Cum putem reduce aportul de ZAHĂR la COPII

Zahărul are o reputație amară în ceea ce privește efectele sale asupra sănătății. Nu este vorba despre zaharurile naturale regăsite în alimente, ci despre zahărul rafinat și zahărul adăugat, pe care îl găsim în majoritatea produselor alimentare din comerț.

Fructele, legumele, cerealele și lactatele integrale nu conțin doar zahăr natural, ci și alți nutrienți benefici pentru sănătate: fibre, vitamine, minerale, antioxidanți.

Cum reducem aportul de ZAHĂR la COPII

Corpul digeră aceste alimente încet, astfel încât zahărul din ele oferă o sursă stabilă de energie pentru celule. Dietele bogate în fructe, legume și cereale integrale s-au dovedit eficiente în prevenirea multor boli cronice.

Zahărul rafinat și îmbolnăvirea organismului

Legătura dintre zahărul rafinat și dezvoltarea bolilor a fost studiată încă din anii ’70. Cercetările au asociat consumul excesiv de zahăr alb cu un risc mai mare de afecțiuni cardiometabolice (boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat de tip 2) și inflamații.

Fructoza, zaharoza și siropul de porumb bogat în fructoză contribuie la creșterea proceselor inflamatorii din corp. Iar inflamația cronică este considerată un factor-cheie în patogeneza (apariția) bolilor cronice, inclusiv cancer. Pe lângă cele menționate mai sus, se adaugă demența și depresia.

Ce impact are zahărul adăugat asupra sănătății

Un studiu publicat în anul 2014 în jurnalul „AMA Internal Medicine” a arătat că dietele bogate în zahăr sunt asociate cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă.

Pe durata celor 15 ani de studiu, persoanele cu un aport de 17-21% de calorii din zahăr adăugat aveau un risc cu 38% mai mare de a muri din cauza unei boli cardiovasculare, comparativ cu persoanele cu un aport mai mic (8%).

Cantitățile mari de zahăr supraîncarcă ficatul. Acest organ metabolizează zahărul la fel ca alcoolul, transformând carbohidrații în grăsime. În timp, acumularea de grăsime din ficat se poate transforma în boala ficatului gras – un factor de risc pentru diabet și boli cardiace.

Un consum ridicat de zahăr adăugat crește tensiunea arterială și inflamațiile cronice. Băuturile răcoritoare, care au un conținut foarte mare de zahăr, contribuie la creșterea în greutate. Ele păcălesc corpul să oprească sistemul de control al apetitului, pe motivul că caloriile lichide nu sunt atât de satisfăcătoare precum cele din alimentele solide.

Hipertensiunea arterială, inflamația, excesul ponderal, diabetul și boala ficatului gras sunt afecțiuni care contribuie la un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Problema zahărului adăugat în produsele comerciale

Copiii sunt expuși la un consum ridicat de zahăr din cauza dietei moderne, bazate pe alimente comerciale procesate și aditivate. Dacă nu sunt învățați de mici cu gustul natural al fructelor, îl vor respinge după ce dau de ciocolată sau alte dulciuri din comerț.

Părinții trebuie să le asigure copiilor o alimentație cât mai sănătoasă. Iar acest lucru presupune axarea dietei pe alimente naturale, bogate în compuși hrănitori și protectori.

Nu doar biscuiții, napolitanele, bomboanele, ciocolata și alte dulciuri din magazine conțin zahăr, ci și alte alimente la care nu te-ai fi așteptat, precum pâinea și alte produse de panificație, mezeluri și alte produse din carne tratată (procesată), ketchup, muștar și alte dressing-uri, pateuri, conserve etc.

Așadar, atenție maximă la zahărul adăugat, folosit de producători pentru a da un gust mai bun alimentelor și pentru a le prelungi durata de viață.

În dieta de tip occidental (practicată și la noi), pe primul loc în alimentele cu adaos de zahăr se află băuturile răcoritoare – inclusiv sucurile de fructe, iaurturile de fructe sau cu arome, cerealele ambalate, fursecurile, biscuiții, prăjiturile, bomboanele.

Cum putem reduce aportul de zahăr la copii

Restricția severă sau eliminarea completă a dulciurilor din dieta unui copil nu este o metodă de succes. Părinții pot controla aportul de zahăr al copiilor lor oferindu-le alternative sănătoase, cât mai naturale.

1. Iaurt simplu, fără arome sau fructe

Iaurturile mici colorate, atât în interior, cât și pe ambalaj atrag atenția copiilor. Sunt foarte dulci și savuroase, deoarece au zahăr adăugat.

