Dietă pentru protejarea și întărirea INIMII – alimente cu efecte cardiotonice

Prevenirea bolilor de inimă însemna adoptarea unui stil de viață sănătos, de la vârstă cât mai tânără. Alegerile pe care le faceți acum la capitolul alimentație pot avea efecte benefice sau negative în timp, care se vor reflecta asupra sănătății cardiovasculare.

Studiile au arătat că alimentele pe care le consumăm pot crește sau reduce riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. Sfaturile generale vizează consumul de alimente sărace în grăsimi saturate, grăsimi trans și sodiu (sare).

Dieta pentru inima

Dietă pentru întărirea și protejarea inimii

O dietă cu efecte cardiotonice trebuie să fie axată pe un aport cât mai mare de fructe, legume, verdețuri, cereale integrale bogate în fibre, pește (pește gras, cel puțin de 2 ori pe săptămână), nuci, semințe, leguminoase și mese fără carne.

Încercați câteva mese fără carne. Evitați lactatele foarte gras și carnea cu piele sau grăsime. Limitați consumul de carne roșie și băuturi carbogazoase.

1. Alimente bogate în vitamina K

Vitamina K este cunoscută îndeosebi pentru rolul ei important în coagularea normală a sângelui și menținerea sănătății oaselor.

Oasele au nevoie de calciu pentru a-și păstra rezistența, însă o cantitate prea mare poate duce la calcifierea arterelor. Aici intervine vitamina K, care ajută la asimilarea calciului în oase și prevenirea formării de depozite în vasele de sânge.

Spanacul, broccoli, asparagus, păstăile sunt surse bune de vitamina K. Ea poate fi sintetizată prin anumite bacterii bune (probiotice) din intestinul subțire, care se găsesc și în unele alimente, precum iaurt, kefir au varză murată.

Atenție, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui nu trebuie să ia suplimente cu vitamina K (fără sfatul medicului).

2. Alimente bogate în Coenzima Q10

Unele studii sugerează că un aport regulat de Q10 poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară pe termen lung, mai ales la persoanele cu un risc crescut de insuficiență cardiacă.

Coenzima Q10 este o substanță asemănătoare vitaminelor, prezentă în toate celulele umane. Capacitatea corpului de a o produce scade odată cu vârsta.

Coenzima Q10 transportă energia stocată către alte zone din corp, inclusiv către mușchii inimii, unde ea poate fi folosită. Totodată, această substanță inhibă formarea cheagurilor de sânge și stimulează acțiunea antioxidantă a vitaminelor C și E.

Cele mai bune surse de Q10 sunt: spanacul, ficatul, sardinele proaspete, macroul, broccoli, arahidele, grâul integrale și germenii de grâu.

3. Alimente cu indice glicemic scăzut

Carbohidrații cu un indice glicemic mare sunt rapid descompuși de către corp și de aceea ei pot favoriza creșterea bruscă a glucozei din sânge. În consecință, pancreasul eliberează rapid cantități mari de insulină.

Corpul are nevoie de acest hormon pentru a produce glucoza pentru energie, însă în cantități mari, insulina poate afecta inima la persoanele supraponderale.

Majoritatea legumelor fără amidon și fructele au un indice glicemic scăzut, în timp ce carbohidrații rafinați au un indice glicemic crescut.

• Alimente bogate în fibre

Fibrele alimentare sunt substanțe pe care enzimele din corpul nostru nu le pot digera. Prin urmare, ele sunt absorbite în fluxul sanguin și pot fi folosite pentru energie.

Fibrele solubile formează un gel când sunt amestecate cu apă, în timp ce fibrele insolubile, care nu se dizolvă în apă, trec prin tractul intestinal.

Fibrele solubile protejează împotriva atacului de cord și a bolilor cardiovasculare, datorită capacității lor de a reduce colesterolul din sânge. Fibrele se leagă de colesterolul LDL din intestinul subțire și îl elimină din corp odată cu ele.

Cele mai bune surse de fibre solubile sunt ovăzul, semințele de in, mazărea, fasolea, merele, morcovii, orzul, fructele de pădure și psyllium.

• Alimente bogate în vitamina D

Vitamina D nu are numai efecte benefice asupra oaselor ci și acțiune cardiotonică. Studiile au arătat că ar putea exista o legătură între nivelurile scăzute de vitamina C și riscul de boli cardiovasculare.

Deficitul de vitamina D a fost corelat îndeosebi cu creșterea tensiunii arteriale, inflamații și diabet. Mai mult decât atât, cercetătorii au observat că persoanele cu ateroscleroză și atac de cord au niveluri mici de vitamina D.

Vitamina D se găsește în gălbenuș de ou, ficat, pește și lactate fortificate cu vitamine. Însă cea mai bună sursă de vitamina D este soarele.

• Alimente care conțin potasiu

Alimentele bogate în potasiu, precum bananele pot ajuta la combaterea efectelor negative produse de excesul de sodiu din corp. Alte alimente indicate în acest scop sunt rădăcinoasele, care ajută și la reglarea tensiunii arteriale.

• Alimente bogate în crom

Cromul este un component al factorului de toleranță la glucoză, care ajută la menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge prin producția de insulină. Este așadar important pentru combaterea rezistenței la insulină și implicit a nivelurilor mari de trigliceride din sânge, care au un rol major în numeroase probleme cardiace, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.

• Consumați mai puține calorii seara

Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare este important să reduceți consumul de calorii, mai ales în cursul serii. Obezitatea și excesul de kilograme au fost asociate cu atac de cord, insuficiență cardiacă congestivă, infarct, angină și dureri în piept.

Hipertensiunea arterială este de două ori mai frecventă la adulții obezi decât la cei cu o greutate normală.

Pentru a slăbi 450 de grame, trebuie să creați un deficit de 3,500 de calorii pe săptămână, fie prin scăderea aportului de alimente bogate în calorii, fie prin creșterea activității fizice.

Caloriile nu trebuie scăzute drastic din dietă, deoarece acest lucru poate produce tulburări ale ritmului cardiac, pierderea masei musculare și scăderea producției hormonului tiroidian. În consecință, rata metabolică scade și corpul va arde mai puține calorii pe parcursul zilei.

Un alt sfat important pentru îmbunătățirea sănătății inimii este să consumați cât mai multe alimente bogate în acizi grași esențiali Omega-3. Aceste grăsimi împiedică formarea cheagurilor de sânge și reduc inflamația din pereții arteriali.

Consumați semințe de in, nuci, soia și pește de apă rece, precum somon sau cod.

Evitați grăsimile trans și grăsimile saturate, care cresc nivelul de colesterol și riscul de boli coronariene.

• Nu uitați de mișcarea fizică

Fiți cât mai activi din punct de vedere fizic. Se recomandă săptămânal cel puțin 2 ½ ore de activitate fizică moderat-intensă de tip aerobic, precum mersul pe jos vioi sau la pas rapid, sau 75 de minute de activitate fizică intensă-viguroasă, sau o combinație dintre cele două.

Cumpără de aici:

Surse bibliografice:

1. Heart.org.en, „How to Help Prevent Heart Disease At Any Age”: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/how-to-help-prevent-heart-disease-at-any-age
2. Heal with Food, „Cardiotonic Diet & the Best Vitamins for Cardiovascular Health”: https://www.healwithfood.org/cardiovascular/diet.php#ixzz5plOwrR00

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.