Ce efecte are dieta ANTIINFLAMATOARE la persoanele cu DIABET și PRE-DIABET

Un studiu publicat în anul 1970 în Journal of Restorative Medicine, a comparat efectele unei diete antiinflamatoare cu o dietă bazată pe recomandările Asociației Americane a Diabetului asupra pacienților cu diabet și pre-diabet.

Rezultatele au arătat că ambele diete au determinat o ameliorare modestă a greutății corporale și a biomarkerilor asociați cu bolile cardiovasculare și diabetul.

Dieta antiinflamatoare

Inflamația se află la baza unei game variate de afecțiuni cronice, inclusiv a diabetului. O dietă antiinflamatoare înseamnă o dietă care exclude alimentele ce ar putea stimula inflamația, și include alimente care reduc inflamația. Se presupune că un astfel de plan alimentar ar putea îmbunătăți biomarkerii inflamatori la persoanele cu diabet sau pre-diabet.

La acest studiu au participat 30 de pacienți cu diabet și pre-diabet, care au fost împărțiți în mod aleatoriu în două grupuri cu scopul de a compara dieta antiinflamatoare (20 de pacienți) cu o dietă concepută în baza recomandărilor făcute de Asociația Americană a Diabetului (10 pacienți).

Dietele au fost cât mai asemănătoare în privința conținutului de proteine, carbohidrați, grăsimi și fibre. Toate mesele au fost preparate de echipa de cercetători.

Ambele diete au redus markerii inflamației, mai ales markerii asociați cu scăderea în greutate. În plus, nivelurile de glucoză, lipide și trigliceride au avut o tendință de scădere în mod aproape egal la pacienții din ambele diete.

Concluzia autorilor a fost că schimbările pozitive în alimentație pot îmbunătăți inflamația și alți factori de risc cardiometabolici. Dieta antiinflamatoare nu a afectat markerii inflamației mai mult decât cealaltă dietă.

Există o legătură tot mai evidentă între inflamație și obezitate. Persoanele obeze au o cantitate mare de adipocite (celule grase) sub piele (subcutanate) care produc nivelurile extrem de mari de leptină. Secreția excesivă de leptină a fost corelat cu o producție crescută de substanțe pro-inflamatorii (citokine) și cu creșterea riscului de rezistență la insulină și diabet de tip 2.

Inflamația care însoțește obezitatea ar putea avea un rol în dezvoltarea diabetului, de aceea reducerea inflamației din corp este deseori citată ca un beneficiu al strategiilor de pierdere în greutate.

Alimentația ar putea avea un rol în afectarea  nivelurilor de citokine și inflamație. De exemplu, dieta Mediteraneană s-a dovedit eficientă în reducerea citokinelor inflamatorii în multe afecțiuni. În mod contrar, dietele bogate în grăsimi trans, adaos de zahăr și băuturi îndulcite s-au dovedit promotoare ale inflamațiilor.

Grâul poate provoca o sensibilitate la gluten și implicit producția de substanțe pro-inflamatorii. Uleiul de pește este un exemplu de aliment bogat în Omega-3 care reduce substanțele inflamatorii. Antioxidanții (antocianini) din extractul de afine și coacăze negre pot de asemenea reduce citokinele inflamatorii induse de o dietă bogată în grăsimi.

O altă ipoteză ar fi că anumite alimente pot influența indirect inflamațiile prin microbiomul intestinal, precum vinetele, cartofii și fructele citrice.

Există numeroase diete antiinflamatoare (dieta hipoalergenică, dieta eliminatorie, dieta oligoantigenică) folosite în medicina naturopată ca tratament pentru boli care au la bază o inflamație, precum alergiile, sindromul colonului iritabil, boala inflamatoare intestinală, artrita reumatoidă sau lupus.

Ea presupune includerea de alimente bogate în grăsimi sănătoase (acizi polinesaturați precum Omega3) din pește, semințe de in, nuci, și limitarea consumului de carbohidrați rafinați (zahăr alb și brun, miere).

Accentul este pus pe un consum ridicat de nuci și semințe. Dieta are așadar un indice glicemic mic, care reduce fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge și are ca scop reducerea stresului oxidativ, a producției de specii de oxigen reactiv, a nivelurilor de citokine și a altor markeri de inflamație.

În ciuda utilizării sale terapeutice, dieta antiinflamatoare nu a demonstrat o reducere specifică a inflamației în acest studiu. Cercetătorii sunt de părere că nu atât eliminarea unor alimente inflamatorii din dietă reduce markerii inflamatori, cât scăderea în greutate.

Beneficiile modeste obținute s-ar putea datora așadar faptului că scăderea în greutate determină o reducere a inflamației sistemice. Iată un motiv în plus pentru care persoanele cu diabet și risc de diabet trebuie să slăbească și să își mențină o greutate corporală optimă, printr-o dietă cât mai bine adaptată la boala lor.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘9706, 7046, 11005, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Zwickey, Heather; Horgan, Angela; Hanes, Doug; Schifke, Heather; Moore, Annie; Wahbeh, Helané; Jordan, Julia; Ojeda, Lila; McMurry, Martha; Elmer, Patricia; Purnell, Jonathan, Effect of the Anti-Inflammatory Diet in People with Diabetes and Pre-Diabetes: A Randomized Controlled Feeding Study, Journal of Restorative Medicine, Volume 8, Number 1, 1 January 1970: https://restorativemedicine.org/journal/effect-anti-inflammatory-diet-people-diabetes/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.