CISTITA interstițială – DIETA este prima linie de TRATAMENT (ce alimente să eviți)

Cistita este mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Principalul simptom al cistitei interstițiale este nevoia urgență de a urina și urinările dese. Mulți pacienți acuză disurie (urinare dificilă sau dureroasă).

În unele cazuri, durerea poate afecta și zona lombară, abdomenul inferior, uretra, vaginul sau vulva. Durerea este descrisă de obicei ca o senzație de arsură, mâncărime, împunsătură, zbârnâială sau presiune. Se poate întâmpla ca simptomele pot să apară cu o întârziere de circa 8 ani de la instalarea bolii.

Dieta cistita interstitiala

Cum se tratează cistita interstițială

Multe din femeile cu cistită interstițială cred că suferă de infecții urinare recidivante și solicită un tratament cu antibiotice. Însă nu în toate cazurile, crizele dureroase sunt provocate de patogeni.

Persoanele cu cistită interstițială trebuie să știe că prima linie de tratament este o dietă riguros concepută pentru eliminarea agenților care irită vezica urinară.

Există un singur medicament aprobat de FDA pentru tratarea acestui tip de infecție urinară, care se numește polisulfat de pentosan (Elmiron), dar el trebuie rezervat doar pacienților care nu obțin nici o îmbunătățire prin schimbarea dietei.

Acest medicament este scump și trebuie luat pe durate mari de timp (3-6 luni) pentru ca pacientul să fie sigur că și-a făcut efectul.

Dr. Julie A. Chacko, urolog din Santa Barbara, îi sfătuiește pe pacienți să ia în considerare dieta. Prin experiență, fiecare va ajunge să cunoască foarte bine alimentele tolerate și cele pe care trebuie să le evite.

Dieta este principala linie de tratament

Dieta pentru cistita interstițială durează inițial 2 săptămâni, în care se vor evita toate alimentele cu cea mai mare probabilitate să declanșeze simptome.

Deși fiecare pacient reacționează diferit la alimentele contraindicate, cele mai supărătoare alimente sunt cele acide și picante:

– cafeaua și ceaiul
– sucurile, mai ales cele din citrice
– băuturile carbogazoase, inclusiv apa minerală
– sucul de merișoare
– alcoolul
– produsele care conțin îndulcitori artificiali
– roșiile și alte produse din roșii, precum ketchup
– iaurtul
– ciocolata
– cafeaua și ceaiul
– oțetul
– ardeii iuți și alte condimente
– mâncărurile picante

Aceste alimente pot fi reintroduse mai târziu în dietă, câte unul pe rând, timp în care se monotorizează simptomele, care apar de regulă în decursul a câteva ore sau zile de la consumul lor.

De pildă, întoarcerea la consumul de cafea trebuie să se facă doar dacă este foarte important pentru pacient. Se recomandă o cafea cu un nivel scăzut de aciditate. Dacă și acest tip declanșează simptome, se poate merge pe cafea decofeinizată. Adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu în apă este o metodă eficientă de alcalinizare a urinei.

Pentru a obține un control cât mai bun asupra cistitei interstițiale, dieta trebuie să dureze 12-18 luni. În timp, mulți pacienți descoperă că pot consuma unele alimente care provoacă simptome în cantități moderate.

Surse bibliografice:

1. Bruce Jancin, „For interstitial cystitis, restrictive diet pays off”, Mdedge.com: https://www.mdedge.com/obgyn/article/146686/womens-health/interstitial-cystitis-restrictive-diet-pays
2. Interstitial Cystitis Association, „Foods to avoid”: https://www.ichelp.org/living-with-ic/interstitial-cystitis-and-diet/foods-to-avoid/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.