Ce ALIMENTE trebuie să eviți înainte de o OPERAȚIE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Persoanele programate pentru o intervenție chirurgicală în viitorul apropiat au cu siguranță întrebări despre cum ar trebui să se pregătească pentru operație. Mai precis, ce alimente să consume și ce să evite.

Mâncărurile pe care le consumați cu o zi înainte, precum și dieta din săptămâna dinaintea operației pot influența modul în care decurge operația, precum și durata de recuperare.

Alimente care trebuie evitate inainte de o operatie

 

Anumite alimente pot accelera recuperarea organismului după operație, în timp ce altele pot întârzia acest proces sau chiar crea complicații.

Noile reguli pentru pacienții care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale emise de Societatea Americană de Anesteziologi permit consumul de lichide limpezi, precum apă, ceai, cafea sau suc de măr cu 2 ore înainte de procedură.

Pacienții pre-operatorii nu au voie să consume lapte, întrucât grăsimile se mișcă prea repede prin tractul digestiv.

Regulile mai vechi interzic consumul de alimente și băuturi după miezul nopții cu o zi înainte de operație. Unii anesteziologi urmează regulile noi, alții se ghidează după cele vechi. Din acest motiv este indicat să discutați această problemă cu medicul personal.

Alimente care trebuie evitate înainte de o operație

Studiile au arătat că anumite alimente au un impact asupra agenților anestezici, afectând mai precis modul în care aceștia sunt metabolizați și durata de ședere a acestora în organism după operație.

Este de preferat ca imediat după operație, efectele anesteziei să se diminuează cât mai repede și astfel organismul să-și înceapă procesul de recuperare.

Cartofii, vinetele, roșiile

Toții pacienții pre-operatori trebuie să evite cu cel puțin 7 zile înainte de operație consumul de tomate, cartofi și vinete. Potrivit unui raport al University of Chicago Medicine, acestea conțin glicoalcaloide solanaceoase – substanțe naturale care chiar și în cantități mici încetinesc descompunerea medicamentelor anestezice. Acest lucru înseamnă că ele vor rămâne mai mult timp în organism, întârziind procesul de recuperare.

Alimentele bogate în fibre

Deși fructele și legumele sunt întotdeauna o alegere sănătoase, ele trebuie evitate cu cel puțin o zi înainte de o operație. Aceste alimente conțin multe fibre și se digeră greu.

Nu mai consumați alimente bogate în fibre cu 24 de ore înainte de operație: fructe, legume, nuci, cereale integrale, leguminoase.

Alimentele care afectează coagularea sângelui

Cu 2 săptămâni înainte de operație, evitați consumul de pește, ulei de pește sau suplimente cu Omega3. Acestea pot interacționa cu coagularea sângelui, crescând riscul de sângerare în timpul operației.

Alte alimente care trebuie evitate înainte de o operație sunt cele care subțiază sângele, precum usturoiul, ghimbirul, hreanul, ardeiul iute, piper și alte condimente.

De asemenea, aspirina și alte medicamente care conțin salicilați ajută la subțierea sângelui. Salicilații se găsesc și în unele alimente: portocale, ananas, struguri, prune, fructe de pădure, ardei iuți, ridichi, măsline, cayenne și castane.

Alimente care trebuie evitate după operație

Constipația este o problemă frecvent întâlnită la pacienții post-operatori, mai ales la cei care au primit analgezice sau medicamente pentru durere.

După operație, este indicat să reintroduceți în dietă fructele, legumele, cerealele integrale și alte alimente bogate în fibre. Acestea sunt bogate în nutrienți, ajută digestia și optimizează procesul de vindecare.

Sursă: Kristie Leong, „What Should I Eat and Not Eat Prior to Surgery?” – articol publicat pe site-ul Stay Well: https://staywellsurgical.com/blog/what-should-i-eat-and-not-eat-prior-to-surgery/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.