Ce ALIMENTE trebuie să eviți dacă ai TIROIDITĂ AUTOIMUNĂ

Tiroidita autoimună, cunoscută și sub numele de „boala Hashimoto” apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit glanda tiroidă ca pe un organism străin.

În urma acestui atac permanent, glanda tiroidă se inflamează și nu mai poate produce suficienți hormoni tiroidieni. Din această cauză tiroidita autoimună poate evolua spre hipotiroidism.

Tiroidita autoimuna – alimente contraindicate

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, poziționată la nivelul gâtului. Hormonii tiroidieni controlează numeroase funcții din corp, afectând aproape fiecare organ, inclusiv modul în care bate inima. În lipsa unei cantități suficiente de hormoni tiroidieni, multe din funcțiile corpului încetinesc.

Scăderea nivelului de hormoni tiroidieni poate determina creșterea nivelurilor colesterolului și apariția bolilor de inimă. Dacă este lăsat netratat, hipotiroidimul se agravează și poate duce la încetinirea totală a funcțiilor corpului (comă).

Ce alimente trebuie să eviți dacă ai tiroidită autoimună

Iodul

Tiroida folosește iodul pentru a produce hormonii tiroidieni. Persoanele cu boala Hashimoto sau alte tulburări tiroidiene autoimune pot fi sensibile la efectele efectele secundare ale acestui mineral.

Consumul de alimente care conțin cantități mari de iod – precum algele marine și administrarea suplimentelor cu iod – poate înrăutăți hipotiroidismul.

Glutenul

Glutenul și alimentele goitrogene (care provoacă gușă) pot agrava de asemenea simptomele bolii. Un studiu din anul 2015 a arătat o legătură între boala Hashimoto și o sensibilitate la gluten. Același studiu a corelat intoleranța la gluten cu bolile autoimune în general.

Încercați să eliminați glutenul din dietă pentru câteva săptămâni, pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează. Evitați consumul tuturor produselor care conțin grâu, orz și secară, și produsele din comerț care conțin gluten (citiți eticheta).

Goitrogenii

Goitrogeni se mai numesc gușogeni deoarece sunt cauzatori de gușă. Sunt anti-nutrienți care împiedică tiroida să funcționeze corect. Consumați în cantități mari, ei pot agrava sănătatea tiroidei, perturbând producția de hormoni.

Goitrogenii se găsesc de regulă în legumele crucifere:

– conopidă
– varză
– broccoli
– varză chinezească
– ridiche

Persoanele cu tiroidită autoimună pot avea reacții adverse doar în urma unor cantități mari și zilnic.

Surse bibliografice:

1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease, „Hashimoto’s Disease”: https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease
2. Alex Snyder, Katherine Marengo, „Hashimoto Disease Diet”, articol publicat pe site-ul Healthline: https://www.healthline.com/health/hashimoto-diet
3. Dr. Izabella Wentz, „The Best Diet For Hashimoto’s”, Thyroid Pharmacist: https://thyroidpharmacist.com/articles/best-diet-for-hashimotos-hypothyroidism/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.