Regimul ALIMENTAR pentru persoanele cu HIPOTIROIDIE

Hipotiroidismul este una din cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide întâlnite la femei. Apare atunci când nivelurile celor 2 hormoni tiroidieni T3 (triodotironină) și T4 (tiroxină) sunt prea mici.

Schimbarea dietei nu este suficientă pentru restaurarea nivelurilor hormonilor tiroidieni, însă evitarea anumitor alimente și creșterea consumului altora poate ajuta la îmbunătățirea absorbției hormonilor de către corp.

Dieta hipotiroidism

Hipotiroidismul produce o gamă largă de simptome. Oboseala, depresia, ceața mentală, iritabilitatea, problemele de memorie, problemele digestive (constipație, tranzit lent), îngrășare sau dificultate în pierderea în greutate, pielea uscată, păr fragil care cade în cantități mari, intoleranța la frig, puls scăzut, gușă (tiroidă mărită), dureri musculare, menstruații dereglate  și dificultățile respiratorii sunt doar câteva din simptomele cu care se confruntă persoanele care primesc diagnosticul de hipotiroidism. 

Alimente care trebuie evitate

Multe alimente și suplimente conțin compuși care interferează cu funcția glandei tiroide.

1. Soia

Studiile sugerează că fitoestrogenii din boabele de soia și alimentele care conțin soia pot inhiba activitatea unei enzime care produce hormoni tiroidieni.

Un studiu a arătat că femeile care consumă produse de soia au un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta hipotiroidism.

2. Alimente bogate în iod

Unele forme de hipotiroidism sunt cauzate de o carență de iod în organism. În astfel de cazuri, consumul de sare iodată sau de alimente bogate în iod poate fi benefic. Însă un aport crescut de iod poate avea un efect opus și de suprimare a activității glandei tiroide.

De asemenea, suplimentele de calciu și fier pot schimba eficiența multor medicamente pentru tiroidă.

3. Alimente bogate în fibre

Deși dietele bogate în fibre sunt sănătoase, prea multe fibre pot interacționa cu absorbția medicamentelor pentru tiroidă.

Legumele crucifere care sunt bogate în fibre, precum broccoli, varza, spanacul și varza kale pot inhiba absorbția medicamentelor pentru tiroidă. Reducerea aportului acestor alimente fi astfel utilă.

Cafeina, tutunul și alcoolul pot influența eficiența medicamentelor pentru tiroidă.

Alimente recomandate

Alimentele care pot fi benefice persoanelor cu hipotiroidism sunt:

1. Fructele și legumele bogate în antioxidanți – afinele, tomatele, ardeii grași și alte alimente bogate în antioxidanți pot îmbunătăți sănătatea generală și a glandei tiroide.
2. Alimentele bogate în vitamine B, precum cerealele integrale.
3. Alimentele bogate în seleniu – acest mineral este necesar pentru enzimele care susțin buna funcționare a hormonilor tiroidieni; semințele de floarea soarelui și nucile braziliene sunt cele mai bune surse de seleniu.
4. Tiroizina – acest amioacid este folosit de glanda tiroidă pentru producerea hormonilor T3 și T4; suplimentele cu tiroizină pot fi utile, însă trebuie cerut sfatul medicului înainte de a începe un tratament în acest sens.
5. Omega3 – alimentele care conțin Omega-3 pot ajuta la reducerea inflamațiilor și la echilibrarea auto-imună. Cele mai bune surse de Omega-3 sunt produsele din pește: peștele de apă, sardinele, heringul, anșoa, macroul și somonul.
6. Vitaminele A, C și E – acționează ca antioxidanți, antiinflamatori și imuno-susținători. 

Surse:

1. Endocrineweb, „4 Lifestyle Tips for Hypothyroidism”: https://www.endocrineweb.com/conditions/hypothyroidism/4-lifestyle-tips-hypothyroidism?page=2
2. Indira IFV, „Hypothyroidism : Causes, Symptoms, Diet And Treatment”: https://indiraivf.com/hypothyroidism-and-fertility/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.