Cele mai bune ALIMENTE pentru persoanele cu ARTRITĂ REUMATOIDĂ

Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună sistemică cronică, situată pe locul 3 în topul celor mai frecvente tipuri de artrită, după osteoartrită și gută.

Afectează de regulă populația vârstnică, femeile fiind de 3 ori mai predispuse la această afecțiune decât bărbații. În cazul lor, riscul este mai mare la o vârstă tânără comparativ cu bărbații.

Alimente artrita reumatoida

 

Simptomele se declanșează atunci când anticorpii atacă în mod greșit lichidul articular sinovial normal, producând inflamații cronice. 

Ce simptome provoacă artrita reumatoidă

O persoană cu artrită reumatoidă nu va avea simptome mai devreme de vârsta de 60 de ani. Datorită complexității sale, fiecare pacient experimentează această afecțiune mod diferit. Simptomele clinice inițiale de AR sunt:

durere și rigiditate articulară
umflarea și înroșirea articulațiilor
– simptome la nivelul articulațiilor mâinilor și degetelor
– simptome simetrice pe ambele părți ale corpului
rigiditate articulară dimineața, care durează mai mult de 30 de minute
– simptome care durează mai mult de 6 luni consecutiv

Factori de risc implicați în artrita reumatoidă

Pe lângă factorii genetici, expunerea la poluații din mediu, schimbările hormonale (fluctuația estrogenului și progesteronului) și fumatul pot influența riscul de apariția a acestei boli.

Întrucât nu se cunoaște cauza precisă, nu există de asemenea nici un tratament disponibil. Cercetătorii știu însă cu certitudine că AR este rezultatul unei tulburări de natură autoimună. De altfel, este cea mai comună boală autoimună, mai des întâlnită ca psoriazis, boala Crohn, scleroza multiplă sau lupus.

Cele mai bune suplimente pentru artrită reumatoidă

Iată care sunt cei mai importanți nutrienți pentru persoanele cu AR:

• Alimente bogate în quercetină

Quercetina este un antioxidant (flavonoid) puternic care poate combate inflamația, inclusiv cea care apare la persoanele cu artrită reumatoidă.

Cele mai bune surse de quercetină sunt: merele, leușteanul, ceapa albă și roșie, broccoli, strugurii roșii, ceaiul, cireșele, fructele citrice, semințele de chia, fructele de pădure (zmeura, merișoarele).

• Vitamina D

Unele cercetări sugerează că vitamina D ar putea ajuta la prevenirea artritei reumatoide. Corpul are nevoie de ea pentru menținerea cartilagiilor sănătoase. Vitamina D ar putea împiedica ruperea țesuturilor conjunctive care căptușesc articulațiile.

Lumina soarelui este cea mai sursă de vitamina D din natură. O găsim de asemenea în gălbenușul de ou, în pește și ficat.

• Vitaminele E și C

Vitamina E acționează ca un antioxidant puternic împotriva radicalilor liberi și reduce inflamația de la nivelul articulațiilor. Un aport crescut de vitamina E a fost asociat cu unele beneficii: ameliorarea durerii, scurtarea duratei rigidității resimțite, creșterea forței de strângere.

Vitamina C este de asemenea un bun antioxidant și antiinflamator. Aceste vitamine sunt mai eficiente când sunt consumate împreună.

• Alimente bogate în cupru, zinc și vitamina B6

Zincul este necesar pentru producția de enzime care combat inflamațiile și pentru construcția de enzime care repară articulațiile. Acest mineral are nevoie de vitamina B6 pentru a fi absorbit în mod optim în corp. Poate nu în mod întâmplător nivelurile scăzute de vitamina B6 au fost asociate cu un risc crescut de AR.

Cuprul ajută la producerea de țesut conjunctiv, ligamente, și tendoane – care înconjoară articulațiile și le menține stabile.

Zincul ar putea fi mai eficient dacă este consumat în asociere cu B6 sau cupru.

• Seleniu

Deficitul de seleniu a fost asociat cu un risc crescut de artrită reumatoidă. Creșterea aportului prin alimentație poate ajuta la ameliorarea simptomelor de AR. Cele mai bogate surse de seleniu sunt nucile braziliene.

Cele mai bune alimente pentru persoanele cu AR

• rozmarinul
ghimbirul (cel puțin 6 cm. de rădăcină)
• ceaiul verde
urzica
• varza furajeră (kale)
• prunele uscate
• afinele
semințele de in
• semințele de floarea-soarelui
semințele de dovleac
• somonul
• icrele de pește
• spanacul
• morcovii
• cartofii dulci
• dovleacul
• mango
• pepenele galben
• caisele
• tomatele
• grepfrutul roz
• pepenele roșu

Surse bibliografice:

1. Jennifer Freeman, „RA Facts: What are the Latest Statistics on Rheumatoid Arthritis?” – articol publicat pe site-ul Rheumatoid Arthritis.org: https://www.rheumatoidarthritis.org/ra/facts-and-statistics/
2. Heal with Food, „Best Diet Plan for Rheumatoid Arthritis Sufferers”: https://www.healwithfood.org/rheumatoidarthritis/diet.php#ixzz5mbTHSIg5
3. Heal with Food, „14 Best Foods for Rheumatoid Arthritis Relief”: https://www.healwithfood.org/rheumatoidarthritis/foods.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.