Optați pentru sortimentele de iaurt simplu, fără arome, îndulcitori sau ingrediente adiționale, precum bucăți de fructe sau cereale. Acestea au la rândul lor un adaos nedorit de zahăr.

Articole recomandate:

IAURT înghețat cu fructe – o alternativă naturală la înghețata din comerț
Cum să faci IAURT GRECESC în casă (rețetă)

2. Ketchup și sosuri neîndulcite

Ketchup-ul este atât de bun la gust deoarece conține mult zahăr. Citiți lista ingredientelor când cumpărați un astfel de produs, alegând sortimentul cu cel mai mic conținut de zahăr. Acesta se poate ascunde sub diverse denumiri: suc de trestie evaporat, sirop de porumb sau de orez brun, suc concentrat și altele asemenea.

Evitați produsele etichetate „sărace în zahăr”, „fără zahăr” sau „dietetice”, deoarece pot conține îndulcitori artificiali, care sunt la fel de periculoși ca zahărul alb.

Cel mai bun sfat este să preparați sosurile, ketchup-ul și dressing-urile roșii în casă, din legume și ingrediente naturale, fără să puneți zahăr sau alți aditivi.

Articol recomandat: KETCHUP de casă dulce, fără zahăr și fără fierbere

3. Dați copiilor să bea apă

Copiii nu au nevoie să bea altceva decât apă simplă. Ocazional, pot consuma ceaiuri blânde din plante, sau câte un suc la un eveniment special. Sucurile trebuie privite ca un răsfăț. Ele trebuie să fie o excepție, și nu un obicei zilnic sau săptămânal.

Laptele este de asemenea permis copiilor, cu moderație. Consumat în cantități prea mari, laptele scade apetitul pentru alte alimente hrănitoare, mai ales dacă este servit înainte de ora mesei.

4. Cereale cu un conținut redus se zahăr

Nu cumpărați cereale care conțin mai mult de 6 g de zahăr per porție sau alte ingrediente nespecifice. În magazine se găsesc și sortimente de cereale fără adaos de zahăr.

Cel mai bine este să procurați cerealele de la magazinele naturiste, fără aditivi sau bucăți de fructe confiate sau uscate (vezi aici rețete cu cereale).

5. Limitați gustările ambalate

Din această categorie fac parte snacks-urile, sticks-urile, jeleurile, batoanele de cereale, biscuiții, pop-cornul cu arome. Evitați să dați copiilor astfel de gustări, sau oferiți-le ocazional.

Multe din aceste produse se pot face în casă, din ingrediente sănătoase. Însă cele mai bune gustări pentru copii sunt fructele întregi, legumele crude, nucile, brânzeturile și leguminoasele.

Alternative sănătoase:

Jeleuri “medicinale” din PORTOCALE, LĂMÂIE și GHIMBIR
GRISINE făcute în casă (sticksuri) din făină integrală și ulei de măsline
BISCUIȚI uscați din 2 ingrediente: BANANE și SEMINȚE de CHIA
Batoane de cereale făcute în casă
„Popcorn” din CONOPIDĂ și TURMERIC – gustare antiinflamatoare și anticancerigenă

6. Oferiți copiilor mai multe grăsimi sănătoase

Produsele din magazine conțin nu doar zahăr și îndulcitori, ci și cantități mari de sare și grăsimi saturate sau grăsimi trans. Evitați lactatele degresate și margarina.

Oferiți-le în schimb avocado, brânzeturi, cocos, nuci. Aceste alimente conțin nutrienți benefici și asigură sațietate pe perioade mai mari de timp, reducând pofta de dulce (vezi rețete cu avocado).

Articole recomandate: Bomboane făcute în casă din ingrediente naturale

Cumpără de aici dulciuri naturale pentru copii: 
[wcepe_products ids= ‘5026, 5722, 5860′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Harvad Medical School, „The sweet danger of sugar”: https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar
2. Stanhope KL, „Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy”, articol publicat în jurnalul Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences. 2016;53(1):52-67, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26376619
3. Karen W. Della Corte, Ines Perrar, Katharina J. Penczynski, Lukas Schwingshackl, Christian Herder, and Anette E. Buyken, „Effect of Dietary Sugar Intake on Biomarkers of Subclinical Inflammation: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies”, articol publicat în jurnalul Nutrients. 2018 May; 10(5): 606, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986486/
4. Eating Made Easy, „6 Ways to Reduce Kids’ Sugar Intake”: https://eating-made-easy.com/6-ways-reduce-kids-sugar-intake-without-giving-treats

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.