Întrebarea nu este „eu ce mănânc?”, ci „eu de ce mănânc?” Pentru că în nici 30% din cazuri nu mâncăm de foame – dr. Mihaela Bilic
Mâncam din foarte multe motive, numai de foame nu. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că în nici 30% din cazuri nu ne este foame cu adevărat.
În mare parte a zilei, mâncăm din cauze emoționale, hormonale, pe fond nervos, din cauza stresului, alimentele fiind „administrate” întocmai ca niște pastile, fie pentru a ne simți mai bine, fie pentru a acoperi o problemă emoțională, fie pentru a suplini o lipsă sau o pierdere.
Prin mâncare, dar mai ales prin dulciuri, se încearcă o anesteziere a stării negative sau nefericite în care ne aflăm.
Făuritorii de diete pun uneori problema greșit. Întrebarea nu este „eu ce mănânc?”, ci „eu de ce mănânc?” Pentru că, spune dr. Mihaela Bilic, în foarte multe cazuri mâncăm fără să ne fie foame.
Medicii francezi au descoperit că alimentația trebuie să fie mai mult decât o dietă anume. Au ajuns la concluzia că putem mânca orice, atâta timp cât mâncăm de foame și nu exagerăm.
Trebuie să ne întrebăm pe noi înșine de ce mâncăm. Să aflăm care sunt motivele pentru care avem o relație atât de nesănătoasă cu mâncarea.
„Întrebați-vă în momentul în care duceți mâna cu mâncare la gură: „Eu acum ce fac și de ce mănânc?”
Este posibil să descoperim că nu avem un răspuns justificator la această întrebare.
Citește și Nu mai mâncați cu CREIERUL! Învățați să vă ascultați STOMACUL
Atunci când cineva ajunge să mănânce doar pentru că îi este foame, începe să își recunoască emoțiile și să conștientizeze că nu este bine să le acopere sau să le compenseze cu mâncare.
„Dintr-o dată voi trăi într-un firesc, adică atunci când ți-e foame mănânci, și atunci când ai altfel de trăiri, le trăiești prin mijloace nealimentare”.
Din rugăciunile de dimineață reiese cu limpezime că mâncatul excesiv este o patimă, un viciu de care trebuie să scăpăm.
Acolo spunem: „Doamne, luminează inima mea pe care a întunecat-o pofta cea rea”, iar când ne adresăm îngerului păzitor, îi cerem să ne ierte pentru că îl mâniem în toată ziua prin patimile noastre, inclusiv prin „desfrânare, scumpătate, mâncarea cea fără de saț, beția și voirea spre toată pofta cea trupească”.
Așadar, vedem că între patimile trupului și sufletului se numără și îmbuibarea, sau mâncatul cu nesaț, care sunt considerate desfrânare, adică lipsa de înfrânare.
Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă în acest sens: „Grija de trup să nu o faceți spre pofte” (Romani 13, 14). Și spune mai departe că „a mânca și a bea mult este obiceiul păgânilor, iar creștinii adevărați se cuvine să mănânce și să bea cu bună socoteală, mulțumind lui Dumnezeu, și să nu facă din pântecele lor un dumnezeu, slujind lui și săturându-l peste măsură, precum fac păgânii”.
Sfântul Teodor Studiul ne sfătuiește „să ne păzim cât putem de multa mâncare și băutură, căci știm bine că mâncarea multă, îndestularea cu vin și somnul sunt mama a tot felul de păcate”.
Să nu ne luăm după cei care au transformat obiceiul de a mânca normal într-o patimă. Trebuie să recăpătăm controlul deplin asupra gândurilor, dorințelor și pornirilor noastre vicioase și să fim mai responsabili în legătură cu modul nostru de a ne hrăni.
Să începem de la un lucru simplu, de bază: să mâncăm doar când ne este foame.
Citește și Idei de MESE (mic-dejun, prânz și cină) recomandate de dr. Mihaela Bilic celor care vor să SLĂBEASCĂ
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4569, 4567, 11086, 4536′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Doxologia, Sfântul Teodor Studitul, Cuvântări duhovnicești, Editura Episcopia Alba-Iulia, Alba-Iulia, 1994, p. 92): https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/grija-trupului-sa-n-o-faceti-spre-pofte
2. MediaFax, Marius Tucă Show (Partea a III-a)|Dr. Mihaela Bilic: https://www.mediafax.ro/social/marius-tuca-show-partea-a-iii-a-dr-mihaela-bilic-alimentatia-copiilor-trebuie-sa-fie-grasa-mierea-si-zaharul-sunt-la-fel-de-paguboase-cu-doua-ciorbe-pe-zi-slabesti-20-30-de-kg-in-trei-luni-18124781
D foame. Ff rar d plăcere.