4 ALIMENTE care ușurează simptomele de HIPERTIROIDISM

A trăi cu o afecțiune tiroidiană înseamnă a te confrunta cu o sumedenie de simptome, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.

Dacă diagnosticul este de hipertiroidism, simptomele pot varia de la nervozitate și anxietate până la stări de oboseală excesivă și palpitații.

4 alimente pentru hipertiroidie

Ce este hipertiroidismul

Termenul de „hipertiroidism” se referă la o glandă tiroidă care produce prea mult hormon tiroxină. Această afecțiune poate accelera metabolismul corpului, provocând o scădere nedorită a greutății corporale, precum și un ritm cardiac rapid sau neregulat.

Hipertiroidismul poate deveni o boală severă dacă nu este diagnosticată și tratată în mod corespunzător. Medicii pot prescrie medicamente anti-tiroidă și iod radioactiv pentru încetinirea producției de hormoni tiroidieni.

De cele mai multe ori, persoanele cu acest diagnostic răspund bine la tratament. Însă în cazuri mai grave, tratamentul poate însemna operație de înlătura a glandei tiroide.

Ce simptome provoacă hipertiroidismul

Tulburările tiroidiene produc simptome care seamănă foarte mult cu simptomele altor boli, din acest motiv pot fi greu de diagnosticat. Simptomele de hipertiroidism sunt extrem de variate:

– scădere în greutate (chiar dacă apetitul este la fel sau crește)
– bătăi rapide ale inimii (tahicardie) peste 100 de bătăi pe minut
– bătăi neregulate ale inimii (aritmie)
– inima bate puternic (palpitații)
– apetit crescut
– nervozitate, iritabilitate, anxietate
– tremur fin la nivelul mâinilor și degetelor
– transpirații excesive
– schimbări menstruale
– sensibilitate crescută la căldură
– schimbări ale tranzitului (mai multe scaune)
– mărirea glandei tiroide (gușă) care se vede ca o umflătură la baza gâtului
– oboseală, slăbiciune musculară
– dificultatea de a dormi
– subțierea pielii
– păr subțire, fragil, care se rupe ușor

Persoanele mai în vârstă cu hipertiroidism pot să nu aibă deloc simptome, sau simptome mai subtile, precum un ritm cardiac rapid și tendința de a obosi în desfășurarea activităților zilnice.

Ce să mănânci dacă ai hipertiroidism?

Probabil că multe persoane cu hipertiroidism se întreabă dacă dieta influențează în vreun fel evoluția bolii.

O alimentație sănătoasă nu va vindeca sau preveni hipertiroidismul, însă ea poate ameliora simptomele. Cei de la Endocrine.web au alcătuit un top al alimentelor care pot ajuta la reducerea sau controlul simptomelor.

1. Fructe de pădure

Fructele de pădure se numără printre cele mai sănătoase fructe din lume, datorită conținutului foarte bogat în antioxidanți. Persoanele cu hipertiroidism pot consuma afine, căpșuni, coacăze, dude și zmeură. Antioxidanții susțin forța sistemului imunitar. Se recomandă o porție de fructe de pădure pe zi.

2. Alimente bogate în vitamina D și Omega-3

Somonul este o sursă excelentă de vitamina D – un nutrient esențial care se asociază cu calciul pentru a împiedica pierderea osoasă. În acest tip de pește găsim de asemenea doze mari de Omega3, acizi grași esențiali, pe care corpul nu îi poate produce singur și de care are nevoie.

Dacă nu vă place peștele, includeți alte alimente bogate în vitamina D în dietă, precum ouăle și ciupercile. Omega3 pot fi luați de asemenea din nuci, ulei de măsline și semințe de in. Consumați alimente bogate în acești nutrienți zilnic.

3. Alimente bogate în proteine

Carnea de curcan este o sursă bună de proteine, un nutrient necesar pentru energie, construirea și menținerea masei musculare. Întrucât pierderea în greutate este des întâlnită la persoanele cu hipertiroidism, un aport adecvat de proteine poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Dacă faceți parte din categoria celor care nu consumă carne, optați pentru alte surse de proteine, precum leguminoase și nuci.

4. Mai multe lactate

Introducerea unei cantități mai mari de lactate în dietă poate ajuta la întărirea și conservarea oaselor – care pot fi afectate dacă hipertiroidia nu este tratată corespunzător. Osteoporoza este un risc asociat cu această afecțiune tiroidiană. În scop preventiv, se recomandă 3 porții de calciu pe zi, pe care îl puteți lua din iaurt și alte lactate, precum brânzeturi.

Cât privește recomandarea de a consuma legume crucifere (broccoli, conopidă, varză, muștar), unii endocrinologi le consideră alimente „goitrogene”, sau „gușogene”. Acest termen se referă la faptul că aceste legume pot favoriza creșterea volumului tiroidei (gușă).

Alte surse susțin că dacă aceste legume crucifere sunt gătite (și nu consumate crude), nu mai au efecte goitrogene. Întrebați medicul endocrinolog sau nutriționistul înainte de a include aceste alimente în dietă.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10921,  7032, 4344′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Mayo Clinic, „Hyperthyroidism (overactive thyroid”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659
2. Endocrine Web, „5 Foods that May Help Ease Hyperthyroidism Symptoms”: https://www.endocrineweb.com/conditions/hyperthyroidism/5-foods-may-help-ease-hyperthyroidism-symptoms
3. Dr. Iulia Enăchescu, „Seleniul, esenţial în dieta persoanelor cu hipotiroidie”, Redacția Sibiu: https://sibiu100.ro/sanatate/76948-dr-iulia-enachescu-seleniul-esential-dieta-persoanelor-cu-hipotiroidie/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.