10 ALIMENTE pe care să le folosești în controlul STRESULUI și ANXIETĂȚII

Anxietatea și stresul sunt cele mai „în vogă” tulburări în rândul tinerilor și adulților din țările dezvoltate. Statisticile arată că femeile sunt de 2 ori mai predispuse la ele.

Suprasolicitarea la locul de muncă, termenele-limită, alimentația nesănătoasă, odihna insuficientă, oboseala cronică, neajunsurile financiare și stilul de viață alert sunt caracteristicile societății actuale.

Alimente care reduc stresul si anxietatea

 

Toți acești factori contribuie la apariția stărilor de stres și anxietate. Toți sunt controlabili, dar mai ales dieta. Tot mai multe studii arată că drumul spre sănătatea mentală trece prin stomac.

Aceasta deoarece intestinele funcționează ca un agent de pază pentru restul sistemului nostru imunitar și neurologic. Îngrijirea tractului gastrointestinal prin dietă trebuie să fie așadar primul pas spre îmbunătățirea dispoziției și a stării noastre psihice.

10 alimente care reduc stresul și anxietatea

Accentul trebuie pus, ca în orice alt regim sănătos, pe legume, fructe, cereale integrale și lactate neîndulcite. Aceste alimente au efecte importante la nivel biochimic.

1. Alimentele fermentate

Varza murată, kombucha, iaurtul natural și alte alimente fermentate natural conțin probiotice – bacterii bune care ne apără împotriva patogenilor și a microbilor.

Creșterea aportului de probiotice din alimentație susține nu doar sănătatea intestinală, ci și sistemul imunitar și funcțiile creierului.

Citește și CEAI calmant pentru NERVOZITATE, DEPRESIE, INSOMNIE și STRES

2. Cireșele

Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți, precum quercetină – care promovează o stare de calm. Cireșele consumate ca gustare pot reduce stresul, iar la sfârșitul zilei pot induce un somn la odihnitor, datorită conținutului de maltonină. Nivelul acestui hormon – secretat în timpul nopții de către glanda pineală în centrul creierului pentru reglarea ciclurilor de somn și veghe – este de 2 ori mai mare în vișine decât în cireșe.

Studiile au arătat că 5 sau mai multe porții de fructe și legume pe zi îmbunătățesc dispoziția.

3. Kiwi

Acest fruct zemos și savuros este o sursă bună de vitamina C, vitamina E și acid folic, o asociere eficientă pentru combaterea stresului oxidativ și a inflamațiilor. Acești nutrienți favorizează de asemenea producția de serotonină – un neurotransmițător asociate cu starea de bine.

4. Produsele marine

Studiile recente sugerează că 220-340 g de produse marine pe săptămână stimulează funcțiile cognitive și îmbunătățesc starea de spirit, datorită conținutului bogat în acizi grași esențiali Omega-3. Somonul, macroul, sardinele și crusaceele sunt cele mai bune surse de Omega-3. Dacă nu tolerați gustul de pește, puteți consuma nuci și semințe.

Citește și ANXIETATEA – alimente pe care trebuie să le consumi sau să le eviți

5. Avocado

Acest fruct este atât de hrănitor încât poate îmbunătăți numeroase aspecte ale sănătății. Datorită conținutului de magneziu și vitamina B6, avocado promovează producția de serotonină din creier. Îl putem consuma sub formă de guacamole, budinci, în salate, omlete, smoothie-uri și alte preparate. Grăsimile nesaturate pe care le conține sunt de asemenea benefice pentru creier și inimă.

6. Fasolea

Fasolea, năutul, lintea și alte leguminoase sunt surse bune de vitamina B6, magneziu, antioxidanți și proteine. Fiind atât de hrănitoare și sățioase, pot înlocui fără probleme carnea la diferite mese ale zilei.

7. Iaurtul

Iaurtul natural oferă minerale esențiale care pot ajuta la gestionarea simptomelor de stres și la stabilizarea dispoziției. Totodată, furnizează probiotice, cu o acțiune benefică asupra digestiei, imunității și creierului. Evitați sortimentele de iaurt îndulcite, cu fructe sau cu arome. Cele mai bune sunt sortimentele care conțin cel puțin 5 tulpini de bacterii vii și active.

8. Cerealele integrale

Cerealele integrale conțin prebiotice, care stimulează producția de probiotice și susțin creșterea și supraviețuirea lor. Ovăzul integral, orzul integral și tărâțele, precum și multe legume, fructe și leguminoase conțin substanțe prebiotice.

Consumul acestor alimente ajută receptorii de serotonină din tractul gastrointestinal să funcționeze optim.

Cumpără de aici suplimente pentru anxietate:
[wcepe_products ids=’7924, 3478, 2943′ button=’Cumpără aici’]

9. Laptele

Poate că nu v-ați așteptat să vedeți laptele pe lista alimentelor ce pot combate stresul și anxietatea. Unele studii susțin că laptele integral, bogat în calciu, potasiu și magneziu are efecte calmante. Magneziul în mod deosebit a demonstrat un rol important în controlul anxietății.

10. Semințele de dovleac

Este ușor să ghicim de ce acestea sunt asociate cu o stare de spirit mai bună: conținutul de minerale. 30 de grame de semințe de dovleac oferă circa 20% in doza zilnică de magneziu, plus potasiu. Le putem consuma ca atare sau presăra în salate. Nucile, fisticul, arahidele și caju sunt gustări la fel de bune în acest scop.

Citește și 6 PLANTE care ajută corpul să se adapteze la STRESUL fizic și psihic

Sursă: Jaclyn London, „10 Foods That Help With Anxiety and Stress, According to a Nutritionist”, Good Housekeeping Institute.com: https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/g27325570/foods-for-anxiety/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.