Ce BENEFICII are consumul de PORUMB

Porumbul este utilizat pe scară largă în industria alimentară. Este incorporat în numeroase produse. Vara ne putem bucura de porumb proaspăt, preparat prin fierbere sau coacere.

Potrivit United States Department of Agriculture (USDA), 90 g de porumb conțin:

– 80 de calorii
– 17 g de carbohidrați
– 3 g de zahăr
– 1 g de grăsimi
– 2 g de fibre
– 3 g de proteine

Beneficii porumb

Comparativ cu alte legume și fructe, porumbul este sărac în vitamine și minerale. În 90 g de porumb proaspăt găsim:

– 4% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A
– 6% din DZR de vitamina C
– 2% din DZR de fier

Este în bogat în antioxidanți care protejează vederea. Consumat cu moderație, el poate fi inclus într-o dietă sănătoasă, mai ales că este un aliment sățios.

Ce beneficii are porumbul

Pentru persoanele cu un venit mai mic, porumbul poate constitui o sursă ieftină de proteine, calorii și carbohidrați. Este cel mai des consumat sub formă de mămăligă.

Porumbul este o sursă bună de fibre. Aceste substanțe sunt importante pentru digestie și prevenirea constipației. Unele studii au asociat un aport adecvat de fibre cu un risc mai mic de cancere și cu creșterea speranței de viață.

Un studiu din 2011 a arătat în acest sens o legătură între consumul de fibre și un risc mai mic de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor respiratorii și a infecțiilor.

Porumbul nu este o cereală în adevăratul sens al cuvântului. Întrucât nu conține gluten, poate fi o alegere mai bună pentru persoanele cu intoleranță la gluten, boala celiacă sau o dietă fără cereale.

Comparativ cu alte legume, porumbul este o sursă mai bună de proteine, fiind o opțiune accesibilă pentru vegetarieni.

Unele studii susțin că dietele bogate în proteine ajută la pierderea în greutate prin faptul că reduc foamea și stimulează corpul să ardă mai multe calorii.

Porumbul se remarcă prin conținutul bogat în luteină și zeaxantină, doi antioxidanți (carotenoizi) regăsiți în mod natural în macula ochilor. Studiile au arătat că aceștia previn degenerarea maculară asociată cu vârsta. Într-un studiu apărut în JAMA, persoanele cu cel mai mare aport de acești compuși au avut un risc cu 43% mai mic de degenerescență maculară.

Precauții

Așa cum spuneam la începutul articolului, porumbul este un ingredient incorporate în diverse produse alimentare, fiind folosit inclusiv ca îndulcitor. De pildă, siropul de porumb bogat în fructoză/glucoză este un îndulcitor derivat din amidonul de porumb, care are o reputație destul de proastă. FDA susține că acesta nu este mai dăunător decât alte tipuri de zahăr, dar recomandă limitarea consumului acestuia.

Un alt pericol posibil este consumul de porumb modificat genetic.

Datorită faptului că este bogat în celuloză (o fibră insolubilă pe care corpul nu o poate digera), porumbul poate cauza probleme digestie la unele persoane. Mestecarea îndelungă a porumbului ajută sistemul digestiv să descompună pereții celulozei.

Porumbul poate afecta greutatea corporală și sănătatea dacă este preparat cu multă grăsime, de exemplu cu unt sau ulei.

Cei mai mulți preferă să îl gătească, deși porumbul tânăr, fraged, poate fi consumat și crud. Se poate fierbe în apă sau coace pe grătar/în cuptor. Boabele fierte de porumb se pot adăuga în salate, pizza, supe și alte preparate. Porumbul fiert poate fi păstrat în congelator până la 6 luni.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘6316, 7296, 6216, 6682′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Zawn Villines, Natalie Butler, „Is corn healthful”, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324199.php
2. Food Network Revolution, „Is Corn Healthy?Ț https://foodrevolution.org/blog/corn-health-benefits/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.