Cele mai bune DIETE pentru persoanele cu TIROIDITĂ AUTOIMUNĂ
Persoanele care suferă de tiroidită autoimună știu că boala lor nu are remediu. Nu există nici un tratament care poate să anuleze atacul sistemului imunitar asupra țesuturilor tiroidei.
Evoluția bolii, care este de cele mai multe ori spre hipotiroidism, depinde de modul în care glanda tiroidă se apără împotriva atacului anticorpilor.
Orice strategie care poate susține producția normală de hormoni tiroidieni este utilă. Dieta și stilul de viață ar putea avea un rol important în menținerea funcției optime a glandei tiroide.
Cuprins
Ce este tiroidita autoimună
Cunoscută și sub numele de tiroida Hashimoto, tiroidita autoimună este o afecțiune autoimună. Sistemul nostru imunitar este paznicul și luptătorul cel mai important al organismului. Este are rolul de a identifica și distruge patogenii dăunători care provoacă boli.
Autoimunitatea se referă la faptul că sistemul imunitar atacă în mod greșit organe și țesturi din corp, de altfel sănătoase, considerându-le străine sau intruse.
Boala Hashimoto apare atunci când corpul atacă tiroida ca și cum ar fi un virus. Acest atac afectează în timp funcția tiroidei și producția hormonilor tiroidieni.
Glanda tiroidă reglează numeroase procese și funcții din corp, precum metabolismul, creșterea, temperatura și energia. Iată de ce este extrem de important ca tiroida să funcționeze bine iar hormonii ei să se afle într-o stare de echilibru.
Perturbarea funcției glandei tiroidei poate afecta:
– metabolismul
– greutatea corporală
– nivelurile colesterolului
– sistemul nervos central
– temperatura corpului
– rezistența musculară
– ciclurile menstruale
Atunci când tiroida nu mai produce suficienți hormoni tiroidieni, intră într-o stare de hipotiroidism. Întrucât această afecțiune perturbă metabolismul corpului, persoanele cu hipotiroidism se pot confrunta cu fluctuații ale greutății corporale (îndeosebi îngrășare).
Diferența dintre tiroidită autoimună și hipotiroidism
Tiroidita autoimună apare atunci când celulele albe de sânge atacă tiroida și îi încetinesc funcția. Hipotiroidismul se dezvoltă atunci când tiroida nu mai poate produce suficienți hormoni tiroidieni.
Nu toate persoanele cu tiroidită autoimună suferă de hipotiroidism. Prognosticul nu este însă foarte bun. Întrucât tiroidita autoimună este o boală cu o evoluție lentă, care nu poate fi stopată definitiv, ea se agravează în timp, putând duce în cele din urmă la hipotiroidism.
Cei 3 nutrienți importanți pentru sănătatea tiroidei
Există totuși o veste bună, anume că boala Hashimoto poate fi controlată prin administrarea de levotiroixină și printr-o dietă corectă. Levotiroxina mimează tiroxina – unul din hormonii produși de glanda tiroidă. Medicul endocrinolog va stabili însă dacă o persoană cu tiroidită autoimună trebuie să ia medicamente.
Sănătatea glandei tiroide poate fi păstrată printr-o alimentație sănătoasă. Cei mai importanți nutrienți în acest sens sunt:
– iodul
– seleniul
– zincul
Așadar, persoanele cu tiroidită autoimună trebuie să includă cât mai multe alimente bogate în acești nutrienți în dieta lor. Dacă nu îi pot obține din alimente, pot lua suplimente alimentare, la recomandarea medicului.
Controversele legate de iod
Iodul este un mineral controversat când vine vorba de sănătatea glandei tiroide. Este esențial pentru producția hormonilor tiroidieni. Deficitul de iod din corp poate duce la dezvoltarea gușei.
Însă din cauză că este adăugat în sare și în pâine, unele persoane pot consuma mai mult iod decât au nevoie. O cantitate prea mare de iod în corp poate înrăutăți hipotiroidismul. Iată controversa.
Dacă nu consumați produse cu adaos de iod (sare iodată, alge marine), asigurați-vă că luați acest mineral din surse naturale, precum produsele lactate, pește, ouă, prune.
Seleniul este esențial
Acest mineral este vital pentru sănătatea tiroidei întrucât cea mai mare parte a seleniului din corp se află în glanda tiroidă. Persoanele cu tiroidită autoimună care iau suplimente cu seleniu pot obține o scădere a numărului de anticorpi care atacă tiroida.
Cele mai bune surse de seleniu sunt: ouăle, nucile braziliene, carnea de porc, tonul și sardinele, carnea de vită și carnea de pui.
Zincul, util în hipotiroidism
Și acest mineral este esențial pentru producerea de hormoni tiroidieni. Un studiu din 2009 a arătat că suplimentele cu zinc au crescut nivelurile hormonilor tiroidieni la persoanele cu gușă.
Lipsa de zinc, la fel ca lipsa de iod, sunt rare la locuitorii din țările dezvoltate. Dacă doriți să creșteți aportul de zinc din dietă, optați pentru leguminoase (linte, fasole), stridii și crustacee, carne de vită și de pui, lapte de vacă sau semințe de dovleac.
Evitați să consumați orice fel de alimente după 2 ore de la administrarea medicamentelor pentru tiroidă, pentru a nu împiedica absorbția lor în corp.
Cele mai bune diete pentru tiroidita autoimună
Există și anumite diete care s-au dovedit benefice pentru persoanele cu tiroidită Hashimoto:
– dieta Paleo
– dieta fără gluten
– dieta vegetariană♣ Dieta Paleo. Este bazată pe alimentația întâlnită la popoarele din epoca paleolitică. Accentul este pus pe carne slabă, pește, produse marine, fructe, legume, nuci și semințe.
Trebuie evitate alimentele care pot declanșa o reacție autoimună, precum cereale, cartofi, lactate și produsele rafinate sau procesate.
♣ Dieta fără gluten. Deși glutenul nu este asociat cu apariția tiroiditei autoimune, unele persoane pot constata că această proteină poate stârni un răspuns autoimun în corp, cauzând inflamații și distrugerea țesuturilor.
Glutenul se găsește în cereale (grâu, secară, orz), dar și în alte alimente din comerț, precum prăjituri, pizza, paste, pâine. Citiți eticheta.
Dacă doriți să încercați o dietă fără gluten pentru a vedea dacă apar îmbunătățiri ale simptomelor, folosiți făină și pâine fără gluten.
♣ Dieta vegetariană. Dietele fără carne pot ajuta la ameliorarea simptomelor de tiroidită autoimună prin efectul lor antiinflamator și benefic la nivel gastrointestinal. Dietele vegetariene conțin fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘1105, 7032, 4344, 4660′ button=’Cumpără aici’]
Sursă: Alex Snyder, Katherine Marengo, „Hashimoto Disease Diet”, articol publicat pe site-ul Healthline: https://www.healthline.com/health/hashimoto-diet