Ce alimente trebuie să facă parte din DIETA femeilor cu ENDOMETRIOZĂ

Endometrioza este o boală cronică, dureroasă, în care țesutul care în mod normal căptușește uterul crește în afara acestuia, acoperind zone precum abdomenul de deasupra ovarelor, trompele uterine, vezica urinară, intestinul, vaginul, cervixul și zona dintre vagin și rect.

Întrucât nu are nici un mijloc prin care să fie eliminat din corp, acest țesut crescut anormal cauzează diferite probleme: sângerări interne, inflamații, tulburări intestinale, infertilitate sau formarea de cicatrici.

Dieta endometrioza

Ce simptome provoacă endometrioza

Cele mai multe femei cu endometrioză suferă din cauză că nu pot rămâne însărcinate. Iată care este gama completă de simptome provocate de endometrioză:

– infertilitate
– oboseală
– urinare dureroasă înainte de ciclurile menstruale
– scaune dureroase înainte de ciclurile menstruale
– dureri în timpul și după menstruații, provocate de crampe severe, flux menstrual abundent și menstruații mai lungi de 7 zile
– constipație
– greață

Circa 176 de milioane de femei suferă de endometrioză la nivel mondial. Simptomele pot să apară oricând între 12 și 60 de ani, însă majoritatea femeilor nu sunt diagnosticate corespunzător.

Endometrioza este o boală enigmatică, întrucât nu se cunoaște cauza dezvoltării ei. Unele teorii susțin că se transmite genetic, unele familii fiind mai predispuse la ea decât altele, sau că este prezentă în perioada dezvoltării fetale și activată în perioada pubertății.

Se presupune de asemenea că ar putea exista o legătură între răspunsul inflamator al corpului și apariția endometriozei.

Diagnosticul se confirmă prin efectuarea unei laparoscopii, care va arăta locația, dimensiunea și extinderea crescăturilor. Acestea se îndepărtează de regulă prin intervenții de tipul exciziilor, însă nu există vindecarea pentru această boală.

Dieta femeilor cu endometrioză

În ce constă o dietă sănătoasă pentru femeile diagnosticate cu endometrioză?

• Legume – cel puțin 4-5 porții pe zi

1 porție = 2 căni de salată verde sau ½ cană de legume tocate.

Legumele sunt bogate în compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare (flavonoide și carotenoide).

– verdețuri (spanac, salate verzi)
– legume crucifere (broccoli, varză, conopidă)
– morcovi
– sfeclă roșie
– ceapă
– mazăre
– dovlecei

Farfuria trebuie să fie cât mai variată în culori și sortimente de legume, pentru un aport cât mai divers de vitamine. Studiile au arătat că pacientele cu endometrioză au niveluri mai mici de vitaminele A, C și E.

• Fructe – 1-2 porții pe zi

1 porție = 1 bucată medie de fruct, ½ cană de fructe tocate sau ¼ cană de fructe uscate

– zmeură, afine, căpșuni, coacăze negre
– piersici, nectarine
– portocale
– struguri roșii
– prune
– rodii
– cireșe
– mere, pere

Aceste fructe au un indice glicemic redus. Alegeți fructe organice, întrucât pesticidele au fost asociate cu tulburări hormonale.

• Pește și produse marine – 3-5 porții pe săptămână

1 porție = 120 g de pește sau produse marine

– somon sălbatic
– sardine
– hering
– cod negru

Peștele este bogat în acizi grași esențiali Omega-3 care au proprietăți antiinflamatoare. Alegeți sortimentele de pește gras.

• Carne slabă, carne de pasăre, ouă – 3-5 porții pe săptămână

1 porție = 85 g de carne de pasăre sau carne fără piele

– carne de pasăre fără piele
– carne de curcan
– carne slabă de animale hrănite cu iarbă
– ouă ecologice

Carnea slabă are un conținut mai mic de grăsimi saturate, care poate ajuta la obținerea unui control mai bun al nivelului de colesterol.

