluation of anti-urolithiatic and diuretic activities of watermelon, Biomedicine & Pharmacotherapy. 2018 Jan;97:1212-1221: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29145146
5. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Pepenele verde, Editura Fiat Lux, București, p. 122

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Si toate chimicalele ce curata? Pe noi?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.