DIETĂ pentru prevenirea CĂDERII PĂRULUI

Autor: Ana-Maria Postolache

O persoană sănătoasă pierde în mod normal circa 50-100 de fire de păr în fiecare zi, și cele mai multe dintre ele cresc înapoi. Un păr sănătos are un ciclu de viață de aproximativ 3-6 ani.

Căderea părului devine o problemă atunci când ea se petrece într-un ritm anormal de rapid și se pierd câteva sute de șuvițe pe zi, sau când părul nu mai crește la loc.

Dieta pentru prevenirea caderii parului

Femeile se confruntă mult mai des cu această problemă. Dar spre deosebire de bărbați (alopecie), la ele este mai puțin vizibilă.

Cauzele căderii părului

Sunt mai mulți factori cauzali care trebuie luați în considerație:

– genetica
– stresul cronic
– dezechilibrele hormonale
– menopauza
– sarcina, nașterea
– anumite medicamente
– chimioterapia
– scăderea rapidă în greutate
– circulația deficitară a sângelui la nivelul scalpului
– mătreața severă

Alimente care previn căderea părului

Căderea părului poate fi provocată și de o dietă nesănătoasă. Printre nutrienții cei mai importanți pentru sănătatea părului se numără cuprul, zincul, beta-carotenul, vitamina C și siliciul.

• Vitamina C. Este unul din cei mai importanți nutrienți pentru prevenirea căderii părului. Corpul are nevoie de această vitamină pentru sinteza colagenului – principala proteină care compune pielea, părul și alte țesuturi conjunctive. La rândul său, colagenul susține foliculii de păr și menține vasele de sânge de la nivelul scalpului sănătoase. Totodată, vitamina C favorizează absorbția fierului din alimente. Este indicat să asociați alimentele bogate în vitamina C cu alimente care conțin vitamina E – un antioxidant care îmbunătățește circulația la nivelul scalpului și previne căderea părului.

• Pește. Proteinele sunt extrem de importante pentru sănătatea părului întrucât ele constituite circa 90% din compoziția lui. Un aport scăzut de proteine poate duce la pierderea părului sau la stoparea procesului de creștere a acestuia. Nu măriți consumul de proteine decât dacă aveți un deficit la acest capitol. Excesul nu face bine nici părului, nici altor organe din corp.

• Spanac. Această verdeață susține sănătatea părului datorită conținutului bogat în beta-caroten. Vitamina A promovează creșterea celulelor și țesuturilor sănătoase, inclusiva a părului. Deficitul de vitamina A poate duce la subțierea și căderea părului. Găsim acest nutrient în legumele și fructele de culoare galben-portocalie și în verdețuri: morcovi, dovleac, ardei gras, cartofi dulci, mango, pepene galben, caise, spanac, broccoli.

• Alimente bogate în vitamine B. Un aport suficient de vitamine din complexul B – îndeosebi de vitamina B2, B3, B5, B6 și B9 (acid folic) – este extrem de important pentru rezistența părului. Vitamina B5 și biotina încetinesc căderea părului și totodată previn albirea lui. Vitamina B6 ajută corpul să producă melanină – care asigură părului o culoare închisă și facilitează absorbția zincului. Împreună cu acidul folic și vitamina B2, ajută la formarea hemoglobinei. Părul are nevoie de un flux sanguin bogat în oxigen pentru a se menține sănătos.

Siliciu. Chimistul Adolf Butenandt a demonstrat în urmă cu câteva decenii că viața nu poate exista fără dioxidul de siliciu. La oameni, siliciul este esențial pentru dezvoltarea scheletului. Totodată, este important pentru creșterea părului și prevenirea chelirii. Căpșunile, ardeii grași roșii și verzi, meiul, orzul, grâul, castraveții, ovăzul, orezul și cartofii conțin siliciu.

• Alimente bogate în cupru și zinc. Aceste două minerale sunt importante pentru grosimea părului. Nivelurile adecvate de cupru și zinc în corp împiedică pierderea părului. Cuprul intensifică culoarea părului și previne albirea prematură. Zincul ajută la producția de noi celule, inclusiv celule de păr. Semințele de susan negru sunt o sursă bogată de cupru și zinc, ele fiind folosite în Asia pentru tratarea căderii părului.

• Alimente bogate în sulf. Acest mineral se găsește în cele mai mari cantități în păr, piele și unghii. Este supranumit „mineralul frumuseții” datorită faptului că susține buna circulație a sângelui, reduce inflamația pielii și promovează creșterea părului. Un prim semn al deficitului de sulf este părul fragil care cade în cantități mari, pielea uscată și unghiile sfărâmicioase. Putem lua sulf din usturoi, ceapă, varză, salată verde, alge marine, ouă, pește, leguminoase, carne și nuci.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4521, 11041, 7870, 11583′ button=’Cumpără aici’]

• Alimente bogate în fier. Epuizarea rezervelor de fier din organism poate fi una cauzele principale ale căderii părului, îndeosebi la femeile pre-menopauzale. În lipsa acestui element, foliculii de păr înfometează de oxigen. Femeile aflate la menstruație, femeile gravide și cele care au născut, alergătorii pe distanțe lungi și veganii au în general niveluri scăzute de fier în corp și un risc mai mare de cădere a părului. Deficitul de fier se poate corect printr-un consum ridicat de gălbenuș de ou, ficat, carne slabă, somon, ton, carne de pasăre, cereale integrale și fructe uscate (stafide, curmale, caise etc).

• Alte alimente care previn căderea părului:

– semințele de floarea-soarelui
– rozmarinul
– mazărea verde
– ceaiul verde
– prunele 
– ovăzul
spirulina
– năutul
– semințele de susan

Surse bibliografice:

1. Heal with Food, 16 Super-Foods That Help Prevent Hair Loss: https://www.healwithfood.org/hairloss/foods.php#ixzz5mbTsn3Sz
2. Heal with Food, 8 Diet Tips for Hair Loss Prevention: https://www.healwithfood.org/hairloss/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.