Ghid de ALIMENTAȚIE pentru BILĂ (prevenirea calculilor)
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Vezica biliară este un organic mic, dar cu un rol important în procesarea grăsimilor. Bila este un lichid fabricat de ficat, care se păstrează în vezica biliară. Ea conține apă, grăsimi, colesterol, săruri biliare, proteine și bilirubină. Corpul are nevoie de bilă pentru a digera grăsimile.
În momentul în care acești compuși sunt prezenți în cantități prea mari în bilă, există riscul ca ei să se transforme în pietre. Circa 80% din pietrele la bilă sunt alcătuite din colesterol întărit („pietre de colesterol”).
Există și cazuri în care pietrele se formează din excesul de bilirubină acestea se numesc „pietre pigmentare”, datorită culorii lor negre.
Cuprins
Pietre la bilă – simptome
Cele mai multe persoane cu pietre la bilă nu știu de existența lor. Le descoperă atunci când una din ele se blochează în tubul prin care curge bila (conducta chistică) și provoacă dureri severe în partea dreaptă a abdomenului superior, sau sensibilitate sub coaste, pe partea dreaptă.
Aceste simptome pot fi de asemenea însoțite de greață, vărsături, icter și/sau febră. Dacă tubul nu este deblocat repede, pot avea loc daune severe, sau chiar fatale.
Factori de risc
Oricine poate avea pietre la bilă, însă cei mai predispuși sunt vârstnicii și supraponderalii. Femeile au de asemenea un risc mai mare de a dezvolta calculi biliari, din cauza fluctuațiilor estrogenului asociat cu sarcina, administrarea de anticoncepționale sau terapia de substituție hormonală.
DIETĂ DE PREVENIRE A PIETRELOR LA BILĂ
Odată formate, pietrele la bilă trebuie investigate de un medic specialist. Netratate în mod corespunzător, ele pot provoca dureri chinuitoare și alte complicații serioase.
Profilaxia este însă cea mai bună metodă de păstrare a sănătății bilei, iar alimentația este principala strategie de prevenire a calculilor biliari și de îmbunătățire a stării generale de sănătate. Ghidul de mai jos vă poate oferi câteva sfaturi utile în acest sens.
• Consumați alimente cu un indice glicemic mic
Carbohidrații cu un indice glicemic ridicat produc o creștere bruscă și mare a nivelurilor de glucoză, din cauză că sunt rapid descompuși de către corp. În consecință, pancreasul eliberează cantități mari de insulină.
Carbohidrații cu indice glicemic mic au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerați. Din acest motiv ei produc o creștere mică și lentă a glucozei și insulinei.
Dietele care conțin alimente cu indice glicemic redus scad riscul de diabet, dar pot ajuta totodată și la prevenirea pietrelor la bilă. Majoritatea legumelor (fără amidon) și a fructelor au un indice glicemic mic. Carbohidrații rafinați și cartofii au un indice glicemic mare și trebuie evitați.
• Reduceți consumul de proteine animale
Numeroase studii au arătat că dietele sărace în proteine din carne dar bogate în proteine vegetale inhibă formarea calculilor biliari la animale.
Studiul The Nurses’s Health Study, realizat pe o durată de 20 de ani, a arătat că aportul crescut de proteine vegetale reduce riscul de formare a pietrelor biliare.
Proteinele din plante, precum soia, nuci și semințe conțin mai multă arginină decât licină, în timp ce proteinele animale au cantități mai mari de licină decât de arginină.
• Creșteți aportul de magneziu
Consumul mai multor alimente bogate în magneziu este esențial pentru un plan de dietă de prevenire a calculilor biliari. Un studiu amplu, efectuat pe 42,705 de persoane, a arătat că un aport crescut de magneziu alimentar și/sau din suplimente este asociat cu un risc redus de pietre la bilă.
Bărbații cu cel mai mare aport mediu de magneziu (454 mg/zi) avea un risc cu 30% mai mic de a dezvolta pietre la bilă decât bărbații cu cel mai mic aport (262 mg/zi). Acest mineral ajută la controlul trigliceridelor plasmatice.
• Consumați mai multe alimente bogate în fibre
O dietă bogată în fibre este asociată cu un risc mai mic de numeroase boli, inclusiv cancer și calculoză biliară. Un studiu pe 69.000 de femei, realizat pe o durată de 16 ani, a arătat că femeile cu cel mai mare aport de fibre aveau un risc cu 13% mai mic de pietre la bilă.
Fibrele insolubile au un efect protector mult mai mare decât fibrele solubile, datorită faptului că accelerează timpul de tranzit intestinal, controlează secreția de acizi biliari, combat rezistența la insulină și scad trigliceridele.
Cele mai bune surse de fibre sunt legumele și fructele, consumate cu tot cu coajă.
• Reduceți consumul de calorii
Un aport energetic mare poate crește riscul de apariție a pietrelor la bilă din cauză că predispune la îngrășare. Chiar și persoanele ușor supraponderale au un risc mai mare de calculi biliari decât cele cu o greutate normală.
4,5 kg în plus față de greutatea normală dublează riscul de pietre la bilă. Obezitatea crește acest risc de 6 ori mai mult.
Nu tăiați brusc aportul de calorii. Cei care slăbesc mai mult de 1 kg pe săptămână au un risc mai mare de calculi biliari. Scăderea rapidă în greutate afectează producția de săruri biliare, care mențin colesterolul solubil. Așadar, reduce treptat aportul de calorii.
• Optați pentru grăsimi nesaturate
Grăsimile saturate sunt grăsimi nocive, care se găsesc de regulă în carne, margarină și alte produse procesate. Evitați-le pe acestea și înlocuiți-le cu grăsimi mononesaturate sau polinesaturate.
Un studiu pe 45.000 de bărbați, care a durat 14 ani, a arătat că cei care au consumat cele mai multe grăsimi nesaturate (uleiuri vegetale) au avut un risc cu 18% mai mic de a dezvolta pietre la bilă comparativ cu cei care au avut un consum minim de grăsimi nesaturate.
Acest tip de grăsimi fac celulele mai sensibile la insulină și astfel se reduce riscul de formare a pietrelor la bilă.
Articol recomandat: REGIM alimentar împotriva formării PIETRELOR la BILĂ
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3716, 3847, 7068, 4656′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Heal with Food, „Guide to Gallbladder Health”: https://www.healwithfood.org/gallstones/
2. Heal with Food, „Guide to Preventing Gallstones”: https://www.healwithfood.org/gallstones/#ixzz5ntG2koXW
https://www.healwithfood.org/gallstones/