RONDELELE de OREZ, un prieten „fals” al dietelor de slăbit – conțin ARSENIC și pot cauza CANCER

Rondelele de orez expandat se bucură de o mare popularitate în rândul adulților și copiilor deopotrivă. Sunt consumate în mod special ca alternativă la pâine de către cei care sunt la dietă, sau ca gustare.

La prima vedere, par produsul ideal pentru slăbit: sunt crocante, sărace în calorii, practice și ieftine. O analiză mai profundă poate arăta însă că rondelele de orez expandat nu sunt deloc o alegere sănătoasă, mai ales pentru cei mici.

Rondelele de orez pot cauza cancer: mobile-cuisine.com

Orezul este contaminat cu arsenic

Consumers Reports a analizat informațiile nutriționale a peste 600 de produse pe bază de orez aprobate de FDA. Au descoperit că nivelurile de arsenic neorganic sunt îngrijorător de mari în rondelele de orez, pastele de orez și cerealele din orez.

Cât privește orezul în sine, testele de laborator din anul 2012 au arătat că orezul alb are de asemenea o concentrație ridicată de arsenic, iar orezul brun concentrații și mai mari.

Arsenicul din alimentele pe care le ingerăm reprezintă o problemă de sănătate publică, spune dr. Crupain și recomandă un consum cât mai mic din acesta.

Rondelele de orez cresc riscul de tumori

Din toate produsele investigate, rondelele de orez au avut cea mai mare cantitate de arsenic. Specialiștii avertizează că acest compus are potențial cancerigen și poate favoriza apariția de tumori la nivelul mai multor organe: plămâni, ficat, rinichi, vezică, piele.

Expunerea pe termen lung la arsenic a fost asociată și cu dezvoltarea unor afecțiuni cardiace, nervoase, hepatice, diabet.

Evitați să dați copiilor produse din orez

Cei mai afectați pot fi copiii. Dr. Michael Crupain spune că copiii ar trebui să mănânce rar aceste produse, adică nu mai mult de 2 ori pe lună!

Consumers Reports recomandă de asemenea limitarea consumului de băuturi din orez, cereale din orez și rondele de orez copiilor mai mici de 5 ani.

Orezul nu vă ajută să slăbiți, din contră!

Nutriționistul Adina Rusu numește rondelele de orez expandat un „prieten fals” al celor care vor să slăbească. În ciuda aparențelor, aceste produse au un indice glicemic foarte mare, de 85. Acest lucru înseamnă că nu sunt o opțiune bună nici pentru supraponderali, nici pentru diabetici.

Deși nu sunt dulci la gust, rondelele de orez au un conținut ascuns de zahăr. Zahărul rafinat are un IG de 70, iar aceste rondele un IG de 85. Faceți un calcul.

Consumul de alimente cu indice glicemic crescut duce la suprasolicitarea pancreasului, obezitate și îmbătrânirea organismului.

Nu vă amăgiți că puteți slăbi consumând rondele de orez în loc de pâine. 100 de grame de rondelele de orez conțin 380 kilocalorii, mai mult decât pâinea obișnuită!

Alternative sănătoase la orez

Vestea bună este că cercetătorii au identificat alte tipuri de orez și cereale cu un conținut mai mic de arsenic pe care le putem alege în locul orezului obișnuit, precum:

orez Basmati (produs în India, Pakistan și SUA)
bulgur
orz
amarant
hrișcă
quinoa
mei

Acestea conțin cu 50% mai puțin arsenic decât orezul alb și brun.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘7402, 7546, 4966, 4934′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. ABC Action News, Consumer Reports issues new guidelines for how much rice you should eat due to inorganic arsenic: https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=i9uGuMHPQ_E
2. Adina Rusu, Rondelele de orez expandat, un aliment de evitat: http://adinarusu.ro/rondelele-de-orez-expandat-un-aliment-de-evitat/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.