• Fasole și alte leguminoase – 2-4 porții pe săptămână

1 porție = ½ cană de fasole gătită sau alte leguminoase

– fasole neagră
– năut
– mazăre
– linte

Leguminoasele sunt bogate în acid folic, magneziu, potasiu și fibre. Au un indice glicemic redus și ajută la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge.

• Carne roșie – 1-2 porții pe săptămână

1 porție = 85 g de carne gătită

– carne de oaie
– carne de porc
– carne de vițel
– friptură, cotlet

Consumul de carne roșie trebuie limitat, deoarece pot declanșa inflamații în corp și cauza dereglări hormonale.

• Uleiuri vegetale presate la rece – 2-4 porții pe zi

1 porție = 1 linguriță de ulei

– ulei de măsline extravirgin
– ulei de rapiță
– ulei de semințe de in
– ulei de nuci

Aceste tipuri de ulei sunt bogate în Omega-3 și antioxidanți cu efect antiinflamator. Conțin de asemenea grăsimi mononesaturate (bune) care scad colesterolul LDL și cresc colesterolul HDL.

Uleiurile presate la rece sunt cele mai sănătoase deoarece nu au fost obținute prin încălzirea le temperaturi mari sau prin tratare chimică.

Când gătiți cu ulei, dați focul la mic, întrucât temperaturile mari cresc producția de grăsimi trans. Cel mai bine este ca uleiurile să fie folosite crude, în salate sau pe legume.

• Nuci și semințe – 1-2 porții pe zi

1 porție = 2 nuci, 1 lingură de semințe de in, 30 g de avocado sau 1 lingură de unt de arahide

– migdale
– nuci
– semințe măcinate de in
– nuci pecan
– semințe de cânepă
– avocado
– unt de arahide
– semințe de chia

Și acestea conțin Omega-3, precum și minerale (fosfor) și vitamine din grupul B.

• Cereale integrale – 3-5 porții pe zi

1 porție = ½ cană de cereale gătite

– orez brun, orez sălbatic
– quinoa
– fulgi de ovăz
– paste integrale

Cerealele integrale conțin fibre și vitamine B, care susțin sănătatea digestivă și previn creșterile bruște ale zahărului din sânge care promovează inflamațiile interne.

• Lactate degresate sau alternative vegetale – 3 porții pe zi

1 porție = 30 g de brânză, 220 g de lapte de vacă sau vegetal, 1 cană de iaurt

– brânză degresată
– iaurt fără grăsime
– brânză de vacă cu un conținut redus de grăsimi

Lactatele sunt surse bune de vitamina D, care reduce citokinele inflamatoare. Alegeți lactate organice, pentru a reduce aportul de hormoni în dietă.

• Alcool, cafea, produse procesate și dulciuri – 1-2 porții pe săptămână

Aceste produse trebuie consumate rareori sau evitate deoarece nu au nici o valoare nutrițională și conțin adaos de zahăr care poate cauza multe probleme de sănătate.

Alcoolul și cafeaua pot afecta funcția ovariană, agrava simptomele sindromului premenstrual și fertilitatea. Dulciurile sunt promotoare de inflamații.

Alternative sănătoase:

– porții mici de ciocolată neagră
– fructe uscate
– iaurt congelat
– șervet/sorbet de fructe

Sursă: Patrick Yeung,Rose Catanzaro, The AntiInflammatory and Elimination Diet for Adults Living with Endometriosis, Saint Louis University School of Medicine, Department of Obstetrics, Gynecology, and Women’s Health Center for Endometriosis: http://obgyn.slu.edu/uploads/centerforendo/Combined%20Anti-Inflammatory%20and%20Elimination%20Diet%20for%20Adults%20Living%20with%20Endometriosis%20booklet.pdf

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Endometriozà este operabilà am fàcuto in ltalia anul 2009 si totul e ok.

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.