SEMINȚELE de IN – cine trebuie să le evite și cine trebuie să le consume

Semințele de in sunt fără îndoială un aliment cu numeroase beneficii. Trebuie să știm însă că inclusiv alimentele considerate de altfel sănătoase au contraindicații sau efecte secundare.

Experții susțin că anumite persoane, îndeosebi femeile cu risc sau istoric de cancer de tip hormonal, nu ar trebui să consume semințe de in.

Seminte de in – contraindicatii si recomandari

Semințele de in conțin hormoni naturali

Semințele de in sunt surse naturale de fitoestrogeni, compuși vegetali care mimează estrogenul din corp. Însă nu toți fitoestrogenii sunt la fel. Există 2 tipuri principale de fitoestrogeni: izoflavone și lignani. Lignanii fac parte din porțiunea de fibre a semințelor de in.

Datorită faptul că lignanii au o activitate asemănătoare estrogenului, oamenii de știință nu sunt siguri dacă sunt periculoși sau benefici în ceea ce privește cancerele de natură hormonală, precum cancerul de sân.

Fitoesterogenii pot afecta producția și/sau descompunerea estrogenului de către corp, precum și nivelurile de estrogen din fluxul sanguin. Unii cercetătorii au demonstrat însă contrariul, și anume că fitoestrogenii nu mimează deloc estrogenul din corpul uman. Ba chiar blochează estrogenul și pot ajuta astfel la prevenirea formării tumorilor.

Studiile epidemiologice au investigat efectul fitoestrogenilor asupra riscului de dezvoltare a cancerelor asociate cu estrogenul, precum cancerul mamar, ovarian și uterin. Rezultatele sunt însă neconcludente. Unele studii au arătat un risc scăzut, iar altele sugerează că riscurile pot fi mai mari decât beneficiile în cazul persoanelor cu cancere hormonale.

CINE AR TREBUI SĂ EVITE SEMINȚELE DE IN 

Unul din motivele principale pentru care se recomandă consumul semințelor de in este conținutul lor bogat în Omega-3. Acești acizi grași se pot însă lua din alte surse, precum pește sau ulei de pește.

Iată care sunt categoriile de persoane care trebuie să evite consumul de semințe de in, ulei de in și alte produse derivate:

• Femeile cu cancer mamar, ovarian sau uterin

Unele studii au arătat că fitoestrogenii cresc țesutul mamar la animale și la femeile sănătoase, de aceea nu sunt recomandate femeilor care au supraviețuit cancerului de sân. Evitați semințele de in mai ales dacă suferiți de cancer mamar receptiv la estrogen.

• Femeile cu mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2

Femeile cu aceste defecte la nivelul genelor au un risc de 80% de a dezvolta cancer la un moment în viața lor. Din acest motiv se recomandă, în cazul lor, excluderea consumului de alimente care conțin fitotestrogeni, inclusiv soia.

• Femeile cu endometrioză sau sindromul ovarelor polichistice

Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice sunt boli generate de asemenea de hormoni, de aceea fitoestrogenii nu sunt recomandate nici în cazul femeilor cu aceste diagnostice.

• Femeile care iau anticoncepționale sau hormoni de sinteză

Atât pilulele contraceptive, cât și terapia de substituție hormonală conțin estrogen, iar consumul de fitotestroegni ar putea perturba sau amplifica efectul acestuia.

• Femeile însărcinate și cele care alăptează

Nu consumați semințe de in zilnic sau în cantități mari pe perioada sarcinii sau alăptării. Studiile pe animale au arătat că fitoestrogenii din semințele de in sunt asociați cu anomalii de dezvoltare și cu un risc crescut de cancer la copii.

• Fetele adolescente și tinerele sub 30 de ani

În perioada de adolescență se pot consuma semințe de in în cantități moderate, de 1-2 ori pe săptămână și nu zilnic. Același sfat este valabil tuturor tinerelor până la 30 de ani.

• Bebelușii și copii micii

Fitoestrogenii nu sunt recomandați în perioada copilăriei. Părinții le pot da în schimb celor mici ulei de pește.

CINE AR TREBUI SĂ CONSUME SEMINȚE DE IN 

Semințele de in conțin acid alfa-linoleic (ALA), un tip de Omega-3 asociate cu multe beneficii, de care se pot bucura următoarele categorii de persoane:

• Bărbații cu boli de prostată, inclusiv cancer la prostată

Un studiu realizat de Universitatea din Texas a arătat că bărbații cu cancer la prostată care au consumat zilnic câte 3 linguri de semințe de in măcinate au prezentat o scădere a proliferării celulelor canceroase, comparativ cu non-consumatorii. Semințele de in încetinesc de asemenea creșterea celulelor de prostată benigne și canceroase.

• Femeile post-menopauzale și femeile cu deficit de estrogen

Femeile aflate în perioada de post-menopauză și care nu au un istoric familial de cancere hormonale pot consuma semințe de in pentru reducerea simptomelor de menopauză și prevenirea osteoporozei.

• Bărbații sau femeile cu diabet, colesterol mare sau obezitate

Semințele de in pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, scăderea colesterolului și îmbunătățirea efortului de pierdere în greutate.

Cum se consumă semințele de in

Semințele de in se macină prin râșnița electrică de cafea, iar pulberea obținută se consumă imediat. Nu se macină în cantități mari, deoarece pulberea se va râncezi repede. Adulții pot lua câte 1 lingură, de 2-3 ori pe zi.

Uleiul de semințe de in conține circa 7 g de acid alfa-linoleic per 15 ml. Adulții pot lua câte 1-2 linguri de ulei de in pe zi, sau 2 capsule cu ulei de semințe de in pe zi. Acest ulei nu se ține în frigider.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7334, 2937, 7712, 4880′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Jami Cooley, Should You Be Concerned About Flaxseed? University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/the-controversial-flax-seed-benefits-your-health-or-not-part-3-of-3/

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.