DIETA pentru GASTRITĂ – alimente care vindecă și alimente care agravează simptomele

Medicamentele antiacide nu au un efect tămăduitor asupra gastritei. Ele pot oferi cel mult o ameliorare superficială a simptomelor, dar fără să trateze cauza. O dietă corectă în schimb, poate ajuta la vindecarea naturală a intestinului.

Gastrita este o inflamație sau o iritație a mucoasei stomacului. Poate fi acută – apare brusc și durează 1-3 zile, sau cronică – durează câteva săptămâni.

Dieta pentru gastrita

Simptomele de gastrită pot fi ușor de recunoscut de o persoană care bănuiește această afecțiune:

– arsuri stomacale, indigestie (o senzație de arsură în capul pieptului)
– greață și vărsături (uneori vomă cu sânge sau cu aspect de zaț)
– scăderea poftei de mâncare
– dureri abdominale și/sau balonare
– sughițuri
– scaune negre

Există 4 cauze principale ale apariției gastritei:

– infecția cu Helicobacter pylori
– afecțiuni asociate cu lipsa de vitamina B12
– utilizarea de medicamente (aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, prednison, chimioterapeutice)
băuturi acidulate, alimente picante (sucuri, cafea, alcool)

Tratamentul convențional presupune utilizarea de antiacide sau alte medicamente menite să reducă acidul gastric. Aceste pastile pot diminua simptomele, însă utilizarea lor pe termen lung poate crea complicații, precum osteoporoză sau scăderea excesivă a acidului stomacal (hipoclorhidrie).

Medicamentele antiacide nu vindecă gastrita, ci doar maschează simptomele. Adoptarea unei diete adecvate, care să corecteze nivelul de aciditate stomacală poate ajuta la tratarea acestei afecțiuni într-un mod natural și sigur.

Dieta pentru gastrită

Din dieta pentru gastrită nu trebuie să lipsească alimente care distrug bacteria Helicobacter pylori. În acest sens, includeți următoarele alimente:

• Broccoli – conține sulforafan, un compus care a demonstrat că poate ucide Helicobacter pylori din mucoasa stomacală, inclusiv a tulpinilor rezistente la antibiotice; dacă nu vă place gustul acestei legume, puteți lua suplimente cu Sulforafan de la magazinele naturiste.

• Usturoi – are efecte antimicrobiene și antifungice diverse; H. pylori este sensibil la acțiunea usturoiului; unele persoane cu arsuri stomacale nu reacționează bine la usturoi, de aceea în cazul lor se recomandă capsulele cu usturoi sau creșterea treptată a dozelor de usturoi crud în dietă.

Foarte importante pentru tratarea gastritei sunt probioticele. Aceste bacterii bune colonizează mucoasa moale a tractului intestinal și ajută la vindecarea sistemului digestiv. Ele măresc capacitatea intestinului de a absorbi și digera nutrienții. Cele mai eficiente specii sunt Lactobacillus și Bifidobacterium. Iaurtul natural, kefirul și varza murată sunt surse bune de probiotice naturale.

Consumați alimente care repară daunele provocate de medicamente și ușurează simptomele gastritei (arsuri și dureri stomacale, balonare, greață):

ghimbir
– oțet de mere
– turmeric
– oregano
– suc de merișoare
– ananas (sau suplimente cu bromelaină)
– suc de sfeclă și/sau suc de morcovi
– ceai verde

Includeți de asemenea alimente bogate în vitamina A, care ajută la repararea țesuturilor și buna funcționare a membranelor mucoase, precum:

– morcovi
– verdețuri
– spanac
– asparagus
– cartofi dulci
– piersici, caise

Alimente care agravează simptomele de gastrită

Țineți un jurnal de 2-4 săptămâni în care să notați tot ce mâncați și beți, pentru a identifica acele alimente care agravează simptomele de gastrită. Unele persoane pot fi sensibile la:

cafea
– ciocolată
– ardei iuți
– paste
– condimente
– pizza
– pâine
– dulciuri

Limitați cât mai mult consumul de alimente care afectează intestinul și sistemul imunitar:

– lactatele (cu excepția iaurtului natural)
– soia
– porumbul
– cerealele
– glutenul
– cartofii
– alimentele procesate
– dulciurile
– sucurile acidulate
– excesul de cafea
– băuturile energizante
– alimentele bogate în grăsimi saturate sau trans

Schimbările benefice pe care le faceți în dietă trebuie să devină permanente. Vindecarea gastritei și prevenirea recidivării ei poate însemna schimbarea stilului de viață.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7044, 9515, 7919′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Jami Cooley, Gastritis Diet: Foods That Heal and Foods to Avoid, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/gastritis-diet-healing-the-inside-from-the-outside/